[風也蕭蕭] 對討論區的幾點意見

【向前看】這句說話非常耳熟,是那些人經常說的?
每次小兒考完試之後我都會說:向前看,生命只是一過程,你見到的结局也只是過程的一部份,重要嘅係能否在過程中學習和進步。

蕭生這帖,我是看到蕭生的歉虛和進步 ...
KAYAU926 發表於 30-5-2013 14:10
【向前看】
健制派、保皇黨、問責局長,政府高官!
經常用!
【事實之陳述!】
我本楚狂人
鳳歌笑孔丘
【向前看】
經常用!
Nobody 發表於 30-5-2013 22:10
人在做天做看  唔通又唔用得咩

基本上 就 向前看  係一種建議
應該係 唔好執著於 吊撚完既野  未吊完既 咪繼續吊
同埋有新野出現 需要吊咪吊
係咁情況下有咩問題
簫生  你真好野
竟然 真係會就依個問題出貼
最精彩係 依下
"
1.謾罵的問題,我都常有謾罵,但大都是針對有公權力者

2.4月1日人網討論區已經交給Dino

3.最近發生爭議後,我才跟Dino商議,以後不會因謾罵而移帖,只會禁閉有問題的帖,所有區應該尺度一致(博擊擂台除外)"

其實係簫生 身邊做野 或 學野
無理由唔係一早 領略到 對言論空間既闊度
竟然仲咁保守 實屬管工之才

不人身攻擊、不煽動仇恨等基本點已經足夠?

以上呢兩點是可圈可點的,有無問題都要視乎執法者,而本人也曾經為此而被某兩個所謂康講最大的討論區ban過,佢地有一類似版規,但用詞已唔記得清楚了,大意是說不能與鄰近地區或國家人民產生仇恨之類,其實最終是想保護邊個好易估,你話佢共匪政權都唔得,罵共匪政權是好難不煽動仇恨的,情況有D似人網的軍事討論區,需要禮貌地稱呼共匪的獸化兵做中國軍隊、解放軍之類,嘩!你老味!我以為人網又變成共匪討論區添!所以現在軍事討論區無乜人氣,而本人盡量也不會幫襯呢!

但其實人網版主老早就應該強硬執法,目標是謾罵、人身攻擊其他網友既人,而不是什麼政府或官員權貴,正如蕭生都講過,佢都會謾罵別人,但目標多數是政府、權貴。
【向前看】
經常用!
你都好9多餘
死開啦
你都好9多餘
死開啦
kentm3 發表於 30-5-2013 23:27
兄台大去!不送了!
我本楚狂人
鳳歌笑孔丘
人在做天做看  唔通又唔用得咩

基本上 就 向前看  係一種建議
應該係 唔好執著於 吊撚完既野  未吊完既 咪繼續吊
同埋有新野出現 需要吊咪吊
係咁情況下有咩問題 ...
GIS 發表於 30-5-2013 22:44
經一事,長一智!
有改善空間!
錯咗:咪要向前看!

高官局長犯錯後的解說詞。

肚餓就食飯!
明天又是新一天!
亞媽【生你個個】係女人!
以上句句都無錯!
我本楚狂人
鳳歌笑孔丘
【向前看】
經常用!
【事實之陳述!】

最後喱一日先嚟發癲?
自由,民主萬歲!!!
【向前看】
經常用!
【事實之陳述!】

健制派、保皇黨、問責局長,政府高官都會經常發言說話吃飯拉屎睡覺....(下刪一萬字)!
【事實之陳述!】

你不如你唔好做人啦笨!
健制派、保皇黨、問責局長,政府高官都會經常發言說話吃飯拉屎睡覺....(下刪一萬字)!
【事實之陳述!】

你不如你唔好做人啦笨!
kwunliu 發表於 31-5-2013 01:21

閣下不欲為人,不送了!
我本楚狂人
鳳歌笑孔丘