黃毓民的忽然本土派,才是老千!

黃毓民的忽然本土派,才是老千!

黃毓民的忽然本土派,就真係老千了!
今晚他又有新口號[本土,民主,反共],
黃毓民又說,[就算一人一票提名委員又點,不消滅中共,點會有民主畀你,on9]

這正正就是黃毓民忽然自稱本土派,老屈矮化別人大中華派可笑之處,

無論你說以港為先掩耳盜鈴,還是以整個中國民主為先,
香港是否有民主,始終都要同中國拉上關係,
黃毓民的[不消滅中共,點會有民主畀你]
就不是單單本土的事了!
黃毓民大叫參與六四,又叫結束中共一黨專政,
又是否牽涉[別國]的事,單純本土?

反而陳雲真是真心膠,
他反對牽涉中國內政,內地政治異見人士種種,
不支持參與六四活動,只是需要同中共完全隔離,達成城邦自治!

小弟只可說,黃毓民式的本土派,是人鬼不像,順手借用,
純因應針對佔中,而探取一種政治手段,老屈矮化對手,
老屈對手大中華派,自吹本土派,
在自由行怨聲中,搏取香港人歡心!
.我永遠站在雞蛋一方!
好心佢就跟足國師果套啦,
搞到e+ d論述四不象甘
某人話 五區共投 都係本土,因為係港人事務港人自決

咁計落去
選香港立會係本土
香港本地電台開咪又係本土
其實,搞左幾十年既TBB勁歌金曲頒獎典禮都係本土

黃毓民式的本土派
1.掩耳盜鈴的本土論.
2.高呼結束一黨專政,推翻中共的本土論.
3.牽涉[別國]內政,說三道四的本土派
別人對中國[物傷其類]就被打成大中華派,
他自己[物傷其類]是叫本土派!.
.我永遠站在雞蛋一方!
如果因為自由行產生的問題由大中華轉本土都幾投機!要吸納本土係唔係一定要放棄大中華?
暫時没有一種政治制度是完美的好在乎你點平衡論點!
究竟毓民條路係越走越濶定係越走越窄?
兄台對黃毓民的批抨,字字珠璣,佩服!
可否也評論一下
譚耀宗和葉國謙的必然"愛國"派,是否老千!?
謝謝!
原來毓民係踩緊鋼線!
黃毓民的忽然本土派,就真係老千了!
今晚他又有新口號[本土,民主,反共],
黃毓民又說,[就算一人一票提名委員又點,不消滅中共,點會有民主畀你,on9]

這正正就是黃毓民忽然自稱本土派,老屈矮化別人大中華派可笑之處,

無 ...
aswda 發表於 28-5-2013 05:34
反共 --- 大概是他的真性情。聽佢講,佢小孩時住在調景嶺便已是跟有國民黨背景的人走在一起。跟著,去了台灣讀書,就更是沉醉於國民黨。所以我相信其反共情懷早已根深蒂固。

激進民主 --- 佢知道這個在HK是有市場的。一直以來,HK就只有長毛、阿牛....等幾個屈指可算的人走這路線。這再加上白鴿黨愈來愈謝,所以佢相信走激進民主路線,是不難獲得市民支持。佢和長毛現在都能坐在立法會已証明佢選這路線來走確是沒選錯的。

保護本土 --- 只不過是因為大陸孕婦來HK搶醫院床位,大陸人來HK搶奶粉,令佢相信在此時此際高呼"保護本土"必有市場。看看如果又突然來一次經濟衰退,像1999-2003那一次的格局,佢仲會不會繼續高呼這個口號?!

我相信除了反共是佢老哥的真情懷,其他的都是基於"做生意"的考慮而已。

我可能有些此偏頗,但我認為佢憎老蕭比憎陶、季、馬更甚,儘管佢曾在聲明裡講過...老蕭有恩於佢。

陶、季、馬僅是同佢反目,但老蕭唔單止同佢反目,仲要終止提供可以用計算機計得出來的補貼。看看佢在踩場屌完老蕭係老千,又馬上提起搬舖一事,裝修將要花多少錢,現在旺角這個舖的洗手間又白白花左多少錢來整...。總之,講到錢,就失感情啊..!! 只屌老蕭係老千,其實在YM眼中可能已算是口下留情了。

評分次數

• kameyou

aaaaaaaaa
無錯,毓民的核心價值係得反共。其實如果最高目的係反共,使乜那麼麻煩,直頭用納粹就已經得 (我唔係話毓民係納粹),歷史上反共最有效率就係納粹。

毓民來說民主、人權那些,他係傾向,不過"必要時"可放棄(老蔣、孫文的"訓政")

通常叫反共口號叫得最大聲,但完全不做實事既人,小心D。
黃毓民冇理由唔知道,佔領中環對共產黨有實質傷害。

反共論述,30年來有太多前輩,講得激過你黃毓民既大把,共產黨咪一樣越做越大 !
就憑你齋吹唔做, 幼過牙籤既碌撚,妹妹仔都屌唔死啦,想屌死共產黨 ?
有本事自焚呀笨, 你筆裝修費我同你找左佢!

至於經血,算把啦。
人地學聯膽粗粗, 為左屌柒梁振英,都派幾件索女獻身,比差佬博矇都在所不惜。
你班經血扒,流浪狗都唔吼啦。
鵪鶉條撚都粗過你個膽啦 !
舊年7.1, 警察一開始拉人就閃撚左去,
今日去東區裁判署叫 “打倒共產黨”,托柒咩 ?

港大李成康都英過你!