蘇賡哲:裝睡的人

以前中國大陸資訊封閉﹐ 都仲可以話唔知乜係民主﹐ 但今日資訊比以前流通得多﹐ 更有越黎越多人出過國﹐ 例如同蘇博士針鋒相對果位同事本身都已經移民多倫多﹐ 根本好清楚中國發生緊乜事﹐ 但一樣係刻意扮瞓。

其 ...
Nigerian 發表於 3-4-2012 22:57

精明的人民明白了
如果反抗對衡強權,肯定是沒有好後果,

這句不是証明他們明白民主,只是認為他們重視民生價值觀。
以前中國大陸資訊封閉﹐ 都仲可以話唔知乜係民主﹐ 但今日資訊比以前流通得多﹐ 更有越黎越多人出過國﹐ 例如同蘇博士針鋒相對果位同事本身都已經移民多倫多﹐ 根本好清楚中國發生緊乜事﹐ 但一樣係刻意扮瞓。
但如果你有機會接觸普羅中國大陸人﹐ 你會好似蘇博士咁發現佢地大部份人都知道同明白民主係乜﹐ 不過佢地認為民主雖然係好嘢﹐ 但現時並唔重要﹐ 現階段佢地寧願繼續容忍中共﹐ 寧願要穩定地揾錢。 夾硬質民主俾佢地﹐ 其實係傷害左佢地。

Nigerian 發表於 3-4-2012 22:57

如師兄懂殘體字,希望分享
  艾未未《我不愿意离开中国》

http://www.hkreporter.com/talks/thread-1528150-1-1.html
但如果你有機會接觸普羅中國大陸人﹐ 你會好似蘇博士咁發現佢地大部份人都知道同明白民主係乜﹐ 不過佢地認為民主雖然係好嘢﹐ 但現時並唔重要﹐ 現階段佢地寧願繼續容忍中共﹐ 寧願要穩定地揾錢。 夾硬質民主俾佢地﹐ 其實係傷害左佢地。

如認同師兄的裝睡基本論調,不傷害裝睡之人民,
敢問師兄高見,何時是適當階段唔再容忍中共?
如認同師兄的裝睡基本論調,不傷害裝睡之人民,
敢問師兄高見,何時是適當階段唔再容忍中共?
當中國出現大形天災人禍﹐ 中共保障唔到大部份人民嘅基本溫飽﹐ 人民就唔會再容忍中共。 連命仔都不保﹐ 仲點樣扮瞓? 不過係要佢自己唔再扮瞓﹐ 而唔係你去喚醒﹐ 因為佢一直都清醒

其實呢個亦係蘇博士呢篇文嘅基本論調。

評分次數

勿再延誤,遠走高飛
Delay no more, go far high
當中國出現大形天災人禍﹐ 中共保障唔到大部份人民嘅基本溫飽﹐ 人民就唔會再容忍中共。 連命仔都不保﹐ 仲點樣扮瞓? 不過係要佢自己唔再扮瞓﹐ 而唔係你去喚醒﹐ 因為佢一直都清醒
Nigerian 發表於 4-4-2012 04:47
多謝師兄指教,我同意大部份人民只要求溫飽,卻不重視精神思考。
大部份人民都是要睇天做人,幾時可進化多一些,
靠自省去爭取本身民權,待到絕路時才垂死掙扎。
國情傾向民生大過民主,民智如此,中共極權統治功不可滅。
喚醒裝睡的人也不難!
票, 聲:便
又可
軍, 營, 隊,

被隊長向鼻孔灌水, 此法對真睡和裝睡的人有效。

那些不願醒的人只是還未遇不醒不得的時候吧!

只要時地配合, 必有改變, 只是改變之後是好是壞便難說了!

我是一隻能言鳥
見到公文袋,羅法官,讀咁多書,只係想搵錢,佢地唔知天理循環,好快就輪到佢地受靶,一定好快.
靠自省去爭取本身民權,待到絕路時才垂死掙扎。
國情傾向民生大過民主,民智如此,中共極權統治功不可滅。
呢種國情已經行左幾千年﹐ 中共只係承繼左。 我覺得中共係果而唔係因﹐ 有呢種人民﹐ 有呢種幾千年君臣父子嘅文化DNA﹐ 係必然會出現極權統治。

你睇睇另一個華人社會新加坡就知﹐ 只要李氏父子繼續令新加坡繁榮(現時新加坡人均GDP係全球第一)﹐ 民唔民主﹐ 新加坡人並唔覺得太重要。
勿再延誤,遠走高飛
呢種國情已經行左幾千年﹐ 中共只係承繼左。 我覺得中共係果而唔係因﹐ 有呢種人民﹐ 有呢種幾千年君臣父子嘅文化DNA﹐ 係必然會出現極權統治。
你睇睇另一個華人社會新加坡就知﹐ 只要李氏父子繼續令新加坡繁榮(現時新加坡人均GDP係全球第一)﹐ 民唔民主﹐ 新加坡人並唔覺得太重要。
Nigerian 發表於 4-4-2012 14:22
中共係果而唔係因﹐上承下接,那視乎因果條線劃在那一時代,
宏觀二千年華夏文化,以農立國,人在做,天在看的小農心態確然存在,那是血液DNA裏被統治
奴性本能。
但很多移民在民主國家的同胞是有不同看法,那他們又如何不裝睡呢?
但很多移民在民主國家的同胞是有不同看法,那他們又如何不裝睡呢?...
212770 發表於 5-4-2012 00:43
一樣係裝緊﹐ 不過深層DNA被洗甩左些少﹐ 冇咁嚴重。

喺歐美嘅各個移民社群﹐ 華人社群係明顯比較政治冷感﹐ 比其他族裔較少參政嘅一群。 一樣係有"只要俾我安定揾到錢﹐ 民唔民主並唔重要"嘅心態。
勿再延誤,遠走高飛