(8-3-13)往事如煙25: 嫁鬼佬

往事如煙10: 同事的死訊

1990年, 正值公司大事發展期, 有很多新同事加入. 各部門都人手不足.

物料採購部有一同事新加入, 工作關係, 與他接觸多了, 因他不苟言笑, 我與他不怎熟絡.
過了三個月不夠, 關於他的死訊突然傳來. 事原昨晚他不幸交通意外被車輛撞倒, 而肇事車輛不顧而去, 他因頭部重傷, 當場死亡.

這是我懂事後第一次接觸死亡. 感覺怪怪的. 有感人生的兒戲, 莫過於此. 昨天還與他交談, 今天此人就永遠消失你面前. 雖不熟絡, 感情淡淡的, 但心有戚戚然.

當天有一小插曲. 我正在我頂頭上司受訓話, 公司外表年老(可能只四十歲)女admin進來上司房間.

她說: 阿x死咗你哋知唔知?

續說: 好彩佢剩係喺度做咗唔夠3個月, 而且佢係收工後被車撞倒嘅. 如果唔係公司就要賠好多錢.

(我不清楚勞工法例如何, 但這不是重點.)

女上司馬上說道: 都唔係嘅, 公司應該會作出啲表示嘅, 大家同事都應該夾吓啦, 睇吓佢家人洗唔洗幫忙.

忘了年老女admin之後說了什麼, 然後她離開房間. 及後女上司與我對望, 無言, 我相信大家心有同感: 間公司又唔係妳開嘅(指年老女admin). 條友心地咁差嘅!

(內容可能膚淺, 但希望你能諒解我打字速度怎慢. 如能給予每編文章少許分數以作獎勵, 就是支撐我能繼續寫下去的動力. 多謝!!!)

評分次數

人性, 係文明社會共有的基本條件.

評分次數

• lulucomecome

支持兄台繼續發表.............

評分次數

Is that how you really feel ? Or is that how you think you should feel ?
+oil C兄, thanks for sharing ur "Life story"

評分次數

原帖由 kameyou 於 2008-10-14 21:43 發表
I don't understand your meaning.

原帖由 euthyphro 於 2008-10-14 21:59 發表
Sorry, 放錯帖.

原帖由 kameyou 於 14-10-2008 21:43 發表
歡迎光臨. 你段說話好像有言外之音, 滿懷心事. 說出來吧!
原帖由 euthyphro 於 14-10-2008 21:59 發表
冇補飛呀屌!................................
原帖由 k8888 於 14-10-2008 23:20 發表
+oil C兄, thanks for sharing ur "Life story"
多謝支持! 請多回帖以表支持.
我點止回帖以表支持呀, 你D分就黎多過我
十一集快D出!!!!
原帖由 lulucomecome 於 15-10-2008 00:59 發表

多謝支持! 請多回帖以表支持.

評分次數