黃毓民的忽然本土派,才是老千!

2013年03月23日 - Apple daily
黃毓民多次重申感激蕭若元,「蕭若元先生多次施恩於毓民,毓民沒齒難忘」。
沒齒難忘

2013年05月28日
黃毓民話蕭若元係老千 ...
kingddd 發表於 28-5-2013 14:04
選前扯起人力枝旗,說[我係人民力量的黃洋達]
選後兩日說[我從來唔支持人民力量]
真老千惺惺相惜,又有一例.
.我永遠站在雞蛋一方!
香港同美國冇得類比,所以不能學美國。

中國同西方社會冇得類比, 所以不能照搬。

開始有D分唔出黃毓民同共產黨
香港同美國冇得類比,所以不能學美國。

中國同西方社會冇得類比, 所以不能照搬。

開始有D分唔出黃毓民同共產黨
jacklijackli 發表於 28-5-2013 14:52

係咪似曾相識呢?
中共:[中國不能照搬西方一套]
.我永遠站在雞蛋一方!
反共係藍海策畧,可以壟斷市場,政治商品化是YM点解要攬鳩達既原因,在這方面M血確係做得吾錯,錢途無限。所以奪取光環,便有機會令商品普及化。佢兩父子分工很清楚。所以佔中和協調一套為大多數人接受的政改方案, ...
KAYAU926 發表於 28-5-2013 12:46
如果 "反共" 相當於 Max Factor SK II。咁YM就當左自己係靚女明星,在電視和雜誌亮相做代言人。跟著就叫鳩達和熱血的人在屈臣氏門口擺counter谷銷售。陳雲只不過係曾經寫過幾篇論文,講述"美白"對女性是如何重要而已。。

最後,Max Factor SK II賣到錢,代言人有得續約,又可以收一筆;在屈臣氏門口擺counter谷銷售的女孩又有著數;不過,寫論文講"美白"對女性如何重要的所謂研究員除了在最初階段威過一威之外,基本上撈不到甚麼。

情況係咪大概係咁?
aaaaaaaaa
反共 --- 大概是他的真性情。聽佢講,佢小孩時住在調景嶺便已是跟有國民黨背景的人走在一起。跟著,去了台灣讀書,就更是沉醉於國民黨。所以我相信其反共情懷早已根深蒂固。

激進民主 --- 佢知道這個在HK是有市場 ...
citibk 發表於 28-5-2013 07:26
同意,他的中心思想就是反共抗共,如果細心留意,他的本土論和民主論述都是圍繞反共抗共而衍生出來,對他來說,反共是最終目的,民主和本土只是工具。如果大中華論述有助反共,相信他也會轉做大中華派。如果能夠清楚這點,不難理解他的忽然本土。
同意,他的中心思想就是反共抗共,如果細心留意,他的本土論和民主論述都是圍繞反共抗共而衍生出來,對他來說,反共是最終目的,民主和本土只是工具。如果大中華論述有助反共,相信他也會轉做大中華派。如果能夠清 ...
luffy99364 發表於 28-5-2013 15:56
他的中心思想就是[反共抗共]
[反共抗共]之因,是他[起家之老本]
[忽然土本]是將商品帶入平常百姓家.
[誓死反對佔中]是商場兢爭對手.

評分次數

.我永遠站在雞蛋一方!
如果 "反共" 相當於 Max Factor SK II。咁YM就當左自己係靚女明星,在電視和雜誌亮相做代言人。跟著就叫鳩達和熱血的人在屈臣氏門口擺counter谷銷售。陳雲只不過係曾經寫過幾篇論文,講述"美白"對女性是如何重要而 ...
citibk 發表於 28-5-2013 15:07
依家問題係研究員話D產品係吾可以攞去大陸賣架,研究員巳經話市面上某兩隻牌子吾關佢事,要割蓆。偏偏YM又心雄,想係蝗虫身上賺個满堂红,咁点好呢?YM當初靠研究員搞大左個本土市場,但係都係賺吾到幾多,依家仲要比老千迫遷,好等錢駛,不過我相信為左錢佢遲早都要同研究員割蓆,而且隻產品係好多水銀,無飲三鹿奶粉既内功,香港吾係咁多人頂到,蝗虫市埸才是王道。
他的中心思想就是[反共抗共]
[反共抗共]之因,是他[起家之老本]
[忽然土本]是將商品帶入平常百姓家.
[誓死反對佔中]是商場兢爭對手.
aswda 發表於 28-5-2013 16:04
聽了aswda師兄,同上面多位看透事實的師兄所說的一切,我忽然覺得YM現在最想見到的是.....

奶粉荒、醫院床位荒、感冒藥荒 全在跟著幾個月內一併爆發,甚至有HK人在藥房裡跟大陸人搶買東西而被dup至成豬頭,變成頭條新聞。

如果係咁, YM會馬上暗說..."天助我也,呢鋪仲唔得米.....哈哈!!"
aaaaaaaaa
依家問題係研究員話D產品係吾可以攞去大陸賣架,研究員巳經話市面上某兩隻牌子吾關佢事,要割蓆。偏偏YM又心雄,想係蝗虫身上賺個满堂红,咁点好呢?YM當初靠研究員搞大左個本土市場,但係都係賺吾到幾多,依家仲 ...
KAYAU926 發表於 28-5-2013 16:21
YM好少公開講自己唔同意陳雲D咩野咩野,但這次幾乎是明講陳雲在紀念6.4問題上痴撚左線。現在YM講到明是要反共,要棟支旗出黎搞鑊金。如果陳雲在這些環節上繼續唔肯遷就YM,我估佢真係遲早會被踢出街。看來,陳雲真係要跟台長學下野。
aaaaaaaaa
聽了aswda師兄,同上面多位看透事實的師兄所說的一切,我忽然覺得YM現在最想見到的是.....

奶粉荒、醫院床位荒、感冒藥荒 全在跟著幾個月內一併爆發,甚至有HK人在藥房裡跟大陸人搶買東西而被dup至成豬頭,變成頭 ...
citibk 發表於 28-5-2013 16:23
如果中共統戰方面做好d,
恩威並重,放下收下,
港共政權能出現有能者,
以香港人現實自私質素,
黃毓民光頭違達這類政棍,那有壯大市場空間機會,
就算你黃毓民如何[分裂再分裂]都無人睬鳩你.
黃毓民的[激進進步民主,壯大皆因分裂],是100%鳩論!

強如老毛,都是因為國民政府建國初期,
未有足夠時日搞好國家,又遇上日本侵略,
才給了中共一個機會,從幾近亡黨變成暗道陳倉,
累積實力,獲取心民,奪取江山.
.我永遠站在雞蛋一方!