[個案求助] 祖先位和神像共坐同一層 & 外祖問題

但係話又講返轉頭,有地方當然係分層供奉就最好啦!不過地方矜貴嘅香港地有時都幾惆悵,所以在冇辦法嘅辦法之下,我都只能將關帝公同祖先供奉在一起。以前有聽講過話可以用隔板來分隔開,但我却用一小花瓶插上一枝小萬壽竹作為分隔。反正以着恭敬的平常心來供奉,上天和祖先也許都能體量我吧!只要懂得感恩但求平安康健便於願足矣!
但係話又講返轉頭,有地方當然係分層供奉就最好啦!不過地方矜貴嘅香港地有時都幾惆悵,所以在冇辦法嘅辦法之下,我都只能將關帝公同祖先供奉在一起。以前有聽講過話可以用隔板來分隔開,但我却用一小花瓶插上一枝小 ...
shiuhk 發表於 25-10-2012 15:03
我都有諗用塊板分開, 但好似係唔得...

就係聽到高C-fu 話得, 所以想知多d...
好食懶做為食貓
太多人都係人地咁做我又咁做囉, 但其實可能大家都係錯嘅, 所以千萬唔好諗住[街坊/親戚/ 朋友 都係咁做喎]就一定啱.
1) 最正確的做法, 凡是神(例如:關帝/觀音/佛/地主/門口土地等等的神) 都係要開光才對的, 最好當然 ...
王獅虎 發表於 24-10-2012 17:46
Thanks, 但現實做唔到呀....
好食懶做為食貓
點解冇人知如何可以祖先和神仙坐埋同一層?
好食懶做為食貓
點解冇人知如何可以祖先和神仙坐埋同一層?
菠蘿油 發表於 27-10-2012 14:18
好簡單, 只要將神位升高一級(如可以),分兩個香爐, 一大一小,大的供奉神明, 小的供奉祖先,祖先靈位要坐側小小! 改動之前向神明及祖先品茗,用真誠真意自己去做, 不需請什麼屍苦做 !(個人意見只供參考)
好簡單, 只要將神位升高一級(如可以),分兩個香爐, 一大一小,大的供奉神明, 小的供奉祖先,祖先靈位要坐側小小! 改動之前向神明及祖先品茗,用真誠真意自己去做, 不需請什麼屍苦做 !(個人意見只供參考) ...
perryj 發表於 30-10-2012 10:59
Thanks!  我其實都有諗加木架'long' 住d 神仙, 變成兩級.... 現已有一小木塊'long' 住2 小神位仙像, 但大的未有..

現2 香爐都是一樣大, 老爸老媽是小的, 即2 大1 小..., 可否祖先同爸媽用埋同一個 (現有果個)?, 我都有聽人講祖先可放側少少!

外祖又係真唔放得在門口?
好食懶做為食貓
Thanks!  我其實都有諗加木架'long' 住d 神仙, 變成兩級.... 現已有一小木塊'long' 住2 小神位仙像, 但大的未有..

現2 香爐都是一樣大, 老爸老媽是小的, 即2 大1 小..., 可否祖先同爸媽用埋同一個 (現有果個)?,  ...
菠蘿油 發表於 30-10-2012 15:11
祖先及已過身的父母=X門歷代祖先. 因為同姓(死後跟祖先), 一個位已經代表晒,所以用同一個香爐供奉!問題好多時出於同一神枱一個先人靈位有放相片,一個無放相片,即是大細超! 至於外祖問題,中國人社會, 女子嫁入男家,跟男家姓,所謂生是男家人,死是男家鬼,所以自己只有一門祖先(同姓), 在家或祠堂不會供奉兩個不同姓的祖先靈位!( 純粹個人意見,只供參考)得閒再硏究
祖先及已過身的父母=X門歷代祖先. 因為同姓(死後跟祖先), 一個位已經代表晒,所以用同一個香爐供奉!問題好多時出於同一神枱一個先人靈位有放相片,一個無放相片,即是大細超! 至於外祖問題,中國人社會, 女子嫁入男家, ...
perryj 發表於 1-11-2012 00:36
之前請C-fu 旺屋問過: 老爸老媽要100 歲冥壽先可入祖先位.... 其賨E 家有一小香爐for 佢地...

外祖是老媽的祖先, 我未結婚...

C-hing 你可否占卜幫我搵失物?
好食懶做為食貓
以前我屋企都聯合國, 後來經人指點, 先改回3層....怕擺多錯多, 而家吾擺最好, 有事直接去找高人問好過
以前我屋企都聯合國, 後來經人指點, 先改回3層....怕擺多錯多, 而家吾擺最好, 有事直接去找高人問好過
小呆 發表於 2-11-2012 02:27
咁你係咪請走晒d 神位呀?
好食懶做為食貓