[風也蕭蕭] 面面觀:黃毓民炮轟劉嘉鴻

喂,要玩,都要係大家認同既遊戲規則下先有得玩,呢個係悲觀既現實。
你唔認同基本法對普選既限制,第一步就係要消毁基本法。
請話俾我地聽如何實行推翻基本法,另立新憲? ...
moirhapsody 發表於 14-5-2013 21:53
咪係囉, 而且現階段香港尚未有民主, 推翻基本法, 分分鐘得不償失.

推翻基本法, 另立新憲法, 咁邊個編寫並通過新憲法 ? 現屆立法會 ?

由功能組別把持既立法會, 隨時通過一D比目前基本法更仆街既內容.

下屆立法會 ? 如果選舉辦法不變, 咪一樣係功能組別把持 !!!

咁廢除功能組別囉 !!  咁咪即係爭取普選 !!

所以, 論牌面, 無理由直接跳到廢除基本法果步,  起碼有左普選你先好郁手.  
突然想起司徒老狗 =.=!
老蕭又鳩up・又話人網鬧老蕭就得・鬧對家就要刪ge?????
23# gigigirl  
那就是你們的選擇啦,我是大陸人,我沒看詳細內容,我想基本法就等於你們拿綜援金要簽“衰仔紙”一樣,基本法就等於“衰仔紙”你承認它就等於你簽了名,那就誰也別說別人的不是啦 ...
thredkey 發表於 14-5-2013 21:41
NO, 基本法係香港憲法

請先搞清事實再作討論
老蕭又鳩up・又話人網鬧老蕭就得・鬧對家就要刪ge?????
winm 發表於 [url=tel:14-5-2013]14-5-2013[/url] 22:10
係指人身攻擊,唔係指理性討論!
還有,基本法的解釋權在政府手裡,等於他可以耍無賴,你能制約它嗎
thredkey 發表於 14-5-2013 21:47
有解釋權唔代表可以9up
如果堅持全民制憲, 取消基本法, 同鳩叫鳩做乜撚分別?

等共產黨滅亡仲要冇軍閥先可能有港人做東家的夢, 全港爭取民主的人跟著陳雲等吧. 唔使成本, 只要還有 facebook的一天都有革命的幻想.
有解釋權唔代表可以9up
gigigirl 發表於 14-5-2013 22:30
鳩 up 左..你唔知......港人內地子女....
切鳩同盟會
鳩 up 左..你唔知......港人內地子女....
ccdc 發表於 14-5-2013 22:52
我當然知

個次既9up係因為唔想/敢修改基本法而做成
winm 發表於 14-5-2013 22:10
呢個只是想在未正式分家時,給對方多些公平的做法,而現在已經正式變成對家,唔通仲要比埋自己個平台給對家鬧自己,咁樣唔係偉大而是蠢呢!