[風也蕭蕭] 總結毓民觀點:點解不可存在提名委員會

美國選舉係更複雜既問題, 早幾日已經有版友討論過

佢唔係完全間選, 有興趣可係去睇睇
same idea:   提委會虛位化 = 無提委會, 真普聯=有提委會。

回應你以上
1:毓民不能接受真普聯嗰提委會,虛位化的提委會他同意嗎,我唔喺毓民,我唔代表佢講嘢。但你認為毓民不接受虛位化的提委會。

2:毓民 ...
dsasmdnas 發表於 14-5-2013 16:51
1. 你自己親耳聽下毓民點講, 佢係接受劉嗡提出既全民組成提委會, 即變相全民聯署

2. 當然冇人知點樣確認, 連真普聯既人都唔知, 因為未傾, 七項只係初步意見稿, 有睇開人民戰況既朋友會好清楚

提委會虛位化唔一定特於無提委會, 如果係無提委會, 咁就直情咁做取消提委會,

提委會虛位化有兩個方法
1. 類似美國選舉人, 一個程序而已, 冇真正實權
2. 全民組成提委會, 人人都係委員, 將提委會變成一個名號, 變相全民聯署

Sorry!
小弟近來較忙,只插個花便閃,
以上幾位師兄都有自己道理,
小弟只講五點...

1.無錯!
美國選舉人都曾經出現[失信的選舉人]!
但我們會認為美國不是民主國家嗎?

2.所以由全民一人一票選出的提名委員會,
都可能會出現[失信的提名委員]!
為何便不算民主普選?

3.現在一人一票選出的立會議員,能保證選後,不出賣選民嗎?
就算以黃毓民所愛,一人一票選出的特首,能保證選後,不出賣選民嗎?

4.那是否應....
由黃毓民先生個人獨愛的方式,才是最可取的民主?
由黃毓民先生喜愛的人,做特首才是可接受的結果?

5.由此證明黃毓民先生常口邊掛住相信人民,其實是廢話,
黃毓民先生根本不信人民,對民主更沒有信心!
他最有信心,應該是由黃毓民先生欽點的方式及對象.
.我永遠站在雞蛋一方!
你錯, 你了解下咩係議會制先
gigigirl 發表於 14-5-2013 17:07
回歸題目:我地只講!!!!!!提名!!!!!!!,不講後續。

在議會制國家,你可以組一個新黨參加選舉,呢個就喺你個參選權,無須提名就可以組黨。

比如意大利五星運動。 意大利議員選總理,唔喺提名總理。當然法國喺,不過法國選舉門檻500/47000.
關鍵分歧在此:1200有自由意志選委是否“間選”?同哪些國家一樣?
dsasmdnas 發表於 14-5-2013 16:57
日本內閣總理大臣係由執政黨既黨總裁據任, 無論提名權同投票權都不在人民手內, 人民只有選出國會議員既投票權, 但佢係絕對符合聯合國人權公約既普選定義, (只少昨晚之前無人否定過)

唔止日本, 英國亦然, 議會制既國家通常都係咁行

2012年自民黨黨總裁選舉辦法

在第一輪選舉中,由199名國會議員一人一票,再加上79萬名普通黨員投票後折算成300票,一共499票。但如果沒有人獲得過半數(250票以上),就再只由國會議員抉擇選舉產生。
經濟學人係2012年推出既民主指數中, 頭十個最民主既國家有九個係行間接民主既議會制,

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%B0%91%E4%B8%BB%E6%8C%87%E6%95%B0

行間選既國家真係多的是

邊個盲毛話間選唔係普選呀 ?

《公民權利及政治權利國際公約》第25條。該條文說明凡屬公民,
不受無理限制,均應有權利及機會:

1. 直接或經由自由選擇之代表參與政事
2. 在真正、定期之選舉中投票及被選。選舉權必需普及而平等,選舉應
以無記名投票法行之,以保證選民意志之自由表現

1200人提委會,係自由選擇既產物,你班盲毛話唔民主 ?

一人一票選出的提名委員,都會出賣選民!
一人一票選出的立會議員,都會出賣選民!
一人一票選出的特首,都會出賣選民!

若以黃毓民的無限上綱式民主,
最後應該是回歸雅典式直接選舉,
每單審議都要全民一人一票公投!
.我永遠站在雞蛋一方!
若以黃毓民的無限上綱式民主,
最後應該是回歸雅典式直接選舉,
每單審議都要全民一人一票公投!
aswda 發表於 14-5-2013 17:25
直選立法會議員,係代議政。直選提名委員會,係代提名。

毓民自己身為代議士, 居然否定代議士既公信力,你咪撚好做議員啦 !
回歸題目:我地只講!!!!!!提名!!!!!!!,不講後續。

在議會制國家,你可以組一個新黨參加選舉,呢個就喺你個參選權,無須提名就可以組黨。

比如意大利五星運動。 意大利議員選總理,唔喺提名總理。當然法國喺,不過法國選舉門檻500/47000.
dsasmdnas 發表於 14-5-2013 17:17
你知唔知自己講緊乜,

一般議會制國家既人民唔好話提名權, 連選總理既投票權都冇

真普聯所提出既建議中, 由全民選出提名委員會, 再由提名委員會提名特首候選人, 最後由全港選民一人一票選出特首, 對比日本例子, 請問你認為邊一點係民主成份上比唔上呢?