好男人的條件包不包括「專一」呢?

我有時都好唔想專一,有時仔細諗,專一到底對我有甚麼好處?
如今…"專一"好像變成一句讚美的說話。
男人專一,咁女人唔専一寂等於壞女人...咁我勸你唔好溝女,分分鐘血案,因為問題出自本身你對男女價值觀
好男人首要條件:專一!!!
Alley Chan 發表於 17-10-2009 12:09
同意!這是最低條件!和你一起,又和別人一齊,逆地而處!你都唔想!

你 們 願 意 人 怎 樣 待 你 們 、 你 們 也 要 怎 樣 待 人 。
同意!這是最低條件!和你一起,又和別人一齊,逆地而處!你都唔想!

你 們 願 意 人 怎 樣 待 你 們 、 你 們 也 要 怎 樣 待 人 。
yauyau 發表於 17-3-2010 17:12
如果1+1=2既,就唔咁多婚外情啦,因為専一係雙方面唔可以單靠-方,你努力地興建,佢盡情地破壞...根本無意思!
如果1+1=2既,就唔咁多婚外情啦,因為専一係雙方面唔可以單靠-方,你努力地興建,佢盡情地破壞...根本無意思!
神奇牛魔 發表於 17-3-2010 17:23
同意!關係是互動的!
同意!關係是互動的!" />
yauyau 發表於 17-3-2010 17:28
所以樓主怱略左-樣野....活在當下花心己經唔係男性專利品,相反女性對専-己步向陌生啦!因為現今女性對爱情祗係-種保本態度..分散投資先為上策...哈!
1# slimboy

沒有雞的海南雞飯是不是海南雞飯???
elmo 發表於 3-10-2009 12:15
呢個比喻太不對 有雞的海南雞飯唔一定係海南雞飯 海南雞飯最重要唔係只係隻雞
所以樓主怱略左-樣野....活在當下花心己經唔係男性專利品,相反女性對専-己步向陌生啦!因為現今女性對爱情祗係-種保本態度..分散投資先為上策...哈!
nion09:" />" /> ...
神奇牛魔 發表於 17-3-2010 17:42
其實這是女性在過往日子,太站在被動的位置,沒有經濟自立的能力!但如有了選擇後,而作出的反應!
從演化心理學的角度解釋, 所謂專一,是女人用來驗證男人的準則, 以確定她的男人是否能夠把所有的關注都投放在自己和將來的孩子身上, 希望這個男人將來可以跟她一起養育孩子. 結果是個個女人都成日要問另一半是否愛自己來反覆驗證. 女人之所以演化出這種心理, 是因為人類自從直立走路以後, 女人生孩子後便要用雙手抱孩子照顧, 於是失去覓食能力, 她必須倚靠男人照顧兩母子才能一起生存下去. 由此衍生出一夫一妻的兩性關係, 而女人必須確定男人專一才會讓該男人交配跟她生孩子,這樣的話她的孩子給養育成人的機會就較大.
所以站在女人的角度, 專一絕對是好男人的條件.
從男人的角度, 基於上述原因, 遠古的男人也不能隨便趙完鬆, 因為完事後馬上撇下兩母子的話, 很大機會會令自己的骨肉不能存活下去. 所以男人亦就範於一夫一妻關係, 趙完後要留下來照顧兩母子. 當然, 前題是要先把女人追到手, 所以男人表現專一只是追求女人的手段.
這是兩性關係博奕的結果.
我生  為了一個夢想
對妻子不忠嘅男人好人有限,因為連日日見嘅枕邊人都欺騙,呢種男人已經不個靠,道德觀念薄弱,所以平時做事,都會用好多藉口去掩飾自己嘅不是,所以唔專一嘅男人一定唔可靠!