飲茶灌水、啤酒咖啡、講飲講食

槐花, 大麥..煲水, 加d 二氧化碳, 雪凍咗....啱哂我....你啱唔啱?..    醉笑天下......
23561234 發表於 24-5-2011 01:11
莫怪小弟直言,數字兄平時飲埋啲咁有創意嘅飲品,小心腎虧!
〔中共不等同中國,正如和尚不等同寺廟〕
〔不滿中共極權統治的華人,可以有兩個選擇: 一是看待中共等同中國,去應付十三億敵人;二是看待中共不等同中國,祇要應付七千萬共產黨員就夠了〕
陳年普洱, 然後就是六安.  還好父親有大量存貨.  現在大國的茶葉就不敢喝.
第三師在那裡?
陳年普洱, 然後就是六安.  還好父親有大量存貨.  現在大國的茶葉就不敢喝.
az259 發表於 24-5-2011 09:12
某大國的「環保工業」非常發達,即是將用過的物資「循環再用」,例如包糉子的竹葉、月餅饀枓、即棄木筷子。至於茶葉..................。
〔中共不等同中國,正如和尚不等同寺廟〕
〔不滿中共極權統治的華人,可以有兩個選擇: 一是看待中共等同中國,去應付十三億敵人;二是看待中共不等同中國,祇要應付七千萬共產黨員就夠了〕

要飲中國茶...橫四掂四.....
一於飲茉莉花茶(香片/JASMINE)
先前才Mail order 咗拾盒...茉莉花革命茶
去茶居...老友....一定就先開壼(香片/茉莉花茶)
"
海外路人甲

小弟多喝咖啡 (防前列線癌?), 平時在香港飲茶都是喝香片, 但冇乜味.

在深圳喝個一隻叫"青山綠水"的茶葉, 應是青茶, 清清地有茶香, 幾好飲.

補充:
原來 "青山綠水不是茶", 网上取得資料
http://tieba.baidu.com/f?kz=406466971
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
數字兄,陳年普洱果個味道系吾講得少.
hkau 發表於 2011-5-24 07:51

h兄識貨。

想當年,只得當年想;望明天,方有明天望。
槐花, 大麥..煲水, 加d 二氧化碳, 雪凍咗....啱哂我....你啱唔啱?..    醉笑天下......
23561234 發表於 2011-5-24 01:11

呢味嘢當然好啱飲,不過你係十全老人就成晚唔掂囉。

想當年,只得當年想;望明天,方有明天望。
百步兄, 識飲茶嘅都唔會揀普洱茶, ....從香味來說, 有人喜愛綠茶, 花茶, 如龍井, 白牡丹....但論茶味, 茶韻, 回甘, 一定是岩茶, 烏龍, 鐵官音之類啦....... ...
23561234 發表於 24-5-2011 01:29
你衰啦呢次,你已經得罪左大部份廣東人啊!龍井係綠茶,飲得多傷胃.鐵觀音只能逐少逐少飲,不能飲得多,飲多味道太減.香片花多過茶葉,飲香水咩.至於,烏龍茶唔好啦,我都夠烏啄啄,都係鬼佬涼茶同我咁key d.仲有啊,你知唔知靚普洱茶可以貴到用十多二十萬,都係買到二百多克.所以咪亂話人唔識飲啊,我同你就無計,第二個就.......嘻嘻嘻....(笑)
一見笑三少,百步哭不了。
5# rmlau

你有無飲過D過$5000一餅既天然陳化既普洱?你會對普洱改觀!!
夏天飲     烏龍,  鐵官音,  綠茶  可清熱
冬天飲     普洱 , 可保存能量