潑墨塗鴉 ~ 纸筆長廊

霹靂雷聲一響 萬谷迴音 震驚瑤池淨境
新星耀比千光 群瓅失色 亮遍俗世凡塵

燈塔兄:您說對了。上聯前中後三句層層鋪演,順次呵成,讀來不拖不沓。
下聯用筆孱弱而且平淡,前句尋且有失對之象。

霹靂雷聲一響
新 ...
tc1990 發表於 2011-6-12 19:27

師兄,咁改如何?

霹靂雷聲一響 萬谷迴音 驚震瑤池淨境
金光耀閃千叢 群瓅失色 普照俗世凡塵

想當年,只得當年想;望明天,方有明天望。
送給狼兄、2姐(你話邊個係邊個?)
邊個畫嘅呢?
deusnonest 發表於 2011-6-12 13:48

狼兄估錯了,係小女之作。

評分次數

• 狼皮羊

擺咗個攤幾日都冇乜人幫襯,各位師兄師姐,寫幾隻字,畫兩幅畫,甚至印個紅唇上嚟,畀大家欣賞下啦,唔好怕醜呀。

擺咗個攤幾日都冇乜人幫趁,各位師兄師姐,寫幾隻字,畫兩幅畫,甚至印個紅唇上嚟,畀大家欣賞下啦,唔好怕醜呀。

deusnonest 發表於 13-6-2011 09:05
師兄呀.........你估個個都會琴棋詩畫嘅咩?起碼我唔識先,最多回個帖比你咋.嗱,比两個紅唇你啦...........
捧場

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

艾毒德輸小,李市下握哦丫!
阿狼草山畫,嘔心瀝血之作?
燈塔師哥,這廂小妹近日閉關苦練書法,好得見人,且待三五天,拙作塗鴉可派用場。
師兄,咁改如何?

deusnonest 發表於 13-6-2011 07:05
咁改如何?用女性角度來對聯,師兄萬莫見怪…!

淅雨洒萬線 百川流響 悠然俗世人間

評分次數

師兄,咁改如何?

deusnonest 發表於 13-6-2011 07:05
霹靂雷聲
金光耀閃:仍嫌未工。

燈塔兄:欲成佳構,先不嫌多改。
霹靂雷聲
金光耀閃:仍嫌未工。
燈塔兄:欲成佳構,先不嫌多改。
tc1990 發表於 2011-6-13 13:46

tc兄,再來扣門:

鋒芒電閃千光 群瓅失色 照透俗世凡塵

tc兄,再來扣門:

鋒芒電閃千光 群瓅失色 照透俗世凡塵

deusnonest 發表於 13-6-2011 15:14
霹靂雷聲一響
鋒芒電耀千光:OK了。

燈塔兄妙筆巧思,佩服。

此聯仍有可斟酌之處,燈塔兄可有興致精益求精?

上比:因為萬谷迴音,才會震驚瑤池淨境。
下比:群瓅失色詞意接不上照透俗世凡塵。