[風也蕭蕭] 風也蕭蕭版唔淮講政事

唉,我都好少出聲,因為自己係版主,容易比人話我不持平。但我向來敢言,做唔做版主冇所謂。四月初我都同好多人一樣,失落後有一點心灰意泠,想離開。
好多人話討論區過時,去咗玩 Facebook 。但人網討論區這些年來 ...
marctsoi 發表於 29-5-2013 00:01
記得當年係黃毓民政評比人ban,原因就係佢無端端移鳩左我張帖吾知去左邊,问佢点解,佢又吾答,於是再出帖公開問佢,咁就比佢ban左,直到現在也不能入黃毓民政評。當年吾清楚原因,今天終於有答案。

"請留意這帖上已經出現有心人在煽風點火,恐怕不是你的同路人。"

原來是同路人至可係討論區留言,討論區吾係以理據來辨,原來只是同路人吹水娛樂既地方,今天真係恍然大悟。

一個打著反共口號既偶像,佢嘅討論係獨裁管理;一個自由主義者既討論區,以防止網友言論影响其自由為原則作管理。

風也蕭蕭淪落至此,真係歷史在笑,何其諷刺。根據邏輯,我這帖應是最後的了。

最後都想講多一句,版主應ban曬所有M血D帖,這是會影响蕭生人身安全,因為有時見到,我都會血壓上升。
記得當年係黃毓民政評比人ban,原因就係佢無端端移鳩左我張帖吾知去左邊,问佢点解,佢又吾答,於是再出帖公開問佢,咁就比佢ban左,直到現在也不能入黃毓民政評。當年吾清楚原因,今天終於有答案。

"請留意這帖 ...
KAYAU926 發表於 29-5-2013 08:35
好老實講,在風也蕭蕭討論區,講野有points,立場清淅,經常發言其實就係大概15位師兄左右。人數勉強可以壓得住經常走來攪攪震的對家契弟。哇,連你都ban,aswda又 ban,benny又 ban, 湯36又 ban.............ban ban ban....咁不如整個討論區交給對家的契弟主場好了。

哈哈,如果我發完這帖,兩天內不再上來,麻煩老兄拍硬檔幫我發訊息給管理員..問問可否解封我的ID。
aaaaaaaaa
92# citibk

哇,連你都ban,aswda又 ban,benny又 ban, 湯36又 ban.............ban ban ban....咁不如整個討論區交給對家的契弟主場好了。
他說以前在xxx政評被ban,benny被ban過很多次,但事實和今次的事件不同,今次只是移帖,沒有任何一位被ban,如果大家都這樣被一些負面情緒影響,惹起這場是非,請問那些人會最開心呢?
囡囡呀!誰都喜歡妳,小貓也自豪!  >^.^<  喵~~~
位位大佬都係性格巨星, 一人少一句啦, 以和為貴.
屌班經血癈民係邊個版都冇所謂, facebook 好難取代人網架.
dino 處理蕭版帖子已有一段時間, 尺度向來寬鬆.
樓主所提的帖被移至港事版, 我看過, 亦認為移帖適當.
依小弟所見, 蕭版並無樓主標題所言 "唔淮講政事" 的現象.
大家不要誤會 dino 了.
除特別聲明外,小弟於 IT 版及版主區外討論,僅屬個人意見,與版主身份無關。
上善若水   君子和而不同
人網的事,幫得就幫,做得就做,只此而已
樓主,小妹一向對你敬重,你為人正義這是我欣賞的,但正如我曾經對你說過你的脾氣也跟黃生相似,這就是你最大的缺點,多疑,死衝動有什麼用呢?我不是常常勸你多出外散散心嗎?(沒有人永遠是自己對的,就正如我和你,以前都擁護錯了那瘟君),我希望你能反思。

每一個機構都有每一套工作的方式,作為一個行政是對事而不會對人的,但總有一些事是沒法能滿足所有人的心中的願望的。(過去我工作都因此而受了不小,這個我最理解),所以希望各位明白,大家盡量忍讓吧!
囡囡呀!誰都喜歡妳,小貓也自豪!  >^.^<  喵~~~
92# citibk  

他說以前在xxx政評被ban,benny被ban過很多次,但事實和今次的事件不同,今次只是移帖,沒有任何一位被ban,如果大家都這樣被一些負面情緒影響,惹起這場是非,請問那些人會最開心呢? ...
囡囡 發表於 29-5-2013 09:52
仲未比人ban呀!咁就要煽風點火啦!

請問那些人會最開心呢?→萬事皆有對立,敵人係吾會死曬嘅,冇左敵人,人係無法進步。

一人少一句啦, 以和為貴.→一個和諧既討論區,不是爭議的消失,而是正義的章顯。

蕭生已明言和任何政黨無關,→既已明言無關,何需移帖。
人民力量發展細節,政團內部事務也和蕭生無關。→這個當然啦,但現在有人討論網站收费問题和非政黨性問题,你咁強調前者,難道與後者有關?
將此帖在蕭生的風也蕭蕭版發放並不恰當,→無關既不被發放,留低既就一定有關?
會被人誤為蕭生是陳議員與及人民力量的推手,→無關都可以誤會,有關就真係水诜都吾清。

受到影響的,可以是蕭生,甚至是陳議員。→咁都可以受到影响,有關嘅野咁多,相信蕭生今次周身蟻了。
故移往港事版。→應該開個與蕭生無關版便可一了百了。

爭議甚麽?是人治還是法治的問題。

其實家下博擊擂台都係主時事區,係就無風也蕭蕭咁多人,但都唔算無人睇倒,風也蕭蕭版如太多插碌撚post難免給外界看似老蕭用佢專區去打擊碌撚感覺,移去博擊擂台都可以理解
92# citibk  

他說以前在xxx政評被ban,benny被ban過很多次,但事實和今次的事件不同,今次只是移帖,沒有任何一位被ban,如果大家都這樣被一些負面情緒影響,惹起這場是非,請問那些人會最開心呢? ...
囡囡 發表於 29-5-2013 09:52
我想問下,如果比人ban左,又無其他ID,咁應該怎樣求救?  上次湯36給管理員ban左,佢有face,所以有師兄發帖幫佢。咁如果像我這種茄呢啡,應該怎樣做?
aaaaaaaaa
每一個機構都有每一套工作的方式,作為一個行政是對事而不會對人的,但總有一些事是沒法能滿足所有人的心中的願望的。(過去我工作都因此而受了不小,這個我最理解),所以希望各位明白,大家盡量忍讓吧!
囡囡 發表於 29-5-2013 11:07
第二個我都唔再覆,囡姐例外回一次!
囡囡講得岩,[每一個機構都有每一套工作的方式],
借用黃毓民先生一句[為相同而團結,不是為團結相同],
大家本著心又沒有利益, 就無須咁難做,要死忍!
蕭生,版主,都不須無須咁難做,要死忍爛忍,影響身體!
又要辛苦將post轉來轉去,畏手畏尾,
好辛苦勉為其難,留住個討論區云云...
真係[難為了家嫂]聽見都[鄧]你地辛苦.
鍾意便留,不鍾意就走,沒什麼大不了!

如果要死忍所謂[機構文化],
小弟就無須閙中共,閙689,不再支持黃毓民先生了,
那同去myradio討論個邊有什麼大分別?
以前我很少去[黃毓民政評]發言,正是如此.
今天[風也蕭蕭]延續變相
[黃毓民政評]化,
已不再值得小弟在此吹水.

講清楚就好了,bye,你地慢慢玩!
.我永遠站在雞蛋一方!