廣府話讀音

最好有廣府話讀音入門初級班,就會學到基本理念去明白廣府話讀音;
再而延展到基本班,最少有基礎去理解為何要用九聲。
我相信有很多網友想學詩詞歌賦對聯,但又沒有機會途徑,切合自身的理解程度。
有些如我一般…知其然而不知其所以然…!
把重要重量重新計算

三個(重)都不同讀法
chuenlau88 發表於 20-4-2011 05:36
師兄,重申、從新兩者有否分別?     
大蕃薯
師兄,重申、從新兩者有否分別?     
bigpotato 發表於 2011-4-21 06:36

重申~再講一次
從新~由頭嚟過

掂唔掂?

想當年,只得當年想;望明天,方有明天望。
重申~再講一次
從新~由頭嚟過

掂唔掂?

deusnonest 發表於 21-4-2011 06:46
燈塔叔叔點會唔掂?咁重新呢?   
大蕃薯
bigpotato 發表於 21-4-2011 06:55
講明係廣府話讀音 香港人讀音好難有標準
bigpotato 發表於 2011-4-21 06:55

重新~咪翻新囖

想當年,只得當年想;望明天,方有明天望。
査字典  重新chóng
【副】
再次,另一次,重新,又〖again;oncemore〗
chóng
 ㄔㄨㄥˊ
再:重复。重申。重版。重沓(重复繁冗)。重阳。重逢。
申 : 申 shēn 地支的第九位,属猴。用于记时:申时(下午三点至五点)。陈述,说明:申述。申斥。申辩?
應是"尋"吧, 尋回的日子,  待考......
23561234 發表於 20-4-2011 03:30
尹光有曲:“琴”晚夜,個上海婆話(鬧)我,我系都唔認錯………
生於香港50後,中國是我的媽媽,英女皇是我的契媽,那裏揾到兩餐,那裏是我家
尹光有曲:“琴”晚夜,個上海婆話(鬧)我,我系都唔認錯………
rmlau 發表於 21-4-2011 15:08
尹光都信?

維基有這一段:-

尋日」、「擒日」係最常見嘅寫法,亦有寫做「琴日」。讀法有啲唔同,尋讀 cham4;擒、琴讀 kam4。《生活粵語本字趣談》話「尋日」本字係「昨冥日」。【尋】字係由兩個字「昨冥」合埋變出嚟(即合音),亦有話本字係「昨晚日」。尋日個【尋】或【kam4】字嘅本字係仲未有定案。 更有人話「昨今日」

另有一段:-

•正字應是「沈日」,代表日落,即昨日。
•正字應是「尋日」,代表昨日已逝,要追「尋」才可找回。
•正字應是「從日」,因廣西白話是講從日,從字後來變聲為"琴"
得失隨緣, 心無増減.