[風也蕭蕭] 對討論區的幾點意見

唉, 其實都知中立場的路線唔易行,
但為了長遠發展, 都係要咁行.
除特別聲明外,小弟於 IT 版及版主區外討論,僅屬個人意見,與版主身份無關。
上善若水   君子和而不同
人網的事,幫得就幫,做得就做,只此而已
的確要精簡版塊.

原來用全職工去管壇, 明白, thx.
rommel 發表於 30-5-2013 17:00
給你參考, 版規精簡化到極致既例子,
  1. 不得發表、上載、張貼或傳送:
  2. 1. 任何違法、不道德、人身攻擊或含色情成份之內容;
  3. 2. 未經壇方認可的商業廣告(包括:文字、圖片、連結)。

4. 如違規,將移除內容;嚴重者,同時終止帳戶。
複製代碼
咁就人人都會記得, 就好似劉邦約法三章咁

唔請全職員工好難會有人on call睇實個版同處理投訴, 仲要貼野搞旺個版

評分次數

• rommel

唉, 其實都知中立場的路線唔易行,
但為了長遠發展, 都係要咁行.
rommel 發表於 30-5-2013 17:11
做得當權者一定要大公無私, 客觀中立

但唔代表個討論版內容要中立, 可以開子版俾版友私人party

例如, 時事版中可以開"人力之友"、"長毛後援會"既子版

定明申請條件, 如要50個中級會員留言贊成, 子版可另加一二條專有版規, 但唔可以同總版規有矛盾

子版版主都要選舉, 唔係去到法律層面既言論, 基本上都冇問題, 同好版友係哩個圈子內都會玩得好開心

同埋永遠捉住一點, "有人投訴先做野", 咁就冇問題啦
用防火牆呢種方法, 一般情況是可以的.
但遇上大的爭議, 自然又會有人特登去踩場再投訴.
以前 YM 版的情況, 可見一斑.
除特別聲明外,小弟於 IT 版及版主區外討論,僅屬個人意見,與版主身份無關。
上善若水   君子和而不同
人網的事,幫得就幫,做得就做,只此而已
用防火牆呢種方法, 一般情況是可以的.
但遇上大的爭議, 自然又會有人特登去踩場再投訴.
以前 YM 版的情況, 可見一斑.
rommel 發表於 30-5-2013 17:33
只要唔犯版規就得

大家以理討論, 一屌老母就係犯規

YM版個時係版主亂九咁刪帖移帖BAN人, 根本冇依版規, 或者根本冇規, 完全係人治,

處事不公, 冇法可依, 當然會有極大既反彈

如果係五毛搞事, 根本唔洗怕,

1. 加一條專有版規, 定明不可重覆發內容相同的帖, 合併、屏蔽、禁言處理, 咁就可以防洗版

2. 設定舊帖一定時間後自動鎖帖, 以防五毛固意抬高舊帖

3. 有爭議既版就睇實D, 亦可開一集中辯論帖, 帖內說明辯論規則, 可否用粗口互屌等, 有時俾大家用粗口發洩完一輪就OK
蕭生是個可愛的老人家,我確信對你的支持是無錯的。能跟你素不相識的網友交流及接納改進意見,真不是你的那批前度朋友可以比美。
還有一點, 人網論壇同其他論壇既分別就係有主持人

如果有人係論壇批評主持人, 首先主持人都要明白, 你出得黎講野就預咗別人批評,

哩個世界係多元化多樣性, 人人唔同主張就一定架啦

有時退一步海闊天空, 完全唔接受異見即係氣量小

只要批評者態度客氣, 唔係惡意攻擊便可

版主只要見到有人惡意攻擊, 可即時屏敝內容, 勸當事人修改內容, 千萬不能移帖刪帖BAN人
討論區的版規很難定, 少不免會有個人的主觀判斷, 就是簫生自己所提出的朋友論都攪到大家莫名其妙.  人身攻擊, 主觀批評, 合理懷疑怎樣定位才可以被應為大公無私?
我贊同這兩句:

只要批評者態度客氣, 唔係惡意攻擊便可.
版主只要見到有人惡意攻擊, 可即時屏敝內容, 勸當事人修改內容, 千萬不能移帖刪帖BAN人
討論區的版規很難定, 少不免會有個人的主觀判斷, 就是簫生自己所提出的朋友論都攪到大家莫名其妙.  人身攻擊, 主觀批評, 合理懷疑怎樣定位才可以被應為大公無私?
我贊同這兩句:

只要批評者態度客氣, 唔係惡意攻擊 ...
pertryan 發表於 30-5-2013 21:49
咩朋友論???

人身攻擊、惡意攻擊等既定義, 同普選定義一樣, 基本上係"阿媽係女人", 正常人都理解得到

不果為免版主權力過大, 所以論壇應該設定版主只有權屏敝、合併帖子,

admin先有權刪帖移帖禁言, 要罰人時, 版主要向admin匯報,

而版主係有任期, 要選舉, 如果大家覺得佢處事不公, 可即時向admin投訴, 如覺得版主既標準過嚴, 下次選舉可不選佢

同埋夠50個中級會員贊成就可開私家party版, 唔鐘意哩個版主, 可去第二個版或自己開新版玩, 版友們用腳投票

而且極其量都係屏蔽, 版主點亂黎, 版友都冇咩損失
給你參考, 版規精簡化到極致既例子,不得發表、上載、張貼或傳送:
1. 任何違法、不道德、人身攻擊或含色情成份之內容;
2. 未經壇方認可的商業廣告(包括:文字、圖片、連結)。

如違規,將移除內容;嚴重者,同 ...
gigigirl 發表於 30-5-2013 17:11
很贊同。

其實不違法、不人身攻擊、不煽動仇恨等基本點已經足夠,其它都是作繭自縛。

發帖人的作品都是心血,應予尊重。