[風也蕭蕭] 總結毓民觀點:點解不可存在提名委員會

其實我同毓民都信間選,因為美國就喺間選。

不過你對 間選 定義不同。你可以可以先講你D定義?或者舉國家例子作為你個定義。
dsasmdnas 發表於 14-5-2013 17:45
那就連代議士都不能信了!
你睇四方西就是一個例子.
那不如雅典式直選,
.我永遠站在雞蛋一方!
當我無講過,翻到題目講啦

咁的確立法會過半數被操控,你又喺講事實啰。
dsasmdnas 發表於 14-5-2013 17:39
過半數被操縱,因為有功能組別, 但即使有功能組別,
仍然難以操縱全體 7/8, 所以1200人直選可以放心。

你將來爭取立法會全面直選, 咪一樣道理。
如果立法會全面直選都可以被操控,你爭取黎做咩 ?
了解黃毓民先生的憂慮,
就明白中共心中的憂慮!
骨子裡就是[可掌握性],
民主太多變數了.
haha....
.我永遠站在雞蛋一方!
如果每次公投都是有薪假,
我絕對支持雅典式直選!
爽!
.我永遠站在雞蛋一方!
我講意大利五星運動,就喺講比你聽 一般議會制國家既人民有資格提名以及選總理。因為選五星運動議員就喺要選五星運動總理。

當然五星運動議員可以背叛選民,同中左派結盟。不過好彩無,講完。 ...
dsasmdnas 發表於 14-5-2013 17:37
哈哈哈哈哈哈哈

你仲未搞清楚咩係直選咩係間選

你所講既咪係間選囉, 但人民係無權選出總理架, 佢只有權選出議員, 去到議會由多數黨選出總理, 哩個就係間接民主
其實我同毓民都信間選,因為美國就喺間選。

不過你對 間選 定義不同。你可以可以先講你D定義?或者舉國家例子作為你個定義。
dsasmdnas 發表於 14-5-2013 17:45
毓民昨晚狂屌間選唔係普選喎, 佢話佢要直選喎

而美國唔係完全間選, 佢只係程序上間選, 精神同實際上都可歸類為直選

而每個州既不同情況係想保持聯邦既獨立性

你完全搞唔清咩係間接

人民投票選出代表, 代表選出領袖, 咁就係間選

人民直接選出領袖, 咁就係直選

提名權被放大只因中共想以此黎整個假民主選舉出黎愚弄世人

中共方案:完全操控提委會, 再由人民選出領袖, 看似係將間選程序調轉, 後半又變成直選, 目的係想整個似是而非既四不象出黎, 但本質唔係民主, 唔係普選

販民方案:人民選出提委會, 提委會提名, 再由人民選出領袖, 其實即係將間選後半部份拆開提名過程同選舉過程, 選舉過程個部份變返直選, 但本質係間選, 只係販民圍著垃圾基本法起舞所生出既畸胎
將販民方案套落日本例子

即變成

人民選出國會議員, 自民黨議員同民主黨議員再各自選出一個黨總裁, 人民係黨總裁間選出日本首相

咁你話係間選定直選
而中共方案就

中共決定自民黨同民主黨由邊個做黨總裁, 人民係黨總裁間選出日本首相
將販民方案套落日本例子

即變成

人民選出國會議員, 自民黨議員同民主黨議員再各自選出一個黨總裁, 人民係黨總裁間選出日本首相

咁你話係間選定直選 ...
gigigirl 發表於 14-5-2013 18:24
你arm,美国喺直选,議會喺間選。不過議會選舉一樣喺走程序,根本唔系選舉。日本自民公民黨議員必須選自民黨,否則踢出黨。根本就喺選民決定,唔喺自由意志。

五星運動說明隨時出現新黨造王,無限制。
你arm,美国喺直选,議會喺間選。不過議會選舉一樣喺走程序,根本唔系選舉。日本自民公民黨議員必須選自民黨,否則踢出黨。根本就喺選民決定,唔喺自由意志。

五星運動說明隨時出現新黨造王,無限制。 ...
dsasmdnas 發表於 14-5-2013 18:32
黨總裁唔係由選民決定, 係黨員同議員自決

人民選出自民黨成執政黨, 已經係授權佢地去選首相,

國會選舉時該黨總裁當然必定成為首相, 人民選議員時當然係選埋首相

但如果首相被不信任而下台, 又唔提出解散總選舉, 咁執政黨就要選過第二個總裁, 無需再經人民選議員哩個過程