(8-3-13)往事如煙25: 嫁鬼佬

原帖由 euthyphro 於 21-10-2008 21:03 發表

....ah... 兄台既然覺得菜女士放的屁臭不可擋, 可否減少或避免以此惡心之屁循環再造.

查實很驚訝兄台記得她的話....

另外..可否預告下一章內容??????? 還有...想知那位被兄台稱有點神的 "阿娘" , 現況如何 ? ...
為官之士包括立法議員眾人, 一般老百姓難以記起他們曾說過的說話. 但他們曾說過的屁語就會留下給眾人一片餘香, 力久不哀.

下一章內容是關於澳門的. 失敬.

"阿娘"一事, 有點後悔用了她真名.
沒有東西可以再寫她了. 不過我可以說一下我這方面的體驗.

評分次數

• euthyphro

lulucomecome,

Could you talk about 移民/回流潮 in your 往事如煙?

You certainly lived through that period.  How did that affect you and your co-worker, family, friends and etc.

評分次數

• lulucomecome

原帖由 Kyrie 於 22-10-2008 17:53 發表
lulucomecome,

Could you talk about 移民/回流潮 in your 往事如煙?

You certainly lived through that period.  How did that affect you and your co-worker, family, friends and etc.
這話題都頗嚴肅, 不過我確實認識不少老細在這時期坐移民監. 你給了的靈感, 多謝.
原帖由 lulucomecome 於 14-10-2008 18:06 發表
往事如煙1: 大波舊同事

觀賞她的深溝和巴巴.
乜野呀「巴巴」呀?

評分次數

黃毓民的從政歷程與理念講座(毓民親自主講)
2008年11月24日晚上7點開講
http://hkreporter.com/talks/thread-263535-1-1.html
原帖由 lulucomecome 於 14-10-2008 18:06 發表
十幾年沒有見過她了. 她可知道世間上曾有一痴漢為了她在夜欄人靜的時候, 費了幾許精力呢.
費「精力」? 係咪即係打飛機呀?

評分次數

http://hkreporter.com/talks/thread-263535-1-1.html
原帖由 leoja169 於 23-10-2008 11:48 發表

費「精力」? 係咪即係打飛機呀?
大家詩文人, 講嘢唔好咁露骨好喎.
原帖由 lulucomecome 於 14-10-2008 18:08 發表
往事如煙4: 一代不如一代

不知道有沒有前輩這樣對你說過呢? 你又有沒有這樣說過你的後輩呢?

我剛進入社會做事時是19歲. 戇鳩仔一名. 我不是說19歲就一定戇鳩鳩. 不過當你像我這個年紀(今年37歲), 回頭看自己, 就會發覺自己真是好撚戇鳩. 有可能再過10年, 我重看今天的自己, 就會覺得今天的我都仍是戇漆鳩. 你明白這個道理嗎?

我剛進入社會時, 就有前輩話我們這一代人都唔知似乜鳩, 常說一代不如一代, 自己一代怎樣怎樣. 但過了多年後, 我們就會覺, 比我們年輕的比我們這一代人, 又是一代不如一代. 問題是, 既然一代比一代差, 到最後新一代人就不是廢柴乎?
其實答案就是我們永遠就是看不起我們下一代. 撫心自問, 你是這樣想下一代人嗎?

這是一個悶的題目
.
其實,唔知道你有冇幫D好細個嘅細路哥幫習,教佢地份數除法呢?我讀書果陣,因為同老豆嘅關係唔係幾好,所以,同好多同學仔都做過補習,成日閒時話而家D靚仔蠢。

其實, 正如閣下說過:「有可能再過10年, 我重看今天的自己, 就會覺得今天的我都仍是戇鳩笨漆」。好多人,喺光陰似箭嘅成長時候,都唔記得左自己後生果陣,都有經歷過痛苦而漫長嘅成長路。當你自己用而家呢個曾經滄海嘅百戰之軀,去價評而家D後生仔果陣時,有冇諗到,可能自己後生果陣,都會犯上差唔多(可能冇咁嚴重)嘅錯誤呢?

好多時,人真係要曾一事,先至會長一智。而你批評人地「一蟹不如一蟹」嘅時候,你又係抱住乜野心態呢?係想發洩一下自己嘅脾氣、怨氣?定係想諗諗有冇乜野解決嘅方法,可以幫助到而家「一蟹不如一蟹」嘅花靚仔,學到你果一代嘅優點呢?

批評永遠都係容易嘅……

我地呢D廿零歲嘅花靚仔,就覺得你地呢D卅十幾歲嘅人「似老賣老」啦……

評分次數

原帖由 lulucomecome 於 23-10-2008 11:59 發表

大家詩文人, 講嘢唔好咁露骨好喎.
我地呢D後生子,講野「直腸直肚」,唔好意思喎……

評分次數

原帖由 lulucomecome 於 14-10-2008 18:08 發表
往事如煙3: 撚樣上司3大罪

第二: 條老嘢(阿關)去厠所唔閂門.
我哋呢個倉務部同總公司分開, 佢設喺舊式工廠大廈. 係最舊式果隻. 男厠有兩格, 每格厠所都要上2-3級樓梯. 個厠所design唔係坐厠, 係踎厠, 都幾懷舊.
呢條老野真係唔知乜撚嘢心態, 成日都去痾屎, 痾親屎都唔撚閂門. 你要知道過位置, 因為有2-3級樓梯, 所以佢係踎得好高嘅.
我屌佢老母, 捻起都眼淵.
請包打幫我分析吓佢點解要咁做? 我真係百思不得其解.
好明顯,係因為條老野「大支野」,想SHOW俾你地D靚仔知道,乜狗野叫做「大支野」。

評分次數

原帖由 lulucomecome 於 15-10-2008 18:58 發表
總好過一些新人懶醒, 知少少, 扮代表. 令人討厭的傢伙.
好似講梗我...........................

評分次數