[硬件相關] 購買外置HD問題

個人會推介western digital,我用過幾款唔同嘅hard disk,全部都壞過,係W.D.
未壞過,用左6-7年,家陣仲用緊,所以可以考慮WD嘅外置HARD DISK,我最近都買左部2TB。去黃金高登格下價啦,我格過價間間差唔多,最多相 ...
geo 發表於 1/5/2013 20:28
OK THX 我會留意吓
TommyKin
兩點補充:
1. 一般 3.5" 外置 HDD 需要外加電源, 而 2.5" 就通常唔需要, 會較方便.
2. 由於 usb 3.0 可兼容 usb 2.0, 還是買 usb 3.0 型號會較好.
除特別聲明外,小弟於 IT 版及版主區外討論,僅屬個人意見,與版主身份無關。
上善若水   君子和而不同
人網的事,幫得就幫,做得就做,只此而已
兩點補充:
1. 一般 3.5" 外置 HDD 需要外加電源, 而 2.5" 就通常唔需要, 會較方便.
2. 由於 usb 3.0 可兼容 usb 2.0, 還是買 usb 3.0 型號會較好.
rommel 發表於 2/5/2013 09:21
THX rommel

rommel 如果去買HDD Buy usb 3.0 is OK ,但是部電腦是否拖慢運作
TommyKin
如果部電腦有 usb 3.0, 就會行 3.0, 不會拖慢.
除特別聲明外,小弟於 IT 版及版主區外討論,僅屬個人意見,與版主身份無關。
上善若水   君子和而不同
人網的事,幫得就幫,做得就做,只此而已
如果部電腦有 usb 3.0, 就會行 3.0, 不會拖慢.
rommel 發表於 2/5/2013 10:00

OK THX rommel
TommyKin
我今日致電東芝(其士)查詢部電腦可以兼容2.0 唔可以3.0 ,而且當部機使用3.0會開始
怠慢甚至乎跪底唔可以繼續進行 !
TommyKin
樓主:
        請列出你的手提電腦model名號, 以便查詢.

(很大機會是 "其士" 想你買新機)
jimbean
樓主:
        請列出你的手提電腦model名號, 以便查詢.

(很大機會是 "其士" 想你買新機)
jimbean 發表於 3/5/2013 00:59
TOSHIBA L510 01U008  好嚿啦部機
TommyKin
2010型號 dual core cpu win7 是還很新的機,
在下有部"IBM" single core XP 還在服役中.

如果樓主對usb 3.0 沒有信心或擔心的話,
就usb 2.0 吧.
jimbean
2010型號 dual core cpu win7 是還很新的機,
在下有部"IBM" single core XP 還在服役中.

如果樓主對usb 3.0 沒有信心或擔心的話,
就usb 2.0 吧.
jimbean 發表於 3/5/2013 15:45
THX jimbean Reply

小弟近一兩日都有去商舖睇USB3.0,USB 2.0 價錢都要$300-$400 不等 ,我都要慢慢再睇吓價錢 !
TommyKin