[風也蕭蕭] kameyou 文串合集 - 2013年3、4月

[風也蕭蕭] kameyou 文串合集 - 2013年3、4月

http://hkreporter.loved.hk/talks/viewthread.php?tid=1818167&page=3&fromuid=1803#pid10202480

若要救人網就要毓民低頭,要佢完全緊跟老蕭思想方針辦事!
扮左兩日大炮譚志強,呢篇文我要認真回覆。

你呢句說話同時侮辱兩個人:黃毓民與蕭若元。

我今鑊有幾唔妥黃教授,我寫得好清楚
http://hkreporter.loved.hk/talks/thread-1817855-1-1.html

但黃毓民會因為強權壓逼而投降認輸咩?一次都無。
03年七一遊行之後,中共鎖定一報一刊兩枝咪,04年毓民被恐嚇、毆打,
甚至事後蕭若元口中透露,有人向毓民講會畀一千萬佢叫佢收聲,
會透過澳門賭場匯錢,絕對唔會畀人捉到痛腳。
當時毓民向蕭若元透露這內情,蕭真人笑稱
「反正中共都會不擇手段要你收聲,係又封咪唔係又封咪,不如收錢算啦」
毓民直接說:「老蕭,我唔收得,收左我過唔到自己,以後都企唔到起身做人。」
結果,
太后間舖被淋紅油,毓民「男兒天職保家眷」,不得不低頭,封咪飛去美國。
當時仲要被余曾恥笑為「棄甲曳兵」,
仲要被中共唐家璇向記者老屈「有人欠一屁股債,避難到加拿大」
(避走加拿大的係大班,條友鳩啽撈亂哂)

「要五區當選,讓曾蔭權惡夢成真」,挑戰今日所謂唐營。
拉布拖跨梁匪689的五司十四局,一上台就打到佢氣燄全失。

毓民點會屈服呀?
連共產黨都唔怕,會怕區區蕭若元?
此為閣下第一大侮辱黃毓民。

其二,
蕭若元同毓民真係莫逆之交。
從Cyber開始,當日科網股爆破,Cyber急急可危,蕭真人無哂辦法,
又出黃賭毒,派狗仔隊偷拍嫖妓過程,再放上網,吸引收視。
當時係Cyber主席的毓民,
自命係新聞系教授,無法接受,過不到自己一關,
即時開記者招待會斥責蕭若元破壞新聞道德,辭去主席一職。
蕭若元畀毓民搞到咁大鑊,
Cyber走後亦無力起死回生,執笠收場,蕭才子就此失去所有雲石生意。

大唔大仇口?
但兩個就係又再站在一起。
蕭真人係睇得起毓民一身傲骨,先一直支持毓民,支持到人民力量時代。
剛剛睇《明報》先知,
普羅會址五百萬元,蕭真人獨力出左三百萬。
毓民在myradio講過當日籌唔夠錢,要蕭真人出錢,但我都無諗到出得多到呢個地步。

乜蕭真人患左老人黐呆咩?
蕭真人會唔知毓民錢財不能淫、威武也不能屈咩?
閂Q左人網,停止支援人力,就威脅到毓民咩?
毓民連共產黨都唔驚。

此乃閣下侮辱蕭若元智慧。

+++

其三,唔知你想幫邊個?
但你咁樣鳩啽、鳩幫,係幫唔到鳩錢師,
更加係抹黑毓民。

結論,你羞辱你自己。

蘇浩唔去人網討論區睇我寫的原文,發而睇被剪貼到高登的,人網唔睇睇高登,正一反骨仔!
你政治生命完左喇~!
XD

(仲有,篇文因為提及人網堀北真希,先出聲,叫我唔好同佢掙喎,話真希係佢架喎~)

為左畀反骨仔再無藉口,我輯錄近日自己寫的文章。
正經的好少,
但好串的就相當多。所以係文「串」集。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

24-3-2013 18:21

http://hkreporter.loved.hk/talks/viewthread.php?tid=1818101&page=6&fromuid=1803#pid10201799

看看你的所謂支持者都是些什麽貨色!
黃毓民, 你還是回家弄孫算了吧!

rubyruby 發表於 24-3-2013 17:53
搞錯呀?
咁樣話教主都得?

我地一個二個陪住教主去熱烈支持轉世靈童,
扶完一次仆一次,
再扶一次又仆多次。

加陣我地只係話唔想再扶,只係話自己想退休,唔做教牧仝工之嘛,
頂多係有人激於義憤話退出教會o者,
我地都無人叫教主退休收檔。

嘩,諗落,咁都講得出口,你地果然真係密謀要奪取教主之位。
唔怪得之,
一直話不能鳩做,一直話民氣會渙散,
但一講到教主坐監就話唔理鳩唔鳩做都要去包圍監獄啦。

我當時都覺得好奇怪喇,
明明毓民初監、包圍監獄都未上升到本土論述的層面,
綑綁上本土論述都未夠深入,未及廣傳於香港人心中,
分分鐘都係鳩做。
唔敢劫獄,但就不惜盡散民氣都要鳩圍。
我當時都好唔明。

如果尤三世靈童金錢師發動到一萬人包圍監獄聲援教主,
即使鳩做,即使救唔到毓民,
已經獲得授權,眾望所歸,繼承新任教主之位。

到時普羅政治學苑繞過人民力量,推舉金錢師出選九西,承接毓民個位。
九西毓辦班蛇蟲鼠蟻都會狂支持金錢師,
希望學金錢師咁吸啜政治能量--此謂上有好者下必有甚焉。

金錢師皇袍加身非等閒,成就大業,一統天下,指日可待。

加陣明喇,原來你地真係想謀朝篡位~~

http://hkreporter.loved.hk/talks/viewthread.php?tid=1817250&page=1&fromuid=1803#pid10198343

林大衛,你同樓主情況唔同。
你投左算死草金錢師,真係鳩投。

有網友唔同意喎,話算死草點都好過法律超人少少。
此言差矣。

絕唔應該含淚投票。
唔通因為白鴿黨好過民賤聯就要投白鴿咩?
金錢師講過,唔可以兩個爛蘋果選一個無咁爛,太白痴喇。
應該全部丟哂,要熱血地種一棵新而健康的蘋果樹嘛!

十年樹木,百年樹人,唔可以鳩做架!

21-3-2013 13:55 |

http://hkreporter.loved.hk/talks/viewthread.php?tid=1815177&page=4&fromuid=1803#pid10191147
請問一下毓民吧,5區公投算是鳩做嗎?
亞蕭聽眾 發表於 21-3-2013 13:27
如果照黃洋達 logic,延伸下去,「五區公投」似乎都係鳩做。
因為投票率咁低,可見香港人根本唔理解為乜要公投,唔明公投可以點樣展現自己的力量。
只要傳媒狂撥「公投」係浪費金錢,香港人都信哂,咁香港人就唔會去投票,連反對票都唔投,
所以,五區公投都係鳩做。

老實講,當日在《得罪人多稱呼人少》,林子健拎出白鴿黨內部民調,會香港人支持的好少,
因為真係太少,所以佢本來係支持,都覺得要唔好做住。
或者就係驚鳩做啦,要教育多D先。
係咪咁?

如果群眾運動失敗會散盡民氣,咁樣民主派的五區公投運動之失敗,一樣可以散盡民主派的道德光環。
君不見公投後公民黨民望大跌?

因為怕散盡民氣所以唔做,咁樣,五區公投都唔應該做。
咁係咪票責票償都唔駛做?
老實講,票責票償係失敗的,人民力量差點滅亡。
如果唔係拉布,人民力量點會聲望回勇?

五區公投、票債票償有咩長遠的正面效果,可以問問毓民。

+++

白鴿黨當然係賤,當然要懷疑佢地一切行徑。
但我覺得,人民力量係要對自己有自信。
我地勇於狙擊白鴿、自己拉布,立法會選舉打得漂亮,連田心補選NEXT哥都令白鴿樣衰到無以復加。
有無諗過,
白鴿係畀我地狙擊到爻哂底,驚哂?

所以,白鴿黨先會在財委會參加人民力量的拉布戰。
如果要懷疑白鴿黨,係咪我地又要質疑「白鴿搶佔拉布光環」「白鴿黨一定會出賣拉布戰」「唔好同佢地一齊拉布」等等?
唔係喎,
人民力量係你有你拉,我有我拉,唔怕你搶佔拉布光環,我自信會做得靚過你地。

+++

因為白鴿黨不可信所以絕對反對佔中,
咁係咪何俊仁不可信所以長毛叫何俊仁辭職公投咁又要鬧長毛政棍而激烈去反對長毛?
金錢師第一次講法係話何俊仁肯辭做封佢做新教主喎
--邏輯混亂、前後矛盾--
因為佢為人無原則,只係用語言偽術去包裝自己,方便搶佔道德光環,同佢口中的白鴿一樣咁衰。

http://hkreporter.loved.hk/talks/viewthread.php?tid=1814467&page=3&fromuid=1803#pid10188959

同一道理,
夏霽即係否定了埃及的茉莉花革命與群眾運動。
因為埃圾的群眾沒有認識到民主自由的可貴,只知道推翻穆巴拉克就算數,然後任由穆斯林兄弟會贏取選舉,然後篡奪革命果實,然後制訂親伊斯蘭教、擁有政教合一幽靈的憲法,然後令埃及種下喪失自由與民主的種籽。

用夏霽你的論述,埃及的革命都係鳩做,因為民眾根本不明白民主與自由。理論上,應該係熱列批判當然支持罷工、上街的穆斯林兄弟會,然後呼籲大家不要推翻穆巴拉克,然後等夏霽你去教育埃及民眾明白他們的真正追求,然後才能一次過去做。

係咪咁?
同一道理,根據你地既留言,就算無人力參與,呢個群眾運動都係現時唯
一一個可以有機會令共產黨讓步既運動唻架喎,閣下會唔會去參與呢?

foon0921 發表於 20-3-2013 14:36
會,
因為群眾力量令到白鴿要扮做好人,係一件事。
從來白鴿同民賤聯的最大分別,係白鴿會跟民意改變而變。民賤聯唔會。
大勢逼到佢地要變,
咁都幾GOOD呀。

你有十萬人,咁件事WORK,我自然會參加。

反對國民教育洗腦教育,都係無人力份,仲係教協卵翼之下的。
我都同閃光同BB(半歲)一齊去。

如果白鴿再退一步,佢自我毀滅,都係一件好事。

唔去的話,有無其他方案說服到我行得通先?
我其實無乜屬性喎,咪以為我必然會忠心於人民力量或人網。

我從來都會讚公民黨,為佢地兜,因為我信佢地能聚到力量守衛民主自由(但爭取就唔得)。
邊個WORK我撐邊個,從來如此。
係囉,國教我都有去。國教事件最後點收場?
真係成功阻止?有實際效用?
我覺得只係比某啲人撈左佢地需要既成功感後就強制散會
但參加左既十幾萬人就有一部份人心灰意泠喇,下次,再有集會都唔會去喇
因為,就算上次個勢咁好 ...

foon0921 發表於 20-3-2013 15:19
其實都okay, 你唔去, 個政府的國教指引咪繼續囉, 件事會再差D。
同一道理, 穆巴拉克唔下台, 埃及的政治前境會比現在更好?
孫中山同盟會唔應該推翻清朝, 因為民眾都無響應革命, 沒有明白民主與自由的意志, 所以雙十革命不應該進行, 同盟會不應該鳩做.
係咪咁?
係可以咁講架, 因為結果共產黨赤化統治, 仲衰過清朝呀嘛,
咁係咪代表孫中山錯, 同盟會鳩做, 所以當年唔應該反清, 唔應該參與,
只應該集中教育民眾, 去宣傳民主與自由, 甚至宣傳本土論述?

即係一定要一做就做到100%,
只做到30%都係錯.... 呢種咩野邏輯? 呢種叫無邏輯。

共產黨一直批評辛亥革命係錯係失敗, 因為佢地只係資產階級的革命, 只有少數資本家與知識份子享應的革命, 未能深入低下工農民眾;
同樣, 民主自由都係錯, 因為民主自由都不會帶來平均社會資源,
所以都係鳩做。
因此推論, 只有共產革命才是正確, 大家只應該跟隨共產黨支旗, 步向日日均富的共產主義天堂。

套用毓民金句:「天堂不至,結果在地獄輾轉呻吟。」
在網友???!!!的文章《什麼是鳩做? 除了上帝,有誰事前可知道呢?》回答如下:

http://hkreporter.loved.hk/talks/viewthread.php?tid=1815636&extra=&page=1

黃洋達的邏輯有時候相當矛盾
新東投七號 發表於 22-3-2013 12:12
佢近日的言論只集中在「群眾運動」。我試集中到群眾運動的例子。
選舉完後,佢同毓民在節目談及「反國教運動」,
當毓民說自己一去就會被敵視,畀人話抽水,只有反效果;
但佢就會應該主動去參加,話唔好介意畀人鬧抽水,要去騎劫個運動。

第一,應該去騎劫個運動;
第二,沒有談及本土化運動同反國教的關係。
照計,國教、洗腦教育、赤化,正係本土化論述的一大市場。

到近日,其實一反過往論調,
一來否定「騎劫論」,抬出鳩走論。
二來,轉向擁抱本土論述,將一切群眾運動都綑綁上本土論述,說沒有本土就必會失敗。

但佢地選後一向只說要擴闊輿論平台,話香港人始終習慣傳統媒體,
所以要出報紙,在報紙上宣傳網台,傳統媒體綑綁新媒體。
卻從來沒有正式動員群眾參與本土運動。

講本土運動,唔駛舉「香港自治運動」,
連人力支持者--「調理農務蘭花系」都個個星期在上水有活動,舉龍獅旗、反上貨客,
向論壇接觸街坊。

至於佢邏輯前後不一,原因何在,係第二個問題。
反國敎中既所謂騎劫論, 除左從毓民口中聽過一次之外, 我印象中就好少聽過皇上提起.
BYLSD 發表於 22-3-2013 15:36
毓民踩場 (2012-10-08 22:30)  第22分鐘開始

https://www.youtube.com/watch?v=Ey3MgCE5KFU

第23分鐘,
「毓民,事後睇返,當時係應該埋去。」「不應該有政黨潔僻,而現實背後有政治勢力(教協),只係拒絕某些政黨」
「只係我地爻底,只係我地唔過去。」

+++
反佔中佢都唔係第一日講, 所以亦不存在咩前後不一. 至於咩轉向擁抱本土論述. 第一, 從來我都覺得皇上係一個好"本土"既人, 而熱血時報亦出過好多同本土有關既文章. 第二, 本土論述响香港本身就係一樣好新既野, 冇咩話突唔突然, 係啱既就要BUY. 毓民响今屆立法會選舉前高擧本土民權運動, 大呼"我係香港人", 你都可以話好突然架, 我就覺得冇問題.
BYLSD 發表於 22-3-2013 15:36
毓民感受到本土主義的來臨,遠遠早於你想像。
2011年8月22號,正是忙著找人參加「票債票償」之時,毓民突然邀請陳雲教授做嘉賓。
http://hkreporter.loved.hk/program.php?channelid=3&page=14

毓民頻道-(第322集)............
主持 梁錦祥、黃毓民 、嘉賓: 陳雲     日期 2011-08-22  聲音重溫/
視像重溫

下載mp3
陳雲解釋『香港城邦』
大學唔係雞竇.
香港遲早俾禿鷹搞到暴動.

要講陳雲,早在2011年初司徒華死後,日記出來之時,
蕭若元大力揭穿司徒華同共產黨的千絲萬縷,邀請很多很多人高調討論箇中細節,
意圖製造新聞風朝(雖然主流媒體全部漠視)。
其實,
Q仔仍在人網開咪,《智取太平山》就請了陳雲做嘉賓。

其後Q仔要返回大班推,蕭若元本來想請陳雲接手開咪頂上位置。
其時,
有網上遊魂貼了陳雲的facebook status,當中陳雲咬定蕭若元係「大中華主義者」、意識上投共等等。
結果引起人網內的大罵戰。
網上遊魂被封,但陳雲做主持的計劃就成了流水。

結果?咪有個叫黃洋達的人頂上,配合令一個人叫李偉儀,咩《皇上有話兒》。

+++

佢在《早朝天下》評論香港發生的所謂大陸人拐帶香港小朋友的疑魂,
都大力批判狂剷陳竟輝,都有本土feel。
但如果有呢種意識,就叫做係一個本土論述的人,咁我都係啦。
我上年已經推post,寫信鬧叉西九的Xiqu中心。

我最中意指斥司徒華同長毛梁國輝,兩人每每都談中港關係,
必定從1926年省港大罷工開始--是所謂工人運動史之始,實是中共滲透香港開始。
即使長毛談抗爭,一面對本土論述,多數都會迴避,然後暗示應該支持大陸的工農民眾抗爭云云。
我地呢D、毓民呢D,講中港關係一定係從孫中山開始的,從來都唔理大陸。
http://hkreporter.loved.hk/talks/thread-1475427-1-1.html
「聽到第13分鐘,不同意長毛的中國論述」

+++

佢真正係一貫的,係群眾運動。
從2011年3月在《笑死朕》開始,
一邊大讚毓民係當今最有政治能量的人物,一邊和議社民連人嘲笑人民力量係散水力量,
同年七一遊行,不斷在香港人網修頓高台大叫「我地唔會就咁走,要有實則的成果」。
佢從來都相信群眾運動不該妥協,不該輕易撤離,係前後一貫的。
所以我從無挑剔他說的「耗盡民氣」論,頂多不太論同。

然而他的本土論述之突然,本土論述綑綁佔領中環之突然,
配合其團隊並無參加上水反水貨客的運動,
卻在昨天facebook大談回應「所謂反對佔領中環卻又乜都唔做」的批評,
駁斥「邊個話我地無方法、無路線圖?」「我地本土論述一路都做緊野啦」,
然後貼一張 Nike 刪走「喬丹」改回「Jordan」的圖。
我睇到,
就想問:「你係調理農務蘭花系?香港自治運動?定係范國威?」

除非佢覺得自己係陳雲的入室弟子,因為只有如陳雲這個本土論術祖師、理論家,
才有資格包攬這些並非親身參與所得的成果與讚賞。

+++

知來者之何追。
希望佢有計逼到西九改走 Xiqu centre 呢個偽英文,唔好齋吹,做齣好戲畀大家睇。

http://hkreporter.loved.hk/talks/viewthread.php?tid=1815636&page=2&fromuid=1803#pid10195302
不過而家人網要摺, 睇怕好多人都要入晒黃洋達甚至入埋毓民數, 我都冇眼睇LU. 不過由社民連時代一直到而家, 當中太多既人事鬥爭種種, 已經有啲睇化, 冇乜特別感覺. 既來之, 則安之, 天唔會跌落黎.
BYLSD 發表於 22-3-2013 23:05
Bylsd,我唔係話你。

毓民版我好耐無寫文。毓民特別版,係人網版主無權干涉,亦自然不發一言。
既然人網唔做,可以寫下野。呢邊 hit rate 高嘛。

好多人反駁蕭真人及其支持者,都不斷強調黃洋達睇穿乜叉佔領中環的漏洞云云。
佢地都避而不談人格。

我都唔理政治囉,益邊個唔益邊個有乜所謂。

我作為尋常人,再無政治抱負同包伏,當然可以自由鬧黃洋達啦。
阿靳畀面毓民就唔窒你,反而仲要忍你去反串。
我就乜都唔怕。

毓民攬呢隻野攬到出哂面,
毓民叫佢去myradio開咪佢就要自己開網台做自己世界,
然後求求其其整個《傾偈會》,
車輪轉咁介紹自己個台的主持,幾咁適用盡毓民去益自己。
毓民死都逼台長將最受勸迎的《神秘之夜》開到myradio,
幾想myradio收視狂升呀。
但條友就死都唔就範。
毓民只在咪前講一句提條友「畀D心機做好節目」,條友幾續 hea,繼續宣傳「佔領中環」舞台劇。

唔知毓民仲有幾多野可以畀佢榨呢?
我諗睇落去就知。

+++

陳大文話蕭若元係生蟲花生,過期要丟,因為逼唔到毓民撐自己就唔玩,
大家都附和話蕭若元咁唔成熟。
咁又係,
蕭若元咁唔成熟,有佢支持人民力量、支持反抗運動,都係浪費時間。
所以佢唔做,對件事都好,對你都好啦。
本土論述一定掂檔,佔領中環一定瓜柴收場,偽民主派死清光。
所以,
唔駛垂頭喪氣喎,開心D啦。

又,
有人話蕭若元係要一哭二鬧三上吊,自盡來逼死黃洋達。
無理由架,
有毓民撐佢,台長又撐佢,大舊阿勒都唔敢鬧佢,
又咁多人咁熱血支持佢,點會有事?

好快入立法會添呀。
毓民就快坐監喇嘛,咁自然有補選啦。快人一步,理想達到。

http://hkreporter.loved.hk/talks/viewthread.php?tid=1815636&page=3&fromuid=1803#pid10195940

陰謀論既野我就唔想同你辯論, 係有心要玩既我都一樣可以整個原全相反既故事出黎
哈哈, 又一個精彩故事. 是但啦, 再精彩既相反故仔我都聽過, 仲要出自前人力執委把口. 呢啲野我睇化晒, 到頭來都係一啲冇證據既鳩吹人事.

BYLSD 發表於 23-3-2013 01:00
Bobychiu 畀李偉儀撥幾撥,咪乜都啽得出囉。做不到人力執委(權鬥掛?)就跑出來高調撐黃洋達。《早朝天下》停時跑出來,阿達高票飲恨之後又再跑出來撥火。

李偉儀一陣黐呢個,上唔到位又黐第二個。好識走位。佢想選新西(當時無人知女神余大狀會選新西),就先在區議會走去新西參選,狙擊大舊的襯家鄒秉恬,既為自己鋪路,又塞住大舊把口。然後再攬住麥SIR,努力幫佢助選開街站。到余大狀空降新西,人力無可能拆隊,佢就攬住麥sir 脫隊參選,自己都退埋人力,覺得自己大仁大義要幫麥sir,但幫幫下見麥sir 無望就無左影,我住元朗最清楚。反而佢就走左去親近黃洋達,諗住黐新貴有新機遇。分分鐘係佢撩Bobby Chiu出蒞撥火。
我勸閣下都係冷靜一下, 唔好再爆咁多人同事出黎, 到頭來個個都咁做, 又係聽啲唔聽啲, 你一句我一句, 搞到人力成個禽獸集中營咁, 到時人力就真係散架喇... ...
BYLSD 發表於 23-3-2013 03:08
對唔住。我已經唔會理政治。
禽獸專黐毓民係事實,毓民唔介意被黐都係事實。