[硬件相關] 購買外置HD問題

我有一部 Hitachi 外置硬碟行 7200 轉 + USB 3.0, 插落部得 USB 2.0 嘅舊電腦上面係唔 work 嘅. 我估係一個 port 嘅 USB 2.0 唔夠電推毓部硬碟, 如果買條 USB 3.0 嘅 y-cable 兩個 port 攞電應該會得, 只不過我好少用部舊電腦, 懶得特登買黎試.
我有一部 Hitachi 外置硬碟行 7200 轉 + USB 3.0, 插落部得 USB 2.0 嘅舊電腦上面係唔 work 嘅. 我估係一個 port 嘅 USB 2.0 唔夠電推毓部硬碟, 如果買條 USB 3.0 嘅 y-cable 兩個 port 攞電應該會得, 只不過我好少 ...
過客 發表於 3/5/2013 18:08

Hitachi HDD 7200

USB 3.0 嘅 y-cable 兩個 port

就是以上兩件產品

星期二,星期四都去腦場睇吓,昅吓價錢 $200 買唔到 HDD ,Around $300-$400 !
TommyKin
唔知信唔信得過, 雜誌話呢部掋喎 Hitachi TOURO Mobile USB 3.0 500GB $389 / 1TB $559.
唔知信唔信得過, 雜誌話呢部掋喎 Hitachi TOURO Mobile USB 3.0 500GB $389 / 1TB $559.
過客 發表於 3/5/2013 20:04
要試咗先知囉,有陣時雜誌介紹都未必好囉 過客 顧客都喺抱住懷疑感覺
TommyKin
我都想買3.0插入舊機, 又係怕認唔到或拖慢部機, 又唔想買條線做轉換, 真煩
我都想買3.0插入舊機, 又係怕認唔到或拖慢部機, 又唔想買條線做轉換, 真煩
ibear 發表於 6/5/2013 15:00
ibear 佢哋話唔怕照買USB HDD 3.0 我就要考慮吓買唔買
TommyKin
如果usb3.0在usb2.0 PC 會減慢至2.0速度運行
若冇外置電源或+Ycable,速度可能會比2.0更慢.

所有3.5外置HD都要外置電源

以$400 2.5吋 為例:

640G+5,400rpm=usb2.0
500G+5,400rpm=usb3.0
320G+7,200rpm=usb3.0

樓主若無換PC打算, usb2.0唯上策
jimbean
如果usb3.0在usb2.0 PC 會減慢至2.0速度運行
若冇外置電源或+Ycable,速度可能會比2.0更慢.

所有3.5外置HD都要外置電源

以$400 2.5吋 為例:

640G+5,400rpm=usb2.0
500G+5,400rpm=usb3.0
320G+7,200rpm=usb3.0

樓 ...
jimbean 發表於 7/5/2013 03:27

THX jimbean Reply
沒有打算更換PC主意,或者會買2.0 不過我都要睇價錢
TommyKin
有一點要留意!選擇可靠的代理!
而家D HD好易壞,售後服務緊要過平二、三十蚊!
有一點要留意!選擇可靠的代理!
而家D HD好易壞,售後服務緊要過平二、三十蚊!
yuiuy 發表於 7/5/2013 08:05
吓.............好彩你話我聽,因為我未買HDD !

如果唔嗻損失慘重 ,見財化水,到時渣都冇!
TommyKin