寫光繪影。割景成像

爭尐搵唔度路番來!
請大家食雞屁股。。。。

看得出這張相特別之處嗎?
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

戶外運動 (普通 Kit 鏡)

清楚的

模糊的
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
N記 J1  不如 S記 Nex-5n 啦
nex-5n 粒 cmos 大成倍
影像質素和表現都較佳
等史丹上多D相 看看可合你胃口
再決定吧
sevenmild 發表於 5-10-2012 12:44
師兄說得無錯, NEX-5N 比 J1好。
不過如果你有 N記的鏡頭可以用到,就可能會考慮J1。

如果預算容許買 NEX-6 或 7 仲正 (有觀景器)。

其實我買2手5N body (用了11個月)都係$2XXX,好抵玩! J1在香港反而2手機同鏡都不多。
師兄說得無錯, NEX-5N 比 J1好。
不過如果你有 N記的鏡頭可以用到,就可能會考慮J1。

如果預算容許買 NEX-6 或 7 仲正 (有觀景器)。

其實我買2手5N body (用了11個月)都係$2XXX,好抵玩! J1在香港反而2手機 ...
stanchh 發表於 5-10-2012 16:30
nex-5 剛轉新款 nex-5R 都幾貴吓
如果有n記鏡頭 不如直接買 D3200 或 D5100
始終 J1 果塊 1" cmos  真係唔湯唔水
爭尐搵唔度路番來!
請大家食雞屁股。。。。

看得出這張相特別之處嗎?
stanchh 發表於 5-10-2012 16:21
猜猜看
右面的是义燒吧
不少精靈在舔义燒
24# sevenmild

獅兄咁你轉唔轉會, R記 轉 S記?
猜猜看
右面的是义燒吧
不少精靈在舔义燒
sevenmild 發表於 5-10-2012 17:01
哈哈,答案是學人玩手動對焦放在第一隻雞的屁股上!人地話自動對焦對唔到邊邊位。
哈哈,答案是學人玩手動對焦放在第一隻雞的屁股上!人地話自動對焦對唔到邊邊位。
stanchh 發表於 5-10-2012 17:05
啊~ 看來這台機 真的為你帶來不少攝影樂趣
至於轉會啊 . . . 考慮考慮

23# stanchh
師兄, 我就係有N記 18-55 KIT鏡 同天涯鏡, 所以先想買番N記, 唔駛嘥左D鏡, 部單反就好耐冇用, 重死人了, 連去旅行都唔想拎。
因為見討論區D師兄話 N J1 +兩枝鏡都係 3XXX, 好平啫, 不過我都知 J1 嘅缺點, 但J2又似乎唔值果個價
不過講真, 果兩枝鏡都唔會用喺J1度, 太頭重尾輕了。
我用過 C記 同 N記, S記未用過, 唔知容唔容易用, 人老左, 越來越懶, 越容易上手越好, 相比果兩個名牌, 呢部機容易用嘛?
放多D相上來參考吓啦!
悲觀者追求快樂,樂觀者避免不快樂。
There is neither good nor bad, only thinking makes it so.
stanchh 發表於 5-10-2012 19:05
始終都係3/4機, 唔可以要求咁高嘞。不過閃燈只能外加又幾煩噃, 雖然我唔鍾意用閃燈, 但有時要補光, 唔用唔得噃!
枝1.8真係好掂, 枝 kit 影戶外又真係麻麻喎, 我鍾意N記就係因為戶外真係比C記優勝, 不過, 室內C記又似乎好D,  總之, 各有各好啦
轉唔轉會? 七上八落中~
悲觀者追求快樂,樂觀者避免不快樂。
There is neither good nor bad, only thinking makes it so.