人質情結

上海的英法租界亦比外面繁榮。同樣香港的英中學生比中中的學生好,多人爭入英中,英中學校就可以揀選好學生。

若英國只佔據統治印度的某一城市,亦會比印度其他城市繁榮。但印度及非洲的國家是整個國家被英國統治,他們直至今天仍然是一窮二白。很多還爆發了內戰,印巴內戰甚至是英國人故意誘導出來,以鞏固統治。

為英國統治塗脂抹粉,不符合歷史的事實。應該說,英國人到處賴低蘇州X,不過都有一兩督係香嘅。
英國人統治香港的成績,是言過其實。

大約在1974年前,英國人統治下,極度貪污腐化(大貪官主要的是英國人),到處黃賭毒。中港生活水平差不多,中港人可以來去自由。

關鍵是在74年成立了廉署,其實亦是因為大陸大搞文革。內地越混亂,越多內地人才移來香港。內地越糊塗,香港人就越願意在英國統治下做順民,於是經濟欣欣向榮。中港分別越來越大,香港就設立關卡,阻止大陸人湧來香港。

而葡國人統治的澳門更惡劣,直至99年之前仍然是黑社會橫行。
但印度及非洲的國家是整個國家被英國統治,他們直至今天仍然是一窮二白。
童言無忌 發表於 2011-12-9 22:31

但香港特別成功,還有也是華人血統的新加坡,葡國的澳門更特別亮麗。
但香港特別成功,還有也是華人血統的新加坡,葡國的澳門更特別亮麗。
童言無忌 發表於 2011-12-9 22:38

吹捧西洋殖民者,向歐洲人種獻媚,拼命踩中國人種,洋奴又進退失據。

洋奴進退失據之N:

香港人願意受英人統治下做順民。洋奴力捧英人統治,又批儒家君臣父子,再進退失據,自打咀巴。

所有語言都是在社會使用中自然調節的。認為漢語演變到特別繁難,即是誇耀中國人的腦細胞特別多。洋奴再三進退失據。
香港人願意受英人統治下做順民。洋奴力捧英人統治,又批儒家君臣父子,再進退失據,自打咀巴。
童言無忌 發表於 9-12-2011 22:39

好笑﹐ 英國人統治香港﹐ 跟香港人配合齊齊創造奇跡﹐ 人人得益就自然做順民。 你支那人一味君臣父子抱殘守缺以致封建落後﹐ 吞併香港之後即時見到香港倒退﹐ 被香港人批評有乜出奇﹐ 又如何進退失據?
Nigerian 發表於 2011-12-9 22:47
英奴邏輯思想:

1.把香港人和中國人說成是不同種
2.力捧英國人統治
童言無忌 發表於 9-12-2011 22:18

支那廢人邏輯思想:

1.把香港人和支那人說是同種所以一定要一樣
2.力捧支那人統治

Nigerian 發表於 2011-12-9 22:51
英法等殖民帝國,目的是掠奪殖民地財富,從來不是為殖民地人民謀福祉。力捧英國統治者,是人質情結最皆證據,其荒謬之處不下於硬把英語說成是最優秀語言。當然這類的港人很多,其實恬不知恥。
童言無忌 發表於 9-12-2011 22:19

掠奪要首先製造財富先有得掠奪﹐ 奇就奇在﹐ 殖民者掠奪之餘居然同時令當地人得益﹐ 而且得益比繼續抱殘守缺要多﹐ 所以當地人自然寧做二等殖民都唔做一等屁民。 當然﹐ 有唔少一等屁民眼紅二等殖民﹐ 又羨慕又嫉妒但又冇機會做﹐ 眯唯有酸葡萄地話做二等殖民係恥辱囉﹐ 其荒謬之處不下於硬把漢語說成是最優秀語言
Nigerian 發表於 2011-12-9 23:03
識破香港得益於英國的論調:

首先,若不是大陸人大量湧來香港,若香港只得幾萬人,什麼也不成。

其次,香港人喜歡受英人統治,願意做順民,於是繁榮興盛。其實是英國人得益於香港人。

英國人所用的策略是:

第一 ...
童言無忌 發表於 9-12-2011 22:23

首先﹐ 香港先進並唔係單單得益於英語﹐ 而係整套西方文明﹐ 公平公開公正法治社會﹐ 呢啲都係支那幾千年臭史從未有過。 97前來港嘅支那人﹐ 絕大部份係唾棄支那﹐ 樂於接受西方普世價值觀轉形成香港人﹐ 如果一味抱殘守缺就只會係廢物。 事實亦證明﹐ 97後被支那安插來港企圖改變香港人口結構嘅支那人亦正正係廢物。

其次﹐ 公平公開公正法治社會自然繁榮興盛﹐ 自然會產生順民﹐ 英國人得益﹐ 香港人得益﹐ 唯獨支那人繼續批鬥餓死幾千萬﹐ 難得今日仲有支那廢人對香港人指指點點
Nigerian 發表於 2011-12-9 23:18
香港人和大陸人是同一人種。香港是英國在中國南岸找的一處深水港,可發展成航運中心,作為英國謀取中國利益的橋頭堡。香港資源是深水港和中國南下的人力。當香港人發覺比大陸人富有,拒絕和窮親戚交往。(可是中港的貧富逐漸逆轉,香港人可能會自食其果。) ...
童言無忌 發表於 9-12-2011 22:25
同一人種又點? 今日仍然有唔少支那人認為日本人係徐福後代企圖矮化日本。 澳洲白人祖先大部份來自英國﹐ 雖然同文同種但唔見得澳洲人會自稱英國人。 "深水港和人力"更係無稽之談﹐ 支那沿岸有無數港口﹐ 人力更係以億計﹐ 偏偏幾千年都醞釀唔出一個香港。

今日支那人"富有"亦只係假像﹐ 將十幾億人嘅財富傾斜集中晌少數﹐ 自然顯得"富有"﹐ 其實人均收入幾乎世界包尾﹐ 支那人平均月薪比美國一個洗廁所亞嬸更少
Nigerian 發表於 2011-12-9 23:34
sHtL9jxcXDE&feature=related
童言無忌 發表於 9-12-2011 22:10

講到語言霸權﹐ 支那各民族母語長期受打壓﹐ 好多已經消失或者淪為只講唔寫嘅語言。 今時今日﹐ 好多年青粵人都被打壓到唔再識講粵語﹐ 爺孫兩代無法溝通。 就算仍然識粵語嘅支那人﹐ 都冇辦法我手寫我口﹐ 你叫佢準確寫低自己所講﹐ 佢係費盡九牛二虎之力都做唔到﹐ 寫來寫去結果都寫成支那"普通"語文﹐ 或者係大雜炒兩頭唔到岸﹐ 成日黎人網炒冷飯嘅某件支那廢人就係好例子。

反觀英國統治香港百多年非但冇令粵語消失﹐ 剛剛相反﹐ 粵語得以發展出粵文係拜英國人所賜﹐ 起先係因為警察同法院要準確紀錄口供﹐ 唔可以好似支那差不多先生咁用"官方語文"去紀錄粵語﹐ 漸漸粵文嘅使用越黎越廣泛﹐ 所以今時今日好多香港人都可以輕鬆地以粵文"我手寫我口"。
Nigerian 發表於 2011-12-10 01:43