良朋益友

良朋益友

看官諸君交遊廣闊,定必相識滿天下;尤其現今互聯網一日千里,交友範圍更廣,往日書信、電話溝通,已成明日黃花。
就以看香港人網為例,定期網聚,令各網友或版友,進而發展為朋友數不勝數;
然而,何是良朋?誰是益友?知己或知心怎樣界定?各方網友,可否賜教?
看官諸君交遊廣闊,定必相識滿天下;;尤其現今互聯網一日千里,交友範圍更廣,往日書信、電話溝通,已成明日黃花。
就以看香港人網為例,定期網聚,令各網友或版友,進而發展為朋友數不勝數;
然而,何是良朋?誰是 ...
212770 發表於 18-6-2011 02:22
小妹也倒想明白?..............
朋友相交宜謹慎 鼠群狗黨莫相親
休因酒肉為知己 急難不扶反笑貧
結交朋友應信實 日久才能知人心
患難之時相愛願 萍水相逢難知情
錦上添花人人有 雪中送炭世間無
四海之內皆兄弟 留心擇友益無窮
信實待人人看重 自欺欺人事無成

仕 農 工 商 各執一藝 各有所長

評分次數

• ve1215

你認為悪者是良朋 因為你是悪者
你認為善者是良朋 因為你是善者
你認為悪者是良朋 因為你是悪者
你認為善者是良朋 因為你是善者
chuenlau88 發表於 18-6-2011 03:10
可解釋一下嗎?.........
可解釋一下嗎?.........
betty-cheong 發表於 18-6-2011 03:13
例如:

你認為善者是良朋  但我卻不認為 因我是一個賊 殺人放火 善者無用 善 是愚笨 (大家思想不同)
你認為悪者是良朋 相反....................................................................................
你認為悪者是良朋 因為你是悪者 請問如解讀
你認為善者是良朋 因為你是善者  請問如解讀?
chuenlau88 發表於 18-6-2011 03:10
川流師兄高見不敢苟同,最多接受到是志趣相投。
誠然善惡皆是奠基於利害關係;昔日有友利於我者皆善;今日害我者即惡。
同是一友,何以良朋証之善惡?或以善惡類以良朋?
請各高人師兄弟姐妹不吝指點迷津...!
岩就多句 唔岩就少句
再唔係就唔理佢......
日久見人心﹐ 良朋益友﹐ 係現實生活中相識最少十年嘅人。

互聯網上交友如食快餐﹐ 要成為良朋益友唔係冇可能﹐ 不過最少係十年後嘅事。

評分次數

• betty-cheong

勿再延誤,遠走高飛
Delay no more, go far high
友情,在乎真誠,  結友交朋容易,  成為好友要看緣份, 深厚情誼不能一朝一夕建立出來,  至于知己或知心友, 同情人一樣, 令人嚮往渴慕, 卻是可遇不可求, 正所為相識滿天下,知己無一人, 不可強求。

何是良朋?誰是益友?唔識定義噃, 而且每個人有不同的標準, 我諗一般人認為朋友只要互相幫助支持及鼓勵,可稱為良朋益友,  但我就從來唔會去計算我的朋友是不是良朋益友,  都係真誠最緊要, 豬朋狗友都無所為, 開心就得啦!

評分次數