(8-3-13)往事如煙25: 嫁鬼佬

原帖由 lulucomecome 於 16-10-2008 00:20 發表
不過蕭生說得對, 香港生意難做.
Lulu老闆,點解你話香港生意難做呢?
可唔可以詳細D講下呀?

評分次數

黃毓民的從政歷程與理念講座(毓民親自主講)
2008年11月24日晚上7點開講
http://hkreporter.com/talks/thread-263535-1-1.html
原帖由 lulucomecome 於 20-10-2008 09:24 發表
我的職責是對外, 對內事務不懂. 心得是有點, 有機會會以事例形式說說吧. 不過內容可能會沈悶點, 而且這裡打工仔居多, 我怕會群起(向我)攻之.  
我唔怕會,雖然我都係打工仔,但係,一定唔會「攻」你,放心啦。

多作交流,有助於建立出更完善嘅制度,你認同嘛?

願閣下多作分享,小弟洗眼供讀。

評分次數

http://hkreporter.com/talks/thread-263535-1-1.html
忽然記起笑話一則:

話說有日小弟外出坐地鐵, 找了個坐位坐坐, (當然眼睛如常一樣在搜索對面有否穿短裙的女孩, 以祈捕捉她們"撬腳"時換腳的一瞬間.)

其時坐了兩名女子, 長相如何無關. 只是她們同時用同一款 classic 的 gucci. 問題是其中一人是賓妹呢.

好笑嗎? 好像不太好笑..........
原帖由 leoja169 於 23-10-2008 12:02 發表

其實,唔知道你有冇幫D好細個嘅細路哥幫習,教佢地份數除法呢?我讀書果陣,因為同老豆嘅關係唔係幾好,所以,同好多同學仔都做過補習,成日閒時話而家D靚仔蠢。
我曾幫人補過一個月, 不過條靚仔好懶, 樣衰衰, 我都冇心機教佢. 去親都叫佢自修. 依家唸起都罪過, 好似誤人子弟咁.

不過我唔知點解, 我寫字好快, 我曾與其他同學比試過, 正明咗我呢個絕技係天生嘅.

正因如此, 我從小就做起生意來, 收錢幫同學做功課, 援助一下.

有啲同學係咪特別蠢, 呢個係事實. 尤其是關於數學, 我見好多身邊朋友都係初中情度.

關於一般人都看不起下一代, 此乃人之常情.

原帖由 lulucomecome 於 23-10-2008 18:03 發表
忽然記起笑話一則:

話說有日小弟外出坐地鐵, 找了個坐位坐坐, (當然眼睛如常一樣在搜索對面有否穿短裙的女孩, 以祈捕捉她們"撬腳"時換腳的一瞬間.)

其時坐了兩名女子, 長相如何無關. 只是她們同時用同一款 classic 的 gucci. 問題是其中一人是賓妹呢.

好笑嗎? 好像不太好笑..........
好笑.

我成日都話, GUCCI 、 LV, 千篇一律, 我地俾咁銀多錢, 都係想買狗個與別不同之嘛. D人買GUCCI、LV嘅心態, 就好似D老豆、老母買任名牌中學、名牌小學嘅「校服」咁樣, 都唔係狗係欣賞人地個DESIGN, 只不過係俾錢買西個LOGO返黎之嘛.

評分次數

原帖由 leoja169 於 23-10-2008 12:49 發表

Lulu老闆,點解你話香港生意難做呢?
可唔可以詳細D講下呀?
其實我真的沒有資格回答這個問題, 因為我沒有在其他地方經營過. 但我只能指出的是香港的租金太高, 開支比例太高.

如果像是十幾年前沒有互聯網的時候, 香港是一個十分方便的採購地方, 小而集中. 但今時今日, 消息太過靈過, 對於我這種"因資訊不對稱"獲益者來說, 損害豈大.
原帖由 lulucomecome 於 23-10-2008 18:17 發表
關於一般人都看不起下一代, 此乃人之常情.
鍾意批評人, 鍾意取笑人地, 此乃人之常情也. 就好似從前吧身抱, 入門之後, 要受奶奶氣, 當自己做左人地奶奶之後, 就俾返D氣個身抱受下咁.

呢個心態, 其實好自然, 好多人都唔鍾意對人表示欣賞. 因為, 從自己嘅日常生活經驗, 我地知道, 主動比達欣賞, 尤其是對下屬、後輩比達欣賞, 佢地就會釣高黎賣, 所以, 作為長輩的, 為了自保, 為了滿足阿Q心態, 就會發掘人地嘅缺點, 多過欣賞人地嘅優點.

真係「一蟹不如一蟹」咩? 未見過有人講「一蟹不如一蟹」嘅人, 好理性咁樣, 將人地優點與缺點清楚比較, 只有自大地, 選擇性地點出人地嘅缺點, 冇指出人地嘅進步與優點.... 更惶論理性、持平地比較了....

有說「此消時彼長」, 係咪真係新一代, 不停地退步, 又沒有喺其他方面, 有所進步呢? 還請閣下深思....

評分次數

原帖由 lulucomecome 於 23-10-2008 19:01 發表

其實我真的沒有資格回答這個問題, 因為我沒有在其他地方經營過. 但我只能指出的是香港的租金太高, 開支比例太高.

如果像是十幾年前沒有互聯網的時候, 香港是一個十分方便的採購地方, 小而集中. 但今時今日, 消息 ...
早前打算用阿媽留俾我嘅遺產, 黎開補習社, 最後都係覺得, 鋪金太貴 (天水圍都要$50~80/一尺實用面積), 打左退堂鼓.....

不過, 話時話, 唔知道做中小企嘅寫字樓, 租金又幾貴呢? 可以詳細講下嘛? 我見到觀塘D工業大廈嘅招租傳單, 話$8/尺, 好似好抵咁喎....

評分次數

原帖由 lulucomecome 於 23-10-2008 03:01 發表

如果像是十幾年前沒有互聯網的時候, 香港是一個十分方便的採購地方, 小而集中. 但今時今日, 消息太過靈過, 對於我這種"因資訊不對稱"獲益者來說, 損害豈大.
Tell us the times before Internet.

How was it a good place for merchandising?

評分次數

原帖由 Kyrie 於 23-10-2008 21:22 發表
Tell us the times before Internet.
How do you mean a good place for merchandising?
我都做過採購.

做採購, 可以簡單講, 話係做中間人. 但係, 正所謂, 唔做中, 唔做保, 唔做媒人三代好. 做中間人, 最難嘅就係要知道SUPPLIER嘅優劣、CUSTOMER嘅喜惡.

而家大陸喺生意上面嘅資訊越黎越流通, 所以, LULUCOMECOME都話, 香港人嘅優勢相對地少左好多. 再加上有採購經驗嘅香港人, 一般都對普通話不太熟悉, 加上香港人嘅生活文化, 跟大陸人有很多分別, 要跟現在新興價廉嘅大陸SUPPLIER打交道, 亦相對比大陸人較不方便.

不過, 香港人最大嘅優勢, 就係冇大陸人咁貪心. 之但係, 明明香港人嘅人高過大陸人好多, 點解話香港人冇大陸人咁貪心呢? 就係因為香港受到英國佬嘅虛偽文化所薰陶, 貪得黎會知道同時要花時間去搞門面功夫, 而且香港嘅就業市場較細, 相對地俾人地發現左嘅成本較高. 大陸人, 因為引誘大, 而且就業市場大, 唔單止東家唔打可以打西家, 東莞個躲臭左, 仲可以去走去廣州再重頭黎過, 再唔係, 可以走去其他廣重新做人.

評分次數

• lulucomecome