命運是否上天註定

命由天生,運隨心轉,人之心性主宰一切.
你話呢?

deusnonest 發表於 16-1-2011 10:58
我知道,就唔駛請教你吔啦.
命由天生,運隨心轉,人之心性主宰一切.
Tempest 發表於 2011-1-16 11:01

唔好咁懶,寫多幾個字先係嘛。

想當年,只得當年想;望明天,方有明天望。
人的性格是天生註定的 ,

性格決定命運
.

性格決定命運 .
onlooker 發表於 16-1-2011 11:05
Sure........................
性格決定命運 .
onlooker 發表於 2011-1-16 11:05

一半同意。性格係先天形成,後天培養,絕非先天注定。

評分次數

當壹個嬰兒瓜瓜落地之時,"他"或"她"的命運是否上天早已安排?
betty-cheong 發表於 16-1-2011 10:05
樓主! 由你到呢個世界第一刻開始....
你....已經唔再係你....
飲酒、戒煙、打鬼佬!
唔好咁懶,寫多幾個字先係嘛。

deusnonest 發表於 16-1-2011 11:05
買你怕喇燈塔佬!
「落地喊三聲,好醜命生成」,古人之口頭禪,對不明白之事物,不尋求答案而歸於天,歸於命,或對做人不成功不順利之遭遇而作出之自我開脫吧.
「將相本無種,男兒當自強」,也說明自强之重要性.「天行健,君子自強不息.」
當然,後天之環境因素,對個人之成敗得失也有一定之影响力而左右了結果,人在顛連困頓中,破樊籠,作高飛鳳,從此脫離羅網,振翅高飛,成就了個人的抱負和理想,歷史上也有不少成功例子哩!

評分次數

一半同意。性格係先天形成,後天培養,絕非先天注定。

deusnonest 發表於 16-1-2011 11:09
我都有D認同燈塔兄所講嘅,以前我未走呢"天賜"裡面之前,性格都好主觀,但認識你哋之後,成日吟詩作對,可以陶冶性情,呢D後咪叫做"後天培養"哩?
買你怕喇燈塔佬!
「落地喊三聲,好醜命生成」,古人之口頭禪,對不明白之事物,不尋求答案而歸於天,歸於命,或對做人不成功不順利之遭遇而作出之自我開脫吧.
「將相本無種,男兒當自強」,也說明自强之重要性.「天行健,君 ...
Tempest 發表於 2011-1-16 11:19
Betty 姐,你要嘅答案喺度喇。