飲茶灌水、啤酒咖啡、講飲講食

真係架, 全世界既茶都落農藥, 不過大陸個種變態法, 無停藥期, 用係茶上既農藥又不受規管, 激素同重金屬都非常高, 好多飲茶既人都發覺啲味唔同晒.

今時今日, 啤酒真係比茶健康得多, 唔係講笑架.
5# rmlau  

你有無飲過D過$5000一餅既天然陳化既普洱?你會對普洱改觀!!
neutro 發表於 24-5-2011 18:35
5千一餅普洱其實只可說是一等尾,二等頭既貨色...
f
果日母親節,我同二師姐去咗一間架啡店飲嘢.
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
裡面有Ireland Coffee

左手邊是凍飲Mocha Coffee.右手邊是熱飲Ireland Coffee.愛爾蘭架啡
我同二師姐一人一杯,好正.
清早一杯 expresso, 真係成个人醒一醒.
5千一餅普洱其實只可說是一等尾,二等頭既貨色...
foon0921 發表於 25-5-2011 10:59
可能是美金价.
不過有網友有家存既真幸福,而家買得到既,真是難分真與假,但好彩香港還有靠得住既茶行.
網友如果能在港攪次家存普洱之友會益我地,真功德無量.
人為君子
我好驚 Starbucks  D cappuccino, D泡多到好似foam咁, 飲死人.

叫極要wet少泡都係咁, 唉.
裡面有Ireland Coffee
betty-cheong 發表於 25-5-2011 11:03
好似泡沫仲未夠喎
人為君子
談咖啡真是要講埋咖啡机.
一坏自製成功既Espresso真是press得多或少都吾得.
Press包括mechanical press和steam press.
hkau 發表於 25-5-2011 10:51
Espresso 咖啡机未用過, 屋企地方細同唔捨得買.
試過係 starbuck試過個咖啡師做 mechanical press時係咁咦冇壓實, 結果杯咖啡淡得過烏來! 完全唔掂, 結果以後不再幫襯那店.