[個案求助] 祖先位和神像共坐同一層 & 外祖問題

菠蘿包加煉奶太甜了....我like crunchy, 你like creamy !!!!
有個社工同我講, 果d 叫 Sunday 教徒 ... 看來, 宗教亦不能教好一個人ge 人格 (真想去香討唱衰佢)
last 份工令我對'同事' 失去信心
(原來同事不是朋 ...
菠蘿油 發表於 19-11-2012 15:44
係呀, 我自細已like creamy既野架喇...
以前好食得甜, 完全唔覺一回事!
現在輕咗d, 唔係因為奉行健康飲食...
而是前半生經歷了太多苦, 中和咗個味覺神經...
致令今天好似正常番, 其實, 祇是削弱了我的生趣而已!

社工所謂的Sunday教徒等同Sunday Driver一樣有名無實, 令人不安, 最好保持距離, 敬而遠之!
油油, 你需時刻強迫自己接受【殺人放火金腰帶, 修橋築路無屍骸】這金句!
沒有誇大及抹黑, 根本現實就是如此這般...
並不是叫你去當壞人, 祇是要你明白記著 '永遠不可期望付出與收穫成正比'
這是人生的哲理! 仍是那句送給妹妹~做耐些人便會領略真諦~
處事做人立正宗旨, 便活得安心與放心, 得失隨天賜...

你眼睛有何事故要看醫生?
呀! 究竟你有冇洗牙, 因我睇唔明? Sorry !
好在你尚未有工返, 唔係真是冇咁free咯, 呵呵
係呀, 我自細已like creamy既野架喇..." />" />" />
以前好食得甜, 完全唔覺一回事!
現在輕咗d, 唔係因為奉行健康飲食...
而是前半生經歷了太多苦, 中和咗個味覺神經...
致令今天好似正常番, 其實, 祇是削弱了我的生趣 ...
sugarbunnies 發表於 20-11-2012 05:56
我like creamy food too but 花生槳 crunchy 好d...

甜姐以前吃苦, E 家甜就好了, 口味係咪變淡了, 但 E 家d 人都LIKE 少甜 - Ice-cream  都唔係太甜 (我是相反, 可能少年運順利, E 家唔好啦 nion13:" />nion13:" />)

其實最衰都係果C-9同事, 係佢話衰公打番嚟約食DINNER,  叫我去約人 (C-9 同佢成10 months 同事都唔應唔知佢咁衰, 我當時未夠3 months!)

我希望呢個 Sunday  教徒俾人教訓, 佢做唔做番一個’人’ 己唔重要, Idon't care.... 我但求佢 d  衰嘢受番報應

我唔係期望付出要有回報 (第一次我俾晒都no problem, 但佢話唔知我同人講係佢請, 又攞埋我4 MTR tickets), 但佢推晒d  責任俾我 (話唔關佢事, 又唔俾我地點 ’送’)

人都係要保護自己d 利益先。。。。

我 yesterday 洗了上排牙 (不是深層洗), 又教我刷牙手法

你唔記得咩: 我上一間公司個風水好差, 我成日都頭疼 (可能係俾老八婆 LOU 到暈), 又成日見光留眼水 , 西醫話感冒都有影響,所以要去 睇眼
好食懶做為食貓
我like creamy food too but 花生槳 crunchy 好d...
甜姐以前吃苦, E 家甜就好了, 口味係咪變淡了, 但 E 家d 人都LIKE 少甜 - Ice-cream  都唔係太甜 (我是相反, 可能少年運順利, E 家唔好啦 菠蘿油 發表於 20-11-2012 15:02
或許同性格有關, 若兩者齊放在面前給我選擇, 都係揀番creamy food, 貪佢夠軟稔易吞...

我e+無咩求, 祇要能平淡安穩過完呢生就於願足矣架喇

油油, 你唔同我, 你套戲還有一大截都未到結局篇, 所以唔使咁灰住, 人生起落實有, 俾啲心機, 加油啊!

個C - 9雖然與神棍共事咗10個月, 但若非曾被騙, 未必知佢衰成咁!
所以話到底, 罪魁禍首都係個衰公
妹妹不用愁, 呢個Sunday教徒所行的必會受到主的審判, 你可放心

通常當我被人搵了著數後, 在盛怒之餘會用施予的態度來自我安慰, 得以釋懷!

咁樣你寫的Dec.是否輪到洗下排? 何時做深層清洗?

傻豬, 我怎會唔記得你對我說過些甚麼!
我絕對不是那種得閒上網呃飯食既吹水友, 我是認真架!
所以衷心希望你的眼疾沒事好了啊
或許同性格有關, 若兩者齊放在面前給我選擇, 都係揀番creamy food, 貪佢夠軟稔易吞...

我e+無咩求, 祇要能平淡安穩過完呢生就於願足矣架喇" />" />

油油, 你唔同我, 你套戲還有一大截都未到結局篇, 所以唔使咁灰 ...
sugarbunnies 發表於 21-11-2012 05:07
甜姐

creamy food : ice-cream, cream cake, cheese cake, pudding.....甜糊我都like   buffet 最enjoy dessert bar
(我同你一樣呀 except 花生醬,I prefer crunchy!!!)

我都想平淡d 生活... 可能以前好多人地想做ge 嘢都做了 (指普通人家ge level)...

我唔使用名牌, 又唔使食最好ge.. (普通price 好了), 要求不高

近年工作唔順利, 否則真想早d retire... (我E 家都好似 ’半retire ’ 了)

C-9 同佢一team, 坐隔離, 理應知佢咁衰格。。。 俾C-9 累死我)  (重申唔係果$200, 我第一次俾晒都冇regret)

其實Sept 己check  了一次眼, 要再check 係咪清光眼

我地傾咗咁耐, 知你係上心ge..

甜姐有冇plan 轉 MPF, 我last year transfer 去 Sun Life , arm arm check 居然重蝕緊 (我己係首域基金)
好食懶做為食貓
E 家神位個大聖像更加內側了。。。
我唔知應否將呂祖移番去旁邊(現在正中) 

觀音&大聖在神左方
好食懶做為食貓
甜姐creamy food : ice-cream, cream cake, cheese cake, pudding.....甜糊我都like   buffet 最enjoy dessert bar(我同你一樣呀 except 花生醬,I prefer crunchy!!!)
我都想平淡d 生活... 可能以前好多人地 ...
菠蘿油 發表於 21-11-2012 15:40
油油, 上述的 creamy food 我都甚 like, 真係好正啊...
不過, 你 prefer crunchy 既花生醬就唔多啱我胃口, 事關連趙都唔想囉
除此之外, 你同我既生活態度好相似, 希望你能找到懂得珍惜你的人啦  

妹妹你唔明架喇, 個C-9雖然同佢一team 仲坐响隔離, 就算知晒佢啲衰嘢又點吖, 正所謂針唔拮到肉唔知痛  
總之, 係咁架喇, 到佢親自領教過就知味道嘞!

MPF我當係強制性的儲蓄來看待, 怕麻煩, 唔會轉自由行。
我極很不喜歡涉足具有賭博/投機/意圖穫利成份等這類刺激性的玩意;
故強積金對我來說~僅是無奈奉政府之命而行, 並無他求~
由此至終, 從不渴望想得到甚麼, 因心靈平靜比任何重要!!!

咪咁傻女啦, 順境逆境祇是一段過程, 人生流流長, 怎可這麼快說retire
信我吧! 黎明前雖是黑暗, 但切莫灰, 繼續挺下去, 陽光定會把你照亮起來的!

今天你去覆診, 希望冇事啦, 誠心送上祝福

最弊我對神像的擺放毫無概念, 俾不到意見妹妹, 試問問相熟師傅

油油, 上述的 creamy food 我都甚 like, 真係好正啊...
不過, 你 prefer crunchy 既花生醬就唔多啱我胃口, 事關連趙都唔想囉
除此之外, 你同我既生活態度好相似, 希望你能找到懂得珍惜你的人啦nion29:" />  

妹 ...
sugarbunnies 發表於 22-11-2012 05:06
我地可以去食甜品bar 呀... 哈哈 (以前金象宛有Thai dessert bar!)  

crunchy peanut cream 好趙d ... I like nuts too!!!!!

C-9 都有去果餐dinner, 佢都話如果係AA 點解唔係一人叫一款 '送'...

重有食飯途中C-9 '甲送' (係海鮮雜菜煲) 俾衰公, 話: 'A, 老細, 食d 僿菜ar', 條衰公只係話: '自己嚟, 我唔like 菜' (條PK 係食肉怪, 但食完又話膽固醇高   (我話叫炒飯條PK 又話食唔晒 唔俾我叫)

當日共有4 人dinner, the 4th is 上海仔, 我yesterday call 佢, 想forward 俾 衰公果emails 俾佢睇

甜姐, 冇人要唔緊要, 有$ , health, 生活冇憂就OK  了。。。

4:30 去 睇眼, 要test!
好食懶做為食貓
我地可以去食甜品bar 呀... 哈哈
crunchy peanut cream 好趙d ... I like nuts too!!!!!
C-9 都有去果餐dinner, 佢都話如果係AA 點解唔係一人叫一款 '送'...
重有食飯途中C- ...
菠蘿油 發表於 22-11-2012 12:48
傻妹呀, 筆友最精髓之處就是擁有無限的想像空間,
亦是心靈上的精神寄託!
保持一份新鮮感才是最可愛、最長青的地方, 明嘛?

我都鐘意nuts, 但要獨立地食, 混上peanut cream的棒棒條也可接受, 不喜愛有nuts加於麪包或三文治上。

聽你講述同事們的行為心態, 真是令人啼笑皆非...
祇能說這是人生百態, 惟有嘆句見多識廣!

油油, 縱使錢不是萬能, 但肯定無錢就萬萬不能!
所謂【久病床前無孝子】除非你命中永遠有福星高照!
若不, 金錢&健康才是人的基本保障。

Test完眼睛怎樣啊?!
傻妹呀, 筆友最精髓之處就是擁有無限的想像空間,
亦是心靈上的精神寄託!
保持一份新鮮感才是最可愛、最長青的地方, 明嘛?

我都鐘意nuts, 但要獨立地食, 混上peanut cream的棒棒條也可接受, 不喜愛有nuts加於麪包 ...
sugarbunnies 發表於 23-11-2012 07:13
甜姐,

我明網友都唔係咁好約見!  我幾年前sina 有個friend 都keep 住contact, 亦send 過相片, even 佢去了UK 都有 contact, 但only email!

peanut cream  唔同, 好似ice-cream 加d nuts (e.g. 甜筒) 都好好食

我呢幾年公司識ge 都冇mud 好人: 遇上d 人好多都好怪: -  好怪ge 係:  好多人會同d 俾人炒ge 欲同事劃清界線 (好似我呢個case ), 亦不會同d resign ge 同事再contact !  

(我3 years ago 有個Gwei Lo 俾人炒, 6 months notice, 在此period d 人當佢隱形, 佢12月birthday (me too), 亦係last month, 我invite 其他同事請佢食birthday lunch (其實係farewell 佢, 唔想佢唔開心), d 人知要俾$ 都唔去, 最後12人.... 我俾$ 先, 亦冇人肯出$ 先- 係Wanchai seafood restaurant 好似中式飲酒咁............at last 我老細 another Gwei Lo 問我有冇叫埋其他人, 我話要甲$ 好多人都唔得閒........其後出公司數, 唔使甲....

但d 衰人竟然四維唱話公司請食lunch 唔叫埋佢地..... (你話呢d 人幾衰格)

我知$ 帶唔走, 我睇住老爸死ge (在病床)... 佢唔想走ga  

yesterday 去test, 2 test: 1 係睇住一黃點, 再count d 閃光, 2 係照眼底

2 Jan 2012 去睇report!!!!!
好食懶做為食貓
甜姐,
我明網友都唔係咁好約見!  我幾年前sina 有個friend 都keep 住contact, 亦send 過相片...
peanut cream  唔同, 好似ice-cream 加d nuts (e.g. 甜筒) 都好好食 ...
菠蘿油 發表於 23-11-2012 15:27
油油, 世事變幻無常, 這生的得失都令我苦透了
自知是個感性者! 所以, 在能給我有選擇下, 揀了隱藏...
虛擬因看不到, 摸不著, 可降低情感的殺傷力, 心靈好過些!

對, 我差點忘了, 除漿上nuts的百力滋外, 任何款式nuts既甜筒都是我的至愛, 這口味還是我由細到大都沒有改變添。

妹妹, 無奈很多事情都被世態炎涼, 跟紅頂白的現實壓得透不過氣來, 扭曲了正面的人生觀, 不禁歎息人性何等如此醜陋, 令人痛心!
我們惟有做好本份, 堅持信念, 其他的是控制不到...

係呀, 有人甚眷戀塵世, 不願離去...
但有人卻不顧一切, 毅然放棄, 兩者俱使人婉惜!

等待一個令人忐忑的report, 希望無事啦...