良朋益友

友情,在乎真誠,  結友交朋容易,  成為好友要看緣份, 深厚情誼不能一朝一夕建立出來,  至于知己或知心友, 同情人一樣, 令人嚮往渴慕, 卻是可遇不可求, 正所為相識滿天下,知己無一人, 不可強求。

何是良朋?誰是益 ...
FAYFAY 發表於 18-6-2011 08:53
但我就從來唔會去計算我的朋友是不是良朋益友,  都係真誠最緊要
FAYFAY,妳似上所寫的,使我頭腦突然(丁一聲),給開竅了.我想:認識妳,才是最開心的一回事.

評分次數

• FAYFAY

集思廣益,多謝FAYFAY金石良言,朋友貴乎真誠。
集思廣益,多謝FAYFAY金石良言,朋友貴乎真誠。
212770 發表於 18-6-2011 10:05
二師姐 其實無所謂 在乎你當時點睇
不過真係唔好咁認真 又唔係殺父仇人...
二師姐 其實無所謂 在乎你當時點睇
不過真係唔好咁認真 又唔係殺父仇人...
ve1215 發表於 18-6-2011 10:19
俾你講中,真誠就是要認真;認真才會有真誠。
殺父仇人?又來誇張,弄個極端?
是不是朋友,是雙方面認許;
單方面視對方為敵對,只損己而矣;
這是何等的不智啊!
俾你講中,真誠就是要認真;認真才會有真誠。
殺父仇人?又來誇張,弄個極端?
是不是朋友,是雙方面認許;
單方面視對方為敵對,只損己而矣;
這是何等的不智啊! ...
212770 發表於 18-6-2011 10:28
講中有鬼用咩 買親都無我份
嘥氣...................長咗啲

評分次數

有時有啲嘢唔係三言兩語
感受係身上又別一回事 不過都係網上的虛疑

10# FAYFAY
孔子曰:「益者三友,損者三友;友直、友諒、友多聞,益矣;友便僻、友善柔、友便佞,損矣。 」
友直........與正直的人為友
有諒........諒則信矣;與信實的人為友
友多聞.....與見識多廣見聞的人為友

友便僻.....與裝腔作勢的人為友
友善柔.....與刻意討好的人為友
友便佞.....與巧言善辯的人為友

蕭若元論朋友:益者三友。

評分次數

..love is like the wind, you can not see it but you can feel it...
有時有啲嘢唔係三言兩語
感受係身上又別一回事 不過都係網上的虛疑

1cw9BGKVVWU

ve1215 發表於 18-6-2011 11:13
多謝分享,首歌很好聽。歌詞很特別啊!動畫很有趣。

Mr. Siu's personal insights on friend.

蕭若元·邊緣回望 (3) : 朋友 a

蕭若元·邊緣回望 (3) : 朋友 b
..love is like the wind, you can not see it but you can feel it...

都係果句做朋友又好做人又好, 最緊要係真誠, 不要虛偽, 這是我個人交友之道, 做咗朋友就係朋友啦, 我唔會分益友或損友, 況且我相信物以羣聚, 所以我係唔會同李家誠做到朋友。

評分次數

• Aquila128

• vcc