[討論區投訴] 不願豺狼當道者,請留名支持

就算是5毛發言也不應動不動就把這些所謂的5毛禁言或ben acc的,只要不是人生攻擊和講粗口,任何人也應該有權發言的,各持己見以理討論是民主的表現,但因有權在手就用權力令人不能發言這是行不通的,公道自在人身, ...
非紅兄高見,真的是獅子都應能与羔羊同處.
人為君子
非紅兄高見,真的是獅子都應能与羔羊同處.
hkau 發表於 3-11-2010 00:55
但驚弓之鳥又如何? ....."壁上雕弓蛇暗猜"嘛......
花左少少時間略略睇晒果幾十頁POST... 一個討論區ACCOUNT被BAN(仲要只係時限BAN)咁小事(唔好意思, 我個人覺得真係好小事), 居然搞左咁多野出黎, 驚動左咁多人, 最終當時人仲要親身上人網OFFICE連結婚證書都拎埋去, 搞左一大輪... 結果就只係證明左C君同T君係兩個人. 網上世界, 常戲言"認真便輸了". 樓主兩公婆認真到呢個地步, 我都不得不真心打個"服"字俾兩位.

咁版主响呢件事上究竟錯左D乜呢? 俾我講, 版主頂多都係處理唔夠審慎姐. 話又說回頭, 考慮到當時糊糊塗凃新鮮熱辣剛被BAN, C君當時既發言, 再加埋一個超極度可疑既PM, 以一般討論區既處理手法, 其實都照會當係分身黎BAN. 最終原來係一埸誤會, 實屬不幸. 如果話版主欠左樓主D乜, 頂多都係一句SORRY, 僅此而已. 講到乜豺狼當道/白色恐怖/文字獄/濫用私刑/懷恨報復/抹黑咁大件事, 會唔會上綱上線得太過份? 至於一眾當時抽水既花生友, 其實都的確係欠一句SORRY, 不過你地又有恥無恥咁抽番人水, 講都尾都係彼此彼此.

評分次數

有時D野, 唔好太執著. 雙方都應該檢討下, 唔好以為自己真係啱晒. 用人身攻擊既方法黎報復, 都唔見得有幾文明.
BYLSD 發表於 2-11-2010 22:29
事有必至,理有固言,惟天下之靜者,乃能見微而知著,月暈而風,礎潤而雨,人人知之........好惡亂其中,而利害奪其外也.」
「.....誤下天蒼生,必此人也.....此人得志,吾子孫無遺類矣....固足以敗國......非德宗之鄙暗,亦何從而用之...」
「今有人口誦孔老之書,身履夷齊之行.....而陰賊險狠.....凡事之不近人情者,鮮不為大奸慝......」
「孫子日:善用兵者.....天下被其禍.....」節錄蘇洵辨奸論
想不到古文也可今用.
但驚弓之鳥又如何? ....."壁上雕弓蛇暗猜"嘛......
唔駛驚哦,飲大兩杯嗜.
人為君子
人來,各打30大扳.
sorry就免了
人為君子
人來,各打30大扳.
sorry就免了
hkau 發表於 3-11-2010 01:25
得令!,,,,,,,,,,,,,,,,Yes sir!........
花左少少時間略略睇晒果幾十頁POST... 一個討論區ACCOUNT被BAN(仲要只係時限BAN)咁小事(唔好意思, 我個人覺得真係好小事), 居然搞左咁多野出黎, 驚動左咁多人, 最終當時人仲要親身上人網OFFICE連結婚證書都拎埋去,  ...
BYLSD 發表於 3-11-2010 01:11
carmeliali 個户開番201011.02 下午12:30 恢復原狀,同日15:30再被禁止發言,不如BYLSD借個户口來俾carmeliali用住幾日先,因為你都認為是小事.
分身是否不重要,是分身做成之後果才是徵結之所在.

我在讀這:
就此事,我也有跟fukdim以電話聯絡,知道他不是要禁止網名carmelali的ip到訪,只是對他作出禁言,期限直至8/11/2010,不過後台確實看到carmelali是被禁到訪,這或許是系統問題出錯了,我亦即時將禁訪改了禁言至8/11/2010。

李先生多次致電我講出他對fukdim的要求,我全部亦已轉告fukdim,最後,fukdim主動要求以電話聯絡李先生,我在得到李先生的同意下將電話號碼給fukdim。fukdim跟李先生通話完畢後致電給我,說李先生要求在晚上到人網開會傾這事,由於我沒有空,我交予亞靳處理他們開會之事。

會議已進行了錄音,但我只聽了部份內容,說真話,既然有心開會,大家應該係有心去解決問題,但某方(A)不停打斷另一方(B)的對話,當(B)去解釋有關問題時,(A)又不停打斷話唔要聽哩啲,我覺得這只是一場挑釁更多事端的會議,並唔係解決問題的會議。
http://www.hkreporter.com/talks/thread-1015918-6-1.html

我懷疑確認會員的個人資料很可能被濫用。有人說"網上世界, 常戲言認真便輸了. 樓主兩公婆認真到呢個地步, 我都不得不真心打個服字俾兩位"。事實上是先有現實世界,隨之而後再有網上世界。

問題是有人可以躲在互聯網背後精神上折磨人,他們可以存取會員的現實個人資料,為什麼我們不知道他們的真實身份?
我是吳老先生
carmeliali 個户開番201011.02 下午12:30 恢復原狀,同日15:30再被禁止發言,不如BYLSD借個户口來俾carmeliali用住幾日先,因為你都認為是小事.
分身是否不重要,是分身做成之後果才是徵結之所在. ...
Tempest 發表於 3-11-2010 01:30
如果有版主話俾我聽, ACCOUNT可以借俾人既, 我唔介意架.

分身, 客觀而言, 一會做成SERVER不必要負擔(開得多的話), 二會做成言責混亂. 一般討論區都會禁止.