良朋益友

天賜版是清靜之地, 平和之階, 願有識者共勉之.....
23561234 發表於 19-6-2011 00:33
願天賜版這種優良傳統可以延續下去......(真心的笑)
一見笑三少,百步哭不了。
日久見人心﹐ 良朋益友﹐ 係現實生活中相識最少十年嘅人。

互聯網上交友如食快餐﹐ 要成為良朋益友唔係冇可能﹐ 不過最少係十年後嘅事。
Nigerian 發表於 18-6-2011 06:01
天賜版個個都(老At At),再過多拾年? 哈...哈...哈..
小師妹,歡迎鳥倦知還。

deusnonest 發表於 18-6-2011 15:46
尊敬的燈塔老師,祝福父親節健康快樂!
終於放暑假啦,輕鬆左好多……
Take My Breath Away horses and bayonets^^
明白亞狼夫人的意思,相信E一句;君子之交淡如水,可以會長久d 掛!
不是二師姐想嚇靚師妹你,而是靚師妹你捉錯用神;
不是二師姐受教於靚師妹,而是受教於至理名言:君子之交淡如水 ...
212770 發表於 18-6-2011 20:22
睇黎我的思維重未跟上玄機啵,真正要慢慢學習,學習。
謝謝二師姐,EWM有禮!
Take My Breath Away horses and bayonets^^
28# Ewm

哈哈!小師妹渡假回來了,在我渡假時妳的帖子被某些網友強佔話題,老狼無暇處理,所以送左出“蘇區”在這裡對妳說聲對不起!
狼皮羊 發表於 18-6-2011 21:11
亞狼版主,祝福父親節快樂!
看官諸君交遊廣闊,定必相識滿天下;尤其現今互聯網一日千里,交友範圍更廣,往日書信、電話溝通,已成明日黃花。
就以看香港人網為例,定期網聚,令各網友或版友,進而發展為朋友數不勝數;
然而,何是良朋?誰是益 ...
212770 發表於 18-6-2011 02:22
燈塔兄,閣下德高望重,你的看法如何?

良朋益友?是否就像師兄所說:

珍惜今日
盡力而為
燈塔兄,閣下德高望重,你的看法如何?
betty-cheong 發表於 2011-6-19 10:40

德高望重,不敢當。愚見認為「良」朋「益」友,主觀而已。只要有人帶挈你錢財上、物質上、地位上或者精神上有好處你就會覺得佢係「良」朋「益」友啦,那怕他人話佢係「豬」朋「狗」友吖。

想當年,只得當年想;望明天,方有明天望。
好奇一問 .....
良朋益友是否等如一幫朋黨 ?
看如何演譯 。
香港..真係...有錢佬大晒?
德高望重,不敢當。愚見認為「良」朋「益」友,主觀而已。只要有人帶挈你錢財上、物質上、地位上或者精神上有好處你就會覺得佢係「良」朋「益」友啦,那怕他人話佢係「豬」朋「狗」友吖。
...
deusnonest 發表於 19-6-2011 14:21
師兄言之成理,小妹得益不淺.