[風也蕭蕭] kameyou 文串合集 - 2013年3、4月

http://hkreporter.loved.hk/talks/viewthread.php?tid=1818167&page=3&fromuid=1803#pid10202480

扮左兩日大炮譚志強,呢篇文我要認真回覆。

你呢句說話同時侮辱兩個人:黃毓民與蕭若 ...
kameyou 發表於 28-3-2013 16:28
師兄講得實在太好。其實毓民同老簫都在自己價值上無做錯,毓民係性情中人,被㞗達跣,只可以話係缺點,但對佢人格絶無損害,老簫堅持走非暴力路線,亦不滿人力內部唔夠團結,管理不善,作為支持者,點講都叫出心出錢又出力左咁多年,我只希望兩位只係路線分跂,私底下仍然係好朋友。

http://hkreporter.loved.hk/talks/viewthread.php?tid=1817716&extra=&page=6
壓力來自簫定一明白未!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
fortress242242 發表於 24-3-2013 16:46
係喎,畀你一講,我即時串起過往一切的蛛絲螞跡,終於明哂成件事~

阿一好撐黃洋達的嘛,《早朝天下》剛開台時阿一都間中打電話入去架。
《早朝天下》停播最後一兩日,
阿達都講同阿一商量,阿一話就算《早朝》停,阿一都可以安排到每星期做一晚節目。
但阿達覺得一晚無挑戰性,就唔做囉。

阿一咁賞識阿達呢個人材,阿一又開戲,
阿達又係編劇,選舉口號仲好似係「8號有戲拍,票投黃洋達」添。

都好明顯,
一定係蕭定一打壓香港人網,再打壓黃洋達,
好令黃洋達重歸電影市場,
再一齊北上拍戲,拗大陸金,搵真銀~

人網瓜左,人力散左,最大得益者當然係中共啦。
咁努力達成呢件事,蕭定一同黃洋達一定會發大達喇~

唉,
枉我咁多年支持阿一的《娛樂大家》《大把戲》,
枉我咁多年支持阿達的《笑死朕》《早朝天下》,
佢兩個竟然夾埋一齊投共?

全靠網友幫我地揭穿佢兩個陰謀呀~~

小學鸂式耳語相傳,紅衞兵式批鬥,報錯料你不用上身(because 小人物),有堅料做毓民的話,、煩請交予蕭生發表,如有鑊由他一力承擔!

我始終唔明白, 為乜要以摺埋人網呢個咁 extreme 嘅手段, 來達至 "對某些人十分失望" 呢個目的......大把 alternatives, 亦似乎唔係 Siu Sang Style!!!!

聽晒蕭生咁多晚講咁多, 始終 convince 唔到我.
我始終唔明白, 為乜要以摺埋人網呢個咁 extreme 嘅手段, 來達至 "對某些人十分失望" 呢個目的......大把 alternatives, 亦似乎唔係 Siu Sang Style!!!! 聽晒蕭生咁多晚講咁多, 始終 convince 唔到我. ...
TCNZ 發表於 28-3-2013 20:00
高登話我真心膠,當蕭真人係神咁(真人係一種類仙的境界,同神係有分別),
你就當我有預設立場。
咁我開始講喇。

黃教授同蕭真人都係久經世道的人,都一樣滿腹謀略。
你聽蕭真人講野句句有骨,仲極之串(叫林公子道歉那段youtube),
係動真火,一定係忍左好耐。
應該係到左某一個底線。

我估,上星期四晚聽完《毓民踩場》,
當蕭真人判斷毓民係在縱容黃洋達去鬥人網,下一步就會縱容去鬥人力。
毓民必然要搶佔拒絕「佔領中環」的路線。
即係為狙擊民主黨而抬馬草泥的翻版。
到時人網唔死,但人力會殘。
人力現實的三巨頭係毓民、大舊、老蕭(佢死口唔認都無用)。
人力都算係老蕭的心血之一。

蕭真人判斷毓民又出絕招,
所以星期五真人就出絕招--香港人網自盡。

值唔值得?
就要你估下,如果唔打殘黃洋達,黃洋達會繼續點樣號召支持者去開火?
打完人網為政棍,無事;
下一步就炮打劉嗡同人力執委為港奸。
孔誥烽:美國約翰霍普斯金大學社會學系副教授
「有關人網結業的幾個疑惑」
http://thehousenews.com/politics/有關人網結業的幾個疑惑
孔誥烽 發表於 28-3-2013
「黃毓民等的七一遊行非法集結案,這一、兩個月便會判決。看現在的氣氛,黃被判入獄甚至因而失去立法會議席,並非沒有可能。」
孔教授真係講得好,所以我先覺得要消滅反骨達於萌牙狀態。
廢q時毓民用普羅政治學苑推舉反骨達接班做九西立法會議員。
15# kameyou 信你一成,雙目失明..................
其實毓民佢地從上星期一已經係咁口吻,
從台長開始講,「唔理咩原因,客觀效果就係令毓民受傷,令激進反對勢力完氣大傷」云云,
然後不斷以呢個結果,號召大家唔好再問,點解包庇黃洋達,黃洋達係咪佢放出蒞的癲狗,全部都唔准問,亦不會答。
總知毓民剩下半條人命,皇太后喊得好慘。
所以,
請繼續支持我毓民。
支持我毓民,就唔准問那些問題。

That's all。

你老闆。
你生左惡性腫瘤,醫生係咪要幫你開刀切除呀?
你同我講開刀會傷你元氣,所以唔好開刀,大家唔好問黃洋達係良性腫瘤定惡性腫瘤?講乜呀你,教授?

評分次數

• wchu7

排除左陰謀論後,根本係一個笑話,係兩個老人家鬥氣,兩個都唔係聖人,一樣有好多缺點,我單係從網上聽其言,觀其行,都可以睇出唔少。一個就恃才,另一個就恃財,兩個人加埋過百歲,都係咁幼稚,都係要人就住佢,兩個都讓人失望....

真係多謝哂d人係到搧風點火囉....
個人意見,不求他人同意,千萬別來糾纏

http://hkreporter.loved.hk/talks/viewthread.php?tid=1824865&page=1&fromuid=1803#pid10232655
人網留言:老蕭要立即結束人網和跟毓民絕交,我的理解是因蕭定一的生意,你要知道老蕭去年開拍的( 冰封俠 ) 就是因人網的關係而被迫退出,亦因為這樣,蕭才會急於結束人網和毓民絕交,(因毓民是共產黨的眼中釘)同時亦要高調這樣做共產黨才會相信,蕭定一和大陸合伙的電影生意才有轉機,樓主可多留意蕭定一往後的發展就會明白。
mua698 發表於 2-4-2013 12:38
你已經唔係第一次留言抹紅蕭若元喎,
仲係同一翻說話添。
http://hkreporter.loved.hk/talks/viewthread.php?tid=1824685&page=4&fromuid=1803#pid10232343

你覺得蕭若元有咁惜個仔,有咁惠個仔咩?
蕭若元基本上係自己想做乜就做乜,理得個仔死。
蕭若元話齋,
做我個仔,已經係比好多人多好多優勢,
咁自然會有番咁上下缺點啦。

阿一有父蔭,拍電影有人幫手,又易識朋友,已經著數左。
老蕭參與政治,令阿一拍戲上唔到大陸,就係優劣互補囉。
老蕭:「拎左著數仲咁多野講?」

原來蕭定一同普羅政治學苑一樣咁貪心架?

http://hkreporter.loved.hk/talks/viewthread.php?tid=1822867&page=2&fromuid=1803#pid10233032
毓民的兒子為老豆而在大陸受冤獄,
xx的兒子因老豆做xx而安享大陸錢途,
誰在鳩講鳩做?
(copy from fb)

frankie118 發表於 2-4-2013 15:54
啊,咁呀?

咁毓民的細仔都在美國讀書、畢業,結婚生仔,安居樂業。
但我就唔會屈毓民係為美國CIA反共。
亦唔會話個大仔係潛人大陸做美帝反共間諜而被捕。
又,
我亦唔會 copy from facebook,亦唔會打叉叉。
我會親手寫出蒞。

因為比低莊,唔係我風格。

毓民話齋:「抹黑別人,還不了自己清白。」