潑墨塗鴉 ~ 纸筆長廊

deusnonest 發表於 12-6-2011 05:24
有緣見到你送中間嗰枝俾你、、、

大蕃薯

送給狼兄、2姐(你話邊個係邊個?)
邊個畫嘅呢?

狼兄估錯了,係小女之作。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• 狼皮羊

想當年,只得當年想;望明天,方有明天望。
常道王羲之醉酒寫蘭亭,難怪難怪。我有機會見到佢送佢兩打喜力。

deusnonest 發表於 12-6-2011 05:24
兩打喜力係唔夠既,重要加多一條萬寶路香煙。
兩打喜力係唔夠既,重要加多一條萬寶路香煙。
tc1990 發表於 2011-6-12 14:40

吸煙危害健康,容乜易少咗隻檯腳?呢味嘢欠奉。

TC兄,可否幫手評校此聯。小弟對上句尚稱滿意,但下句讀來總是覺得猶有不足。

霹靂雷聲一響 萬谷迴音 震驚瑤池淨境
新星耀比千光 群瓅失色 亮遍俗世凡塵

deusnonest 發表於 12-6-2011 04:55
燈塔兄,呢D駛唔駛平仄架?請問.
TC兄,可否幫手評校此聯。小弟對上句尚稱滿意,但下句讀來總是覺得猶有不足。

...
deusnonest 發表於 12-6-2011 15:04

燈塔兄:您說對了。上聯前中後三句層層鋪演,順次呵成,讀來不拖不沓。
下聯用筆孱弱而且平淡,前句尋且有失對之象。

霹靂雷聲一響
新星耀比千光:「新星耀比」失對。此四字要再煉。

萬谷迴音
群瓅失色:OK。

震驚瑤池淨境
亮遍俗世凡塵:「亮遍」抵不上「震驚」,起碼要用(普照)。

長句對聯平仄格律較寬,第一三五字可不論,能做到二四六字分明就更加好;故此聯前次兩句寧取詞意為先,平仄格律尤為次要。

版友sevenmild兄深諳對聯格律,或可補正在下之不足。
燈塔兄,呢D駛唔駛平仄架?請問.

betty-cheong 發表於 12-6-2011 19:10
代燈塔答:唔使。

代燈塔答:唔使。
tc1990 發表於 12-6-2011 19:28
多謝t c 兄賜教...............可否告知,點解唔使.我真係想瞭解清楚D?
多謝t c 兄賜教...............可否告知,點解唔使.我真係想瞭解清楚D?
betty-cheong 發表於 12-6-2011 19:51
呢D唔係詩、唔係對聯,係屬於4字題句。