聽完今期節目,可惜唔係認證會員唔可以係CHATROOM發言

寸嘴,其實唔係問題,只要你有料,寸嘴仲可以係個人特色。毓民唔嘴寸咩?蕭生唔寸嘴咩?但人哋有料喎,咪寸得起囉。

又無料又寸嘴,點會唔被人插?

當然,將小妹妹同呢類老前輩相比,唔係太公平。所以,chatroom內插得佢最狠嘅,都只叫佢充實吓自己,並唔係叫佢收皮之類。希望佢加強自己實力,唔係一咪bi li ba la賣cutie。
我填晒資料好耐啦...都冇人理o既
bennychn 發表於 23-4-2011 03:06
me, too!Almost 2 months!Still got no reply!
chi

SAMWONGYT我一直聽到佢話佢係"業餘MODEL"
業餘 同 職業之間可以差幾多你知唔知?
佢咪話咗"佢係一個學生兼業餘MODEL"
正職係學生,一個學生要學嘢要學,學知識學做人,有何出奇
因為自己比人家早渡過咗呢個學生年代就取笑別人這算是一個"比人家思想成熟"的人嗎?
唔提呢筆,講返我個主要問題
係咪KIKI就係全90後的OR你地係大板度寫嗰啲"90後"係咪KIKI的別名?
我一直係度講的是那些在CHATROOM那些大字寫明"90後都是什么什么"的人
我都癈事同你"詳細說明",自己上去答咗#8個問題先
今年二十歲生日,唔知會唔會好似十八個年咁自己一個呢

你要梳理一下你的思維再答,SUGGEST你睇完全部回覆先回答

好似佢咁,bi li ba la一大輪,高八度聲搶咪講嘢。一問正經嘢,原來無樣嘢識。反差之下,咪惹人討厭囉。
呢個好似唔係90後才有的,希望你唔係讀心理的
12# makccjohn SAME HERE(

我嘅point係佢又無料又寸嘴,點會唔被人插?

如果呢句講中你,我都無辦法

如果你覺得被人插下就好大件事,而你又要對號入座,fine!

如果你認為90後係唔可以被人寸,唔可以被人話嘅,fine!

我讀唔讀心理學唔關你事,你咁嘅料,讀乜書都死
查實80後90後都只係統稱,講堅無需對號入座嘅。不過我好佩服kiki佢地一代表達自己嘅勇氣,塗鴉少女同菜園嗰班同my little airport佢哋,比我地呢啲70後大胆同無顧慮好多, 問番自己好似佢咁大嘅時候,好多有才華嘅人都無地方去發表或表演。但希望無論80/90後好,要記得一樣嘢有人like唔代表啲嘢真係好。有要求有追求先會有進步,先會掂!(sorry…我又老seafood起來添)…anyway…kiki唔代表整個世代,但佢有確係有啲90後嘅特質嘅
我係呀東,永遠都係。
佢唔識時事野,其實都係好普遍既問題
咁都要被口誅筆伐?回想我地20歲時,咪又係岸鳩鳩
作為一個保持聯絡既地方,亦可以用手機在街上直接出簡短既食帖
有興趣請大家一齊玩

https://www.facebook.com/groups/192733524184216/
samwongyt
我一直由頭到尾都係話聊天室唱衰90後呢件事,與KIKI無關?定係你眼中見到全香港只有KIKI一個90後呀?
我開個POST講90後你入黎回覆就唔該你講D關於主題的事好冇?你呢D叫9唔搭8.
仲有咩叫插呢個動詞係及物的,插水插眼都要有個對象/賓語, 你而家講嗰d嘢的對象/賓語係kiki家90後先?好明顯當日係CHATROOM班人罵的是90後而不是KIKI一個人
我可以比人寸,我做錯嘢你罵得几大聲都得,但係唔可以比人誹謗,嗰日係聊天室嗰d人講ge嘢你有冇睇過呀?如果我真係沒有腦部/帶大眼仔/易容/沒有道德的話,你仲意點罵咪點罵lor
而個句嘢當然係同讀唔讀心理學無關la, 因為稍為對呢個社會有少少認識都知道"一樣米養百養人"呢個道理la",不成熟的人不止90後,好多80 70 甚至60後的人難道他們就個個成熟?
hkt008
政治冷感/無力感呢D嘢好多年青人都會有, 尢其是中國傳統家庭那樣通常由爸爸媽媽作決策,很多人由小孩子時代就開始依靠爸媽的決定,甚至好多時他們即使有決定爸媽亦會反對,他們會感覺到自己的意見沒有意義,造成對自我認知的不足,事事拖泥帶水又冇主見,對社會不關心,如果唔係迫到埋身真係2012都少理, 所以青少年對政治冷感根本係好平常的事