[靈異提供] 夜拍「明華大廈」

哈哈、是啊! 工字的設計、廁所的位置在大廈的兩旁、大部份為兩單位共用一個廁格、而大廈的中間部份為公眾的廚房、每到傍晚那裡便熱鬧起來、炒菜聲、人聲水聲沸騰. 晚上9時半便由管理員上鎖.

每個家庭的門口是一條 ...
世界變 發表於 8-3-2010 15:10
係呀係呀...你好熟呀.唔知有冇人有它的近距離相片..
我記得小時候, 家人方便我們大小便, 會有啖壺, 疴完便拿去旁邊的廁所倒.hahha

31# alansradio

遲來的回覆、有一本書名字叫「從明華大廈開始」作者好像叫蔡x民、商務有售、裡面有一張碩果謹存的舊H型25座全景照.

這是當時的政府特別要求房協、規劃一幢給貧苦基層公務員家庭申請單位的......
甚麼也不想說......
oh...this 25block was built for poor civil servants n their families??
多謝分享
洪記單車,洪叔兒子洪天安是我同學
banpenny 發表於 6-3-2010 20:00
我以前都是跟我姨甥租單車
重記得那時不會踩但單車去到落斜住就死命拿著煞車制,又不知何故就學會了!haha
所以對那條路很深刻。
你的同學開租單車你便可踩免費車?
人真是一種矛盾的動物,又要搵鬼,當見到鬼又要驅鬼,又要生瘡又怕痛,奇怪奇怪
果間就系「慈幼」!
watermanman 發表於 8-3-2010 02:53
我姨甥都是讀慈幼
佢地都30幾歲了
人真是一種矛盾的動物,又要搵鬼,當見到鬼又要驅鬼,又要生瘡又怕痛,奇怪奇怪
街坊話當年..............
睇相都覺得哥度陰森
不過條走廊好似好多戲入面都見過
kiyto 發表於 6-3-2010 03:20 AM
係呀! 我都覺得不過多唔多村d走廊係咁樣的呢?
原來咁多舊街坊,我也是住25座的。各位街坊記唔記得山邊有個婆仔賣玩具和零食的。
細蚊仔
可能自己都系住屋村大..所以冇咩特別
anyway...多謝分享 !