我有好多朋友都唔贊成派錢

樓主, 既然你的朋友咁功利, 就用"功利"角度去想, 可以試下各你的朋友說, 派錢會用左300億, 如果lee 300億留係政府個袋所產生的"經濟"效用大過派出去產生的效益, 應該反對....

有意見會說, d n 無人士都冇貢獻, 比 ...
hopingu 發表於 25-6-2009 02:17
我啲朋友認為一年交咗個幾月糧就好偉大
19# love_is_eternal

ha ! thank you for your comment la !

http://www.hkreporter.com/talks/viewthread.php?tid=744596&page=3#pid3746312

咁都好多人讚成派錢既...不過依家政府都無派錢..再提都無意思啦!有如政府叫你唔好上街一樣,.咁你7.1上唔上街呀?
咁都好多人讚成派錢既...不過依家政府都無派錢..再提都無意思啦!有如政府叫你唔好上街一樣,.咁你7.1上唔上街呀?
土狼 發表於 25-6-2009 10:16
七一你哋會唔會約埋一齊去呀?
其實每個人都有貢獻..只不過係不同既層面..我贊成派呀!
其實每個人都有貢獻..只不過係不同既層面..我贊成派呀!
土狼 發表於 25-6-2009 11:20
我都贊成派錢, 因為我未交過稅
當我表態支持派錢嘅時候, 我啲朋友話我, 你唔好去做賊!
當我表態支持派錢嘅時候, 我啲朋友話我, 你唔好去做賊!
love_is_eternal 發表於 25-6-2009 12:41
果D係香港人o既錢呀 做賊
政府其中一個職責係將資源再分配 令到貧富差距不至於愈來愈大 如果照你D朋友咁o既思想去做 香港唔大暴動在下幫佢地挽鞋啦
人自私實屬正常 但係都應該用下腦丫
香港精神
寧當富犬 不做窮人
果D係香港人o既錢呀 做賊" />
政府其中一個職責係將資源再分配 令到貧富差距不至於愈來愈大 如果照你D朋友咁o既思想去做 香港唔大暴動在下幫佢地挽鞋啦
人自私實屬正常 但係都應該用下腦丫 ...
地王 發表於 25-6-2009 19:06
我認為一個社會會暴動, 個社會嘅流動性應該好低, 好多有能力嘅人都發唔到圍先去搞社會運動, 但照現實情況嚟睇, 香港社會嘅流動性依然好高, 所以香港喺未來呢十年都唔會有暴動, 香港人唔鍾意亂
我認為一個社會會暴動, 個社會嘅流動性應該好低, 好多有能力嘅人都發唔到圍先去搞社會運動, 但照現實情況嚟睇, 香港社會嘅流動性依然好高, 所以香港喺未來呢十年都唔會有暴動, 香港人唔鍾意亂 ...
love_is_eternal 發表於 25-6-2009 19:37
不能苟同"流動性低"呢一點 乜大鑊野唔係應該以大量低下階層o既人做骨幹o既咩 係咪真係需要好多有能力嘅人搞社會運動先得我好懷疑 而低下階層o既人流動性想高都難啦
香港精神
寧當富犬 不做窮人