網上世界是虛擬,可有真話講你知.

陳大師話頭,"真的"假不了,"假的"真不了.
要有心理防備網上世界不可能有真話講你知,因有不少居心不良的破壞分子,為了達到某種個人利益,利用網上言論混淆視聽,令人摸不著頭腦或令人中了圈套也不自知。
亦有人為了保護私隱,有了顧忌,不能真身示眾,怕會影響個人生活,無可厚非。
要有心理防備網上世界不可能有真話講你知,因有不少居心不良的破壞分子,為了達到某種個人利益,利用網上言論混淆視聽,令人摸不著頭腦或令人中了圈套也不自知。
212770 發表於 7-1-2011 22:54
在某些討論區或某個版, 確有上述隱憂存在, 但這版的網友大都較為成熟和有教養, 沒有朋黨, 也不覺有居心不良借題發帖的網中人. 這版是個網友交流的好地方.

評分次數

• 狼皮羊

在日常生活,每一個人都戴上面具,換了場合脫下一個面具就換上另外一個,好難會以真面目見人,就算親人摯友都係咁講。

網上每一個網友都有一個面具,就係網上稱號,除此之外,睇唔到有任何需要另外一個面具。就算撕爛咗呢個咪換上一個新嘅囖,冇乜大不了。所以唔需要講假話。唔好聽嘅說話,日常唔會胡亂講,但係喺網上可以隨意講,唔怕得罪人,最大不了咪扣三幾分。冇人睬你你咪自說自話囖,有人鬧你你又可以當聽唔到,有人同聲同氣你咪同佢分享一下,有人反駁你咪同佢辯論一下囖,你話幾自由自在?

想當年,只得當年想;望明天,方有明天望。
聽以上各位師兄,師姐講既嘢,咁樣,你哋喺網上,可曾聽過真話嗎?
確是有人真話講你知的,請睇吓e 段聲明.

聲明:本人狼皮羊與網友212770因互相傾慕,
巧被赤繩繫足,已於多年前在雙方家長見證之下共諧連理。
多謝各方友好祝福!謝!

請狼兄狼嫂唔好見怪.

評分次數

• 狼皮羊

非理事也
確是有人真話講你知的,請睇吓e 段聲明.

聲明:本人狼皮羊與網友212770因互相傾慕,
巧被赤繩繫足,已於多年前在雙方家長見證之下共諧連理。
多謝各方友好祝福!謝!

" />

請狼兄狼嫂唔好見怪.  ...
phyllisya 發表於 8-1-2011 10:11
呢位師姐,擺咗你哋两個上枱,我都真係唔好意思呀,狼兄,狼嫂.
28# betty-cheong

師姐咁又唔駛講到"擺上抬".
本人對2c姐和狼版主的聲明全無惡意作弄之意.
請勿誤會.

p.s.請問狼兄與狼嫂是否網上結情緣?
非理事也
28# betty-cheong  

師姐咁又唔駛講到"擺上抬".
本人對2c姐和狼版主的聲明全無惡意作弄之意.
請勿誤會.nion01:" />" />

p.s.請問狼兄與狼嫂是否網上結情緣?" />  ...
phyllisya 發表於 8-1-2011 10:45
我都係講吓笑啫,師姐請勿見怪.

網上真話假話其實都冇乜相干,你亦無以知曉。唔知 betty 師姐嚸解咁着緊呢?

想當年,只得當年想;望明天,方有明天望。