[風也蕭蕭] 人力應否解決與蘋果宿怨?

民主黨之所以可以呃佢啲支持者十幾二十年嘛就係多得呢一份報紙囉 ...
專劏土三六 發表於 12-5-2013 13:37
民主黨又唔係完全靠呃嘅。佢哋嘅「seem to be doing something」係清清楚楚畀香港人睇到嘅;而外國(尤其日本及台灣)的反對黨如何抗爭,香港人亦可以響媒體度看到。係香港人響呢十幾二十年不斷透過投票給民主黨(成交),去確認香港人只是值得議員們為他們「seem to be doing something」的「價位」。反而社記及人力的所作所為,是「主動」去「炒貴」香港人嘅「價位」(做爛市)。所以民主黨唔覺得自己有錯,並痛恨社記及人力,係可以理解。
四方閪沒有蘋果日報的所謂含淚投票(其實係含撚投票)請問佢可以攞到三萬票嗎?
四方閪嗰種操守放喺世上任何一個有民主制度嘅國家佢唔輸到仆街就乜都得!係香港人先咁無义用啫!
朝廷有人好做官、殺人放火運亨通。
大嘅就周游列國、細嘅就周街勒索。

以推論代替觀察、以猜想代替認識。
所以,要解決與蘋果之間的矛盾,淨係攞毓民做投名狀係唔夠嘅;但人力亦不可能加入「deem to be doing something」的行列;唯一的折衷方案可能是與民主黨達成某種程度的和解,不再互相攻擊,甚至重返飯盒會。

不過咁樣做化唔化算呢?如果佢哋要求人力參加埋選舉協調機制,又如何是好呢?
所以,要解決與蘋果之間的矛盾,淨係攞毓民做投名狀係唔夠嘅;但人力亦不可能加入「deem to be doing something」的行列;唯一的折衷方案可能是與民主黨達成某種程度的和解,不再互相攻擊,甚至重返飯盒會。

不過咁 ...
pswong 發表於 12-5-2013 19:33
從政者有立場, 不為團結而相同!
時窮政經亂,激進又何妨。
樓主提出的問題,有討論的空間.

宿怨無疑是黃毓民一人,
但,人力會否是蘋果選擇中支持的路線!
也是最大的原因.
是私怨同時也是政治選擇.
人力不白鴿公民袋化,
始終會在政治上搞你!
.我永遠站在雞蛋一方!
當對方每日都喺度公器私用你就走去同佢討論宿怨問題,
同呢啲人邊有得四四六六拆得掂㗎?大家嘅宿怨仲大過殺父仇人添呀!
一去到公器私用嘅層面已經唔係宿怨咁簡單啦!
做媒體一去到公器私用你已經唔可以當佢係人。
因為同你嘅私怨而要全香港人付出代價點講都講唔通啦!
你信唔信TVB新聞部會從良吖?我信隻雞會從良多過佢啦!
朝廷有人好做官、殺人放火運亨通。
大嘅就周游列國、細嘅就周街勒索。

以推論代替觀察、以猜想代替認識。
全香港最邪惡的報紙就係蘋果日報,你信佢只係代表你自作賤!
問翻你自己心嗰句,蘋果日報的公信力過唔過到三成呀?不過都有人信到有五成。
佢的公信力係遠遠底過深圳的南方都市報。你要選擇信佢都無問題嘅,你要死我 ...
專劏土三六 發表於 11-5-2013 12:48
師兄所言甚是, 如果蘋果真係咁正義,就唔會抺黑人力啦,
蘋果高舉自由民主旗幟, 想一支獨大, 其實佢都算成功, 民主公民兩黨聽其差遺,
大多有上網年青人都睇動新聞, 輿論由其一手操控, 信報明報都只能緊隨其後,
何況是星島之流
建議毓民出份芒果日報,  有M血咁多支持者, 一定頂死蘋果!
有網友在另一帖提出相近話題,我又將呢個帖浮上水面。