人質情結

講到語言霸權﹐ 支那各民族母語長期受打壓﹐ 好多已經消失或者淪為只講唔寫嘅語言。 今時今日﹐ 好多年青粵人都被打壓到唔再識講粵語﹐ 爺孫兩代無法溝通。 就算仍然識粵語嘅支那人﹐ 都冇辦法我手寫我口﹐ 你叫佢 ...
Nigerian 發表於 2011-12-10 01:43

一講到語言霸權,小霸權就拿來掩飾大霸權,但掩飾不到對英語強勢煽風點火,推波助瀾,見高拜見低踩的惡劣心態。
日本著名的外语培训机构东京大学书林外语学校在日本国内提供55种语言培训,通过对该机构2010年授课时间进行统计发现,汉语和英语的人气最高,其次分别是葡萄牙语、俄语以及西班牙语。
童言無忌 發表於 2011-12-9 22:13

在中國,學葡萄牙語、俄語以及西班牙語的人數,幾乎等於零,是種最惡劣見高拜見低踩心態。
將十幾億人嘅財富傾斜集中晌少數﹐ 自然顯得"富有"﹐ 其實人均收入幾乎世界包尾﹐ 支那人平均月薪比美國一個洗廁所亞嬸更少
Nigerian 發表於 2011-12-9 23:34

將十幾億人嘅財富傾斜集中晌少數靠洋擦鞋拍洋馬屁發財嘅香港,港人自然顯得"富有"。

將全球七十幾億人嘅財富傾斜集中晌少數,自然顯得"富有"。其實全球的人均收入比印度富商打賞畀下人更少。
英國的殖民地,實得華人的香港和新加坡兩個少數地方能擠身富國行列,如果以人口計算,更加少到離譜。說成是英國人的功勞,是嚴重以偏概全。
"深水港和人力"更係無稽之談﹐ 支那沿岸有無數港口﹐ 人力更係以億計﹐ 偏偏幾千年都醞釀唔出一個香港。
Nigerian 發表於 2011-12-9 23:34

英國奴化教育下的無知學童。

香港突出的原因是:

深水港
大陸政局混亂,大量人南下來港
中國人崇洋自卑心態,願意做英人奴才
廣洲和上海,它們是有地理因素,都是河道出口,拿來和香港比較一下。深圳、廣洲、上海,人均收入很快會追到香港。

已見眼白白看著澳門超越香港,香港人還未清醒。強行說所有好事都是因為英國,所有壞事都是因為英國離開,掩飾其實是自己不斷的內耗。
一講到語言霸權,小霸權就拿來掩飾大霸權,但掩飾不到對英語強勢煽風點火,推波助瀾,見高拜見低踩的惡劣心態。
童言無忌 發表於 10-12-2011 10:36

呵呵﹐ 講到大小﹐ 地球上有幾億人講粵語以及其他漢語系語言﹐ 仲未計藏語蒙語維語韓語泰語﹐ 某個支那廢人掩飾不到一個不斷打壓數以億計人母語嘅霸權﹐ 推波助瀾,見高拜見低踩心態的確惡劣
Nigerian 發表於 2011-12-10 12:50
在中國,學葡萄牙語、俄語以及西班牙語的人數,幾乎等於零,是種最惡劣見高拜見低踩心態。
童言無忌 發表於 10-12-2011 10:58

你支那點惡劣﹐ 關人鬼事
Nigerian 發表於 2011-12-10 12:51
將十幾億人嘅財富傾斜集中晌少數靠洋擦鞋拍洋馬屁 ...
童言無忌 發表於 10-12-2011 10:59
當年冇人強迫十幾億支那人狗咬狗骨鬼打鬼﹐ 搞到要自願依賴香港活命﹐ 同今日支那特權階級利用特權剝削普羅支那人自肥係完全兩回事
Nigerian 發表於 2011-12-10 12:55
英國的殖民地,實得華人的香港和新加坡兩個少數地方能擠身富國行列,如果以人口計算,更加少到離譜。說成是英國人的功勞,是嚴重以偏概全。
童言無忌 發表於 10-12-2011 11:00

全球華人有十幾億﹐ 居於香港同新加坡嘅係少到離譜﹐ 呢兩個地方嘅華人亦同支那人明顯唔同﹐ 新加坡人頂籠係自稱華人寫華文講華語﹐ 絕對唔會自稱支那人﹐ 將呢兩個地方嘅繁榮說成是支那人的功勞,是嚴重以偏概全  
Nigerian 發表於 2011-12-10 13:01