[風也蕭蕭] from henry

所以毓民班死忠會不停問你,難道直接民主唔要,要間接民主嗎?
咁撚支持直接民主, 駛乜要求2016全面普選立法會呀 ?、
直接廢除個立法會呀笨 !
以後拉布有700萬人幫手,一定拉死個港共啦,
黃毓民都on撚鳩 !
咁撚支持直接民主, 駛乜要求2016全面普選立法會呀 ?、
直接廢除個立法會呀笨 !
以後拉布有700萬人幫手,一定拉死個港共啦,
黃毓民都on撚鳩 !
jacklijackli 發表於 22-5-2013 12:02
YM吾系on9 ....
系看穿某d人喜歡簡單直接.
蕭生個套長編大論, 大部分90後可能真系dislike.
叫口號當然比用腦思考來得簡單舒服.
YM 同 老蕭唔同 ,老蕭係退休人仕及評論人, 或者有人話佢可能想做KING MAKER,佢想個政治生態係相對公平,令有能力既人可以參與並勝出。

但 YM 係政治市場參與者,作為參與者,佢就要搵市場定位, 如果佢定位唔清楚,佢仲邊有市場?? 所以佢永遠要跟公民,民主黨唔一樣, 假如主流黨向激進派靠攏,佢就要標榜自己係更激既先得。因為而家係比例代表制,佢一定要保住佢個20% 既市場。

可以咁講,假如選舉係單席單票制,YM 既市場定位會馬上改變, 向中間靠攏,以勝出賽局。
YM 同 老蕭唔同 ,老蕭係退休人仕及評論人, 或者有人話佢可能想做KING MAKER,佢想個政治生態係相對公平,令有能力既人可以參與並勝出。

但 YM 係政治市場參與者,作為參與者,佢就要搵市場定位, 如果佢定位唔清 ...
crabwing 發表於 22-5-2013 13:18
以前就係20%, 而家係20%既20% = 4%,
以後嗌撐毓民要大聲5倍, 唔係保持唔到聲勢
美國總統選舉的確係間選,
因為選舉人理論上可以違背選民意願, 部分州分無法律監督選舉人。
只不過, 根本冇選舉人咁蠢,
所以, 選舉人票只係數票方法,以贏者全取方式去數, 而唔係票多即勝去數。

原則上係間選,但具體結果就係直選。
jacklijackli 發表於 22-5-2013 10:36
具體結果也不一定和直選一樣,雖然選舉人票勝出,但總選票並不一定較多。
56# ckwfelix

美國就係因為要平衡各州既利益,所以先唔係多數票勝出就得, 否則的話政客只會集中討好人口多既州份, 美國亦好快會分裂
YM吾系on9 ....
系看穿某d人喜歡簡單直接.
蕭生個套長編大論, 大部分90後可能真系dislike.
叫口號當然比用腦思考來得簡單舒服.
freeman2k13 發表於 22-5-2013 12:41
老蕭嘅政見思路好成熟,若本港大部分選民都有咁嘅質素,攪全民一人一票普選特首又如何?但現實就是唔止啲90後,連很多90前選民都無咁嘅質素,北京才對本港一人一票普選特首抱有戒心,諗出好多如選舉委員會、特首要愛國愛港等的篩選關卡,這一切無非反映佢地驚有人影響到政權,爭取民主嘅領頭人若睇唔通這點,注定失敗,還連累其它人一起失敗!
具體結果也不一定和直選一樣,雖然選舉人票勝出,但總選票並不一定較多。
ckwfelix 發表於 22-5-2013 13:39
如果數票方式按州人口比例去數,一樣可以票少勝出。

重點是:
理論上美國人無權選總統,只有選舉人有資格選, 美國人只是選選舉人。
但選舉人沒有自由意志, 決定權還是回到美國人手裏。
所以, 名義上是間選, 但由於剝奪了選舉人的自由意志,
總統大選實際上是一種 “數票方式特殊的直選” 。

這次讓我最看得清楚的喺:黃毓民根本與司徒華、劉慧卿、何俊仁之流無異,所謂拉闊民主光譜,就喺一定要自己話事,有自己的山頭,同當年老毛着草“長征”一樣,紅一方面軍最後食咗張國燾的紅四方面軍,陷家鏟,全部都馬列派啊!

黃毓民只是一個打着民主旗號搵食的戲子罷了,只不過他的戲比劉慧卿好好多。