戲曲欣賞

梁山伯與祝英台
(旦唱怨呆郎)恨句梁山伯,你個蠢鈍郎,不明暗示呀,你可算懵入心肝,恨聲蠢哥哥,哥你又遲來,婚姻已是無希望。

(生唱二王士字序)我偷眼望,偷眼望,只見艷麗嘅淑女在樓台上,嬌羞俏美,神態猶似舊同窗。呢個定然係三姑娘,呢個定然係書友許婚個一個玉人,霎時又惹非非想,魂欲飛往。
惟女子與小人惟難養也

下句都係靠佢入晒腦 哈哈

近之則不遜 遠之則怨
梁山伯與祝英台link
http://cantoneseoldies.blogspot.com/2011/03/b唱log-post_04.html
hungchen 發表於 29-3-2011 20:09
此曲已唱了五十多年,十分感謝師兄提供.好使我一唱再唱! 再謝 !!

小時候跟大人睇大戲,
最喜歡的場口。
我是一隻能言鳥
-VOCDFIW4xg

小時候跟大人睇大戲,
最喜歡的場口。
bumpy 發表於 30-3-2011 11:40
對! 什么 黃飛虎反五関,劉金定斬四門。。。。。我地話“打北派”
最怕睇成日唱摡文戯。
潮劇經典辞郎洲,  天賜版友有冇架 ge 冷?   

[youtube]jdsW2I8Agis[/youtube]
大蕃薯
令我想起兒時的又愛又恨的自己顧自己,街坊常播出潮州曲。
愛者可以令人酣睡,
恨者就是唔知佢唱乜呀薯哥。
令我想起兒時的又愛又恨的自己顧自己,街坊常播出潮州曲。
愛者可以令人酣睡,
恨者就是唔知佢唱乜呀薯哥。
212770 發表於 31-3-2011 07:43
我都唔知、、、
大蕃薯

隨想:
大蕃薯兄在樓上張貼的辭郎洲, 由蕭南英主演.
辭郎洲是姚璇秋的開山戲寶.
姚璇秋蕭南英有關係嗎? 蕭南英來港前在內地, 曾在荔鏡記(即陳三五娘)演姚璇秋的侍婢, 演得很活.
在內地, 姚璇秋在潮劇的地位, 應可與粵劇的紅線女相比.
要看潮劇, 向大家推薦荔鏡記, 一次過睇哂兩位的表演.

評分次數