香港廣東話俚語、俗語:典故由來知多少?

何倫炒粉=源自當年灣仔一間餐廳,鄰近嘅修頓球場球員經常幫襯,後來引伸作打籃球不入籃的動作,指冇嗰樣整嗰樣之意思。
哈里波特 發表於 1-10-2010 12:04
咁即係亞茂整餅

想當年,只得當年想;望明天,方有明天望。
其實我可能形容得冇咁好,何倫炒粉係形容冇嗰樣整嗰樣,以及「不知所謂」咁解。
哈里波特旗幟鮮明地踢爆香港不平事
其實我可能形容得冇咁好,何倫炒粉係形容冇嗰樣整嗰樣,以及「不知所謂」咁解。
哈里波特 發表於 1-10-2010 12:15
你呢個真係未聽過,可能我未住過灣仔。

杵作佬甩禈 = 失禮死人
八人抬大轎 = 唔 9 就

Will post some more when in mind.
杵作佬甩禈 = 失禮死人
八人抬大轎 = 唔 9 就

Will post some more when in mind.
sct4994 發表於 1-10-2010 12:48
Thanks, keep it up!

好串 (好寸) = 好惡、好巴閉,好口叼

六十年代尾大陸搞文化大革命,啲紅衛兵唔上學,到處“串連”即係埋班組黨破四舊、搞鬥爭。“串”就變成蝦霸嘅代名詞。串寸同音,好串後來演變為好寸。

你呢個真係未聽過,可能我未住過灣仔。
deusnonest 發表於 1-10-2010 12:31
何倫炒粉確有典故:http://www.thevoice.org.hk/v0362/021.htm
日本郵船 = 遲早完
日本船通常叫乜乜丸,物物丸。有隻日本郵船叫池早丸。
然而幾個人既然起來,你不能說絕沒有破壞這鐵屋的希望。
日本郵船 = 遲早完
日本船通常叫乜乜丸,物物丸。有隻日本郵船叫池早丸。
pchew 發表於 1-10-2010 15:32
隻郵船叫「淺草丸」,遲早完即係諧音。
風吹雞蛋殼=財散人安樂

雞蛋新會話叫銀胺,風吹雞蛋殼新會話讀作"吹散銀胺殼",与廣府話"財散人安樂"諧音。
然而幾個人既然起來,你不能說絕沒有破壞這鐵屋的希望。