我有好多朋友都唔贊成派錢

我有好多朋友都唔贊成派錢

佢哋都喺交過稅嘅, 仲話啲錢用咗就冇, 要用生錢, 唔好用儲備! 佢哋個point喺有生產力嘅人至值得比錢!

我心想, 一出世就識賺錢嘅咩? 人人都喺白紙一張開始!

冇生產力嘅人唔代表佢哋冇用, 只喺條命生得唔好啫, 我啲朋友太過功利!
因爲很多人認爲,這個社會很多人是社會寄生蟲,而他們就努力工作,但成果要和其他人分。這是一般人的第一反應。而且香港人這幾十年來都是靠自己,就算多困難都沒有人幫助,已經覺得政府什麽都不做是理所當然。
而主張回水的人的理念根本無法讓大多數市民知道,所以很多人就以爲這樣是把錢亂花。
因爲很多人認爲,這個社會很多人是社會寄生蟲,而他們就努力工作,但成果要和其他人分。這是一般人的第一反應。而且香港人這幾十年來都是靠自己,就算多困難都沒有人幫助,已經覺得政府什麽都不做是理所當然。
而主 ...
豬頭瑋 發表於 24-6-2009 21:50
我覺得你講得好好
按樓主朋友嘅邏輯,所有慈善機構都不應該存在,綜援,保良局。紅十字會都全部應該關閉。
按樓主朋友嘅邏輯,所有慈善機構都不應該存在,綜援,保良局。紅十字會都全部應該關閉。
没昵称 發表於 24-6-2009 21:56
佢哋嘅意思喺要自強, 教你捉魚好過淨喺比魚你食, 不過佢哋唔夠體諒同埋比較涼薄
而主 ...
豬頭瑋 發表於 24-6-2009 21:50
佢哋唔明白咩叫greatest happiness for the greatest number of people
但係點解佢果d人值咁多人工呀,因為香港某程度是專業壟斷...
比如說,點解心理學及哲學家要中英文合格先得?咁柏拉圖都唔可以係香港做心理學家啦.
點解英美醫生不可以在香港就醫呀?香港人同美國人結構唔同ga?
香港政府係某些地方係保障左le班有能力交稅的人或佢地的老闆或生意伙伴,
令他們就算是分d麵包皮都夠果班人交稅...咁佢地搵的錢都係因個制度而得利...

而且,政府的作用是分配資源,派錢正正是分享成果的方法.
工蜂、雄蜂及蜂后各有所職,雄蜂及蜂后冇佢的特別能力,是體系的支柱,
但沒有了工蜂努力,哪可以過到冬天?而家冬天,怎可以說分番d食物比工蜂有問題?
再荒謬的事情都可以在政府道看到.
中國很強,哪麼,中國人強得能說真話嗎?
但係點解佢果d人值咁多人工呀,因為香港某程度是專業壟斷...
比如說,點解心理學及哲學家要中英文合格先得?咁柏拉圖都唔可以係香港做心理學家啦.
點解英美醫生不可以在香港就醫呀?香港人同美國人結構唔同ga?
香港政府 ...
肥Ming 發表於 24-6-2009 22:25
問題在於佢哋覺得工蜂太多, 冇市場價值, 死咗一隻工蜂, 就有十隻頂上!

香港喺功利主義, 香港人好現實, 多勞多得, 冇不勞而獲, 交稅果啲人會覺得唔駛交稅嘅人喺唔夠勤力
4# 没昵称

還有,差佬只可幫他們捉賊…
佢哋都喺交過稅嘅, 仲話啲錢用咗就冇, 要用生錢, 唔好用儲備! 佢哋個point喺有生產力嘅人至值得比錢!

我心想, 一出世就識賺錢嘅咩? 人人都喺白紙一張開始!

冇生產力嘅人唔代表佢哋冇用, 只喺條命生得唔好啫, 我啲 ...
love_is_eternal 發表於 24-6-2009 21:23
兄台可唔可以幫手問一問你D朋友 如果將所有冇生產力o既人(由其係老弱傷殘果D) 一Q送晒去人道毀滅好唔好
香港精神
寧當富犬 不做窮人