眾生報緣

眾生報緣

人生有喜樂,隨緣回眾生。

希望各位師兄姐弟妹等,
善男信女,不吝分享個人對社會人際的處世哲學。

可能話題比較嚴肅, 但三人行必有我師,希望大家不妨多多指教做人道理。

假若當人生落到低點時,會怎樣處理呢?衷心願你們平安是福。

身為佛教徒的我,以梵音作始。

般若波羅密多心咒  - 梵音  

評分次數

人生有喜樂,隨緣回眾生。

希望各位師兄姐弟妹等,善男信女,不吝分享個人對社會人際的處世哲學。

可能話題比較嚴肅, 但三人行必有我師,希望大家不妨多多指教做人道理。

假若當人生落到低點時,會怎樣處理呢? ...
212770 發表於 14-8-2011 10:17
假若人生落到低點....首先要冷靜...然後與至好的朋友分享.(這些,都是我最近才領悟到.

是我的摯友教化我,開導我....在此,我亦衷心感激"天玄機"之網友們,使我開竅......謝謝!

評分次數

Hello,花子二姐,當人生落到低點時,米聽下《 般若波羅密多心咒  - 梵音  》,
或者做下瑜伽,打下高爾夫球,唱下K,飲下酒甘囖。
d 大人都係甘架,見佢地都好開心架,
又或者穩個孫黎抱抱囖,hi uncle 話最想抱孫渦,花子二姐,你呢?
Take My Breath Away horses and bayonets^^
既是佛教徒 知否執著是什麼???
假若人生落到低點....首先要冷靜...然後與至好的朋友分享.(這些,都是我最近才領悟到.

是我的摯友教化我,開導我....在此,我亦衷心感激"天玄機"之網友們,使我開竅......謝謝!

...
betty-cheong 發表於 14-8-2011 10:41
恭喜betty姐有幸摯友多,可以分享人生低點.
當人需要冷靜時,是可以冷靜嗎?
怎樣才可以冷靜呢?請指教!
其實神,佛,仙,鬼,精...會唔會係外星人呀?謝謝。
Hello,花子二姐,當人生落到低點時,米聽下《 般若波羅密多心咒  - 梵音  》,
或者做下瑜伽,打下高爾夫球,唱下K,飲下酒甘囖。
d 大人都係甘架,見佢地都好開心架,
又或者穩個孫黎抱抱囖,hi uncle 話最想抱孫渦 ...
Ewm 發表於 14-8-2011 10:46
Sorry, 冇哂分畀添!我好多謝你的善語!

good idea,一有孫抱,開心指數就一定高,平衡人生低點啦!
既是佛教徒 知否執著是什麼???
ve1215 發表於 14-8-2011 10:53
有執著才成佛教徒又如何呢??,
咪以為是佛喎,係教徒咋!故此不能得道囉…!
其實神,佛,仙,鬼,精...會唔會係外星人呀?謝謝。
火點 發表於 14-8-2011 11:08
多謝火點哥回應,可惜是…不能悟破玄機之外的玄機囉!
不如問人網世外QQ啦!唔該!
Sorry, 冇哂分畀添!我好多謝你的善語!

good idea,一有孫抱,開心指數就一定高,平衡人生低點啦!" />
212770 發表於 14-8-2011 11:10
祝福花子二姐開心 指數日日高啦。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
Take My Breath Away horses and bayonets^^