給皇上的留言 由一張帖子說起

對毓民或者某個人o既睇法,的而且確係會有你所講o既情況出現o既
但係有時可能係講緊對件事o既立場或者睇法唔同
係咪可以討論下,而唔係首先就講呢類言論呢?
如果可以理性討論,對件事只會百利而無一害
如果真係覺得有 ...
tin~~~ 發表於 23-8-2011 17:20
客觀地睇﹐ 晌人網討論區理性地發表唔同睇法﹐ 又極少見到啲回應劈頭第一句就話"唔中意唔好黎"。

通常睇到呢啲說話﹐ 都係因為某一方刻意揾位寸人屈人﹐ 而另一方以呢句回應。
勿再延誤,遠走高飛
Delay no more, go far high
客觀地睇﹐ 晌人網討論區理性地發表唔同睇法﹐ 又極少見到啲回應劈頭第一句就話"唔中意唔好黎"。

通常睇到呢啲說話﹐ 都係因為某一方刻意揾位寸人屈人﹐ 而另一方以呢句回應。 ...
Nigerian 發表於 23-8-2011 18:46
兄台唔能夠用抽象既講法,
黎講解小弟提出既實在問題。

比如︰18樓個位屎兄,
由第一次回小弟帖開始,佢都係講同一番話,
屎忽鬼唔好再黎.......之類。
請問呢d係唔係人網好正常既表達方式呢?

又比如︰有位獅兄,
第一次覆小弟就係x你老母,你杏加橙走黎搞事......
以後每次回覆都係以粗口作為主要語句,
如果呢d都係好中性.......
嘿嘿.......唔好又話小弟暗喻你d乜喇。

.
“將人地d帖移走晒,係好明顯既趕客行為。”
明唔明?
hau3142 發表於 23-8-2011 18:29
咁你寫"x你老母,好走啦,屎xx,唔好返黎啦"呢堆字又係何所指? 亂咁加堆字上去屈得就屈﹐ 人地唔知你講乜都好正常渦。

移帖去自由版係網站正常管理一部份﹐ 又唔係刪帖封帖﹐ 又唔係刪戶﹐ 點解係趕你? 你幾時喪失左黎人網網站讀帖出帖呢個 privilege?
勿再延誤,遠走高飛
咁你寫"x你老母,好走啦,屎xx,唔好返黎啦"呢堆字又係何所指? 亂咁加堆字上去屈得就屈﹐ 人地唔知你講乜都好正常渦。

移帖去自由版係網站正常管理一部份﹐ 又唔係刪帖封帖﹐ 又唔係刪戶﹐ 點解係趕你? 你幾時喪 ...
Nigerian 發表於 23-8-2011 18:58
小弟唔再同你糾纏係字詞上面。

移貼當然係正常管理既一部分,
但係移邊張帖,點解要移個張帖,
係唔係應該有個準則呢?
如果只係根據當日管理那個人既個人喜好......
咁咪有問題囉。

而且......移帖之後唔通知樓主,
在投訴區查詢又唔肯講理由.......
如果呢d都係正常既話.......小弟無乜好講囉。

版面有好多帖,點解偏偏要移小弟那張呢?
小弟發的帖,以小弟理解同其他網友d帖無乜分別,
點解唔移佢張帖,要移我張帖呢?
而且......仲將小弟在該版d帖全部移走。

如果小弟干犯版規,咪警告我囉,
如果小弟做得唔妥當,咪又提醒我囉,
但係......唔俾人地d帖留低.......又唔講點解.....
又係乜意思呢?
小弟好唔明囉。
人網喎,幫人民爭取公義,鬧人地拑制言論自由個喎。

.
”小弟乃人網長期聽眾,偶有空閒才在討論區留幾句廢話。
想進一步接近由蕭生毓民他們營造出來的所謂新民主運動,
想更深入感受新民主風氣的到來。
可惜的是,這些都只不過是有如一般政客的宣傳單張。
世界上表裡一致的人真的很少,
最起碼,在人網裡面,小弟只碰到皇上一個。”

這個想法 恐怕是出於你對 其它人有錯誤期待罷!
其實每人個人 真的能驅使的 就只有自己
要新民主運動 在今日 在大眾前面 表面化
你要說服的人 就大概 80-90% 接觸的人!
那是否代表 運動仍永不可能 - 不
因為做這 種事 的起動 真的只需要 5-10%
而只是香港的 大氣候難以 在中國大氣候出現前 成功!
關鍵係 內地的民運 及 維權行運未嘗不需要 香港來呼應!

就你對皇上之評價上, 如你再一次不設實際
那就不要怪 別人再次未達你的理想 及 你要求之行動步伐 而失望了!!!!
以反抗 對付淫威, 以歡樂 面對打壓,
以選票 踢走'保席', 以生活 活出民主.
我實在不明白各位為何要花時間來理會樓主這樣的一條煩膠。

我在此發言不是回應樓主,只是想提醒各位ching不要理會他,你們越回應他就越高興,自我陶醉以為自己受到重視,而在現實生活中他很可能是一條失敗的可憐蟲。

很少人會為了一個post被移動而大動干戈的。

各位ching請把你們的時間用在更有建設性的事情上,這個樓主大家當他透明算了。
比如︰18樓個位屎兄,
由第一次回小弟帖開始,佢都係講同一番話,
屎忽鬼唔好再黎.......之類。
請問呢d係唔係人網好正常既表達方式呢?
hau3142 發表於 23-8-2011 18:52
佢同你同我都係一樣﹐ 只係一位網友。 佢稱呼你為屎xx﹐ 令你不快﹐ 你可以話佢有意辱罵你﹐ 但係眯可以老屈成"人網趕客"呢?

網上同人交流雖然係透過網絡無面無目﹐ 但背後其實都係同人交流。 討論區一大堆三唔識七嘅網友﹐ 會透過思想交流同各人喜好自然地形成一個個群體。 同現實生活一樣﹐ 必定有啲人係你知己﹐ 有啲係泛泛之交﹐ 有啲甚至會係敵人。
勿再延誤,遠走高飛
咁唔中意
留係道托咩!
好似細路仔咁
口就話唔玩
但心就好希望玩
又唔認衰仔
唯有楂住自己條賓周仔
睇住人地玩
不時喃喃自語
我實在不明白各位為何要花時間來理會樓主這樣的一條煩膠。

我在此發言不是回應樓主,只是想提醒各位ching不要理會他,你們越回應他就越高興,自我陶醉以為自己受到重視,而在現實生活中他很可能是一條失敗的可憐蟲 ...
ICE_AGE 發表於 23-8-2011 19:19
(認真)點解你咁肯定樓主係煩膠呢?
我覺得佢唔係因為被人移左一個post而想講d咩
而係覺得亂移post會令到人網討論區o既聲望下降
繼而令人網節目甚至人網主持人被杯葛或者反感
最終損失o既會係人網會員及人網聽眾
難道咁都唔可以出個post黎提醒或者建議一下?
不會移的。
黃洋達 發表於 23-8-2011 01:11
皇上,似乎你底估咗一班反人網友嘅功力,佢哋嘅屈功,已達到無所不用其極嘅地步,屈蕭生無理ban人,屈黃毓民、陳偉業公費私用,屈fukdim無理ban人、跨版執法,屈人網無言論自由,總之一句講哂,無孔不入。

呢班友一步一步廢去人網嘅武功,扣分唔得、移帖唔得、ban人唔得,最後只會剩底佢哋嘅挑釁、謠言、中傷、分化。可見嘅將來,只要你方針不變,呢版只會變成一個反人網基地、另一個三反/自由區,但如果你方針改變,你就會變成下一個被屈對像,希望你有心理準備。