[風也蕭蕭] 人力應否解決與蘋果宿怨?

至於人地依家對政黨既取態好明顯,保民,舉公民;對老共既取態都係好明顯,差D就賣得成,台灣檔野。

佔中-「真」普選之局提早,人力懲罰路線被反制,就話有懸念求變陣姐,要搵位姐,,,
就算「小時偷針大時偷金」都可以講寬恕姐,但肥佬黎近年D走勢明顯冇懸念啦掛!???
蘋果係立会選時大力抺黒,不可原諒,有無YM的人力都應有點風骨。
蘋果係立会選時大力抺黒,不可原諒,有無YM的人力都應有點風骨。
drobforever 發表於 11-5-2013 01:49
全世界都攻擊過YM, 全世界都"對唔住"YM啦, 包括YM囗中的"香港影帝"! 咁而家毛哥前,毛哥後, 算唔算冇風骨?

全世界都攻擊過YM, 全世界都"對唔住"YM啦, 包括YM囗中的"香港影帝"! 咁而家毛哥前,毛哥後, 算唔算冇風骨?

alanwli 發表於 11-5-2013 09:28
現在是話生果報,YM冇風骨都無関,唔好什麼都變成罵YM。

生果報抺黒簫生収中共錢,唔係這無所謂呀?
6# kameyou

陶傑係毓民自己搞到變仇家???  個古仔系點架???相信好多人都唔知。。。。。。。
現在是話生果報,YM冇風骨都無関,唔好什麼都變成罵YM。

生果報抺黒簫生収中共錢,唔係這都無所謂呀?
drobforever 發表於 11-5-2013 10:37
而家係講人力, 簫生又唔係人力, 生果報抺黒簫生關人撚事?

簫生如果唔中意生果報咪去斬撚死佢law!  同人力無關!
6# kameyou
陶傑係毓民自己搞到變仇家???  個古仔系點架???相信好多人都唔知。。。。。。。
youtube777 發表於 11-5-2013 11:22
2003七一之後,商台聲勢前所未有最強。
陶傑的「黃金冒險號」一篇文「董建華,下台吧」,將陶傑都推上高峰。
即時被請入商台做十一點節目《光明頂》,令陶傑更加威,更多錢賺。
當時陶傑在節目都笑講,
商台係三線強陣,十點前特首《風波裏的茶杯》,然後傍晚6點半係毓民《政事有心人》,
最後先係劉細良同小弟《光明頂》。

就係2004年商台因為03年七一風潮之後開始受壓,
大老闆一幅對聯「話到口中留半句,理從是處讓三分」,
但大班同毓民當耳邊風。

余曾做醜人帶頭炒人。大班封咪走佬之後,
毓民獨自面對壓力,最後都要走人。

只死剩陶傑一個《光明頂》。
一年幾後陶傑自己都在節目話險過剃頭,差尐無得撈。
好明顯陶傑係妥協,所以有得做節目。
毓民硬腰骨,拒絕妥協,所以無得做節目。

毓民就覺得陶傑無風骨無義氣,向管理層屈服。
跟住毓民就開始批評與人身攻擊陶傑。

我覺得毓民批評陶傑係合理。
但陶傑從來都話自己只係搵銀,成日在節目都笑《明報》管理層成日用知識份子包裝去呃去哄騙知識份子減人工幫佢地打工,搵佢地笨。陶傑成日都話文人都係搵真銀好尐。佢言行如一,無任何改變。

至於毓民話陶傑無義氣 ... 咁毓民同陶傑有幾深有誼先得架,義乜氣呀?
當日陶傑如果一齊對抗,都係多一個人失業,唔通商台又會妥協咩?
人地願唔願意犧牲,係佢個人自由。佢唔願意都無法。

陶傑係文妓,無錯。
但唔代表毓民咁樣仇恨同人身攻擊陶傑係合理的。
陶傑要搵真銀,佢得到啦。但佢得唔到大家尊敬。係好公道的。

結果毓民亂咁攻擊,咪無仇都變有仇囉。
全香港最邪惡的報紙就係蘋果日報,你信佢只係代表你自作賤!
問翻你自己心嗰句,蘋果日報的公信力過唔過到三成呀?不過都有人信到有五成。
佢的公信力係遠遠底過深圳的南方都市報。你要選擇信佢都無問題嘅,你要死我唔撚畀你死咩?如果你有一個朋友佢講十句說話之中有七句係大話係誤導,你會唔會同佢做朋友?何況你仲要每日攞七蚊出嚟買七句謊言?你唔係自作賤係咩?東方日報肯定誤導唔到你嘅!因為係人都知道佢已經淪落到大公文匯級數。只係盲毛先會睇呢啲否定法治,高舉人治。排斥普世價值的報紙。唯一可以誤導到群眾嘅就只有表面上係支持民主實際上係有計劃咁去誤導群眾抺黑喺佢眼中的所謂政敵的蘋果日報。等你每一日都喺度收錯料!香港之所以搞成咁唔係香港政府責任,係一直以來啲傳媒助紂為虐,議會內有幾多議題係落唔到社區㗎?成千幾個長者圍住立法會請願要求每人回水八千,第二日香港傳媒零報導?我屌你老母呀?乜撚嘢叫傳媒呀?
朝廷有人好做官、殺人放火運亨通。
大嘅就周游列國、細嘅就周街勒索。

以推論代替觀察、以猜想代替認識。

17# kameyou
我有個觀感/印象,ym以為自己ge理論/抗爭方法(如激烈抗爭方法)都是對的,他以外ge理論/抗爭方法就是有問題的,我覺得呢個系他鬧好多好多人的基礎。陶傑宜家好多文都是鬧政府啦,以量計,陶可能多過ym.
我記憶中,陶傑一直都是鬧,沒有話過政府好。
1. 蘋果是有影響力
2. 人網不可以靠蘋果
3. 人網要自成一個勢力
#0005 hsbc 持有人