「無限」與「虛無」

看完多位朋友帖子後,似乎無限還有值得思考的地方。虛無這個詞本身的定義就真係太虛無,並不是虛無超越了人的範疇,而係虛無根本就無意義!
有一張紙,變成一張有洞的紙,再變成一撮灰燼,也是符合因緣和合而成紙,而成有洞的紙,而成灰燼,形態之變化只是成住壞空之過程而已.你也可以稱這個過程是「虛無」吧,「虛無」是非有,非非有,但「虛無」會「常」空間. ...
Tempest 發表於 25-11-2010 18:48
師兄諗多咗喇,我唔係問張紙,我係問個洞。

想當年,只得當年想;望明天,方有明天望。
看完多位朋友帖子後,似乎無限還有值得思考的地方。虛無這個詞本身的定義就真係太虛無,並不是虛無超越了人的範疇,而係虛無根本就無意義!
car 發表於 25-11-2010 23:46
師兄諗諗42#,可否?

d兄個啦叭諗到我幾乎入咗定 ~一笑
Tempest兄:請勸c姐出山啦
一帖兩兄台啓,懶人之所為 勿怪
hungchen 發表於 25-11-2010 18:54
我起初都諗爆頭,然後領會到無限之中也會有限也。

car 發表於 25-11-2010 23:46
我諗如果「虛無」冇意義,咁從「虛無」而來嘅嘢係咪一樣冇意義?

以我見解「幻有」可能証到「虛無」嘅意思
就如海市蜃樓現像,人人可見但並非實有
鏡亦是最好的媒介
一個鏡一個影像
當你打破它即時千百億化身~哈哈
佢跟文学作品之浪漫境界又不可同日而語 ...
hungchen 發表於 25-11-2010 18:41
有個朋友問過我,「虛無」是否就係「冇嘢」,我答佢:「虛無」連「冇嘢」都冇。既然「冇嘢」都冇,咁有「乜嘢」可以形容佢呢?

各位師兄師姐,小弟要鄭重道歉,假如閣下睇過呢條帖跟住又頭疼又瞓唔着,唔好怪我呀,我都係又頭疼又瞓唔着㗎。

有個朋友問過我,「虛無」是否就係「冇嘢」,我答佢:「虛無」連「冇嘢」都冇。既然「冇嘢」都冇,咁有「乜嘢」可以形容佢呢?
deusnonest 發表於 26-11-2010 02:45
怎樣形容「虛無」?試按下述想像一下:

首先想象有兩個容器,就叫做乾坤袋甲、乙吧。這兩個袋並非由實物製造,無質無量,只有空間,但能大能小。再想像這兩個袋各裝載了多枚丸子,丸子有固定的質量大小,有可塑性,所以丸子與丸子之間不藏有其他物質。乾坤袋緊緊包裹了內裡的丸子,大小便與內容的大小總和無異。

把兩個袋口連起來,然後將甲袋的丸子一粒一粒的轉到乙袋裡去。隨著丸子減少,甲袋漸漸變小。到裡面只剩一粒丸子的時候,甲袋也只有一粒丸子的大小。在最後的一粒丸子離開甲袋轉過乙袋的時候,甲袋已空無一物,同時大小也隨之消失。甲袋的狀態便是「虛無」,而這個乾坤袋只能夠是一個只有名稱的概念罷。那麼,這個乾坤袋還存在嗎?

怎樣形容「虛無」?試按下述想像一下:

首先想象有兩個容器,就叫做乾坤袋甲、乙吧。這兩個袋並非由實物製造,無質無量,只有空間,但能大能小。再想像這兩個袋各裝載了多枚丸子,丸子有固定的質量大小,有可塑性 ...
deusnonest 發表於 26-11-2010 07:41
D師兄,真是不能想像啊,好似走左人牛角尖,虛無到走火入魔,,真是玄機無限…囉。
弊傢伙,呢次真是頭痛添!
我諗如果「虛無」冇意義,咁從「虛無」而來嘅嘢係咪一樣冇意義?
deusnonest 發表於 26-11-2010 02:39
一切有為法,如夢幻泡影,如露亦如電,應作如是觀.