[精品文章] 熊牛夢醒

(轉載)股價灌水物語

...假設我原先的資金一萬美元成立一間專門炒匯的投資公司,就以1美元一股發行新股,總發行量是一萬股,而家我把佢在創業板上市,每股以2美元定價,最初只係預期一年可以有10%的回報,即係每股0.2美元,所以PE10倍,不過因為而家利息偏低,於是就有好息之徒諗住買來收息都抵(暫時唔考慮我會炒的可能性,同時預期我會派高息),價格就一路上升,市值亦一路因此增大。

假設一個星期後,股價經已炒高一倍去到4美元,PE去到20倍,預期的回報率跌至5%,不過仍然高過銀行利息好多,這時市值由原先的二萬美元增至四萬美元,同時因為升得好靚,於是繼續受到股評人吹噓和得到買入評級,這時股價繼續坐火箭上升,去到PE50倍,即係預期只能有2%的回報,這時市價經已去到10美元一股,公司市值增大到10萬美元了。

嘩,發達了,無端端升左咁多,但實際係點,睇清楚啦。

首先在發行新股時,升水一倍,公司的股權原先我係100%持有,而家我賣了一半出來給公眾認購,原先我係真金白銀拿了一萬美元出來,而家上市時變左2萬美元,即係話我可以取回原先的老本一萬美元,仲仍然繼續持有公司的50%控制性股權,邊個最著數,第一個當然係我啦,唔係為乜搞上市先,你都傻的!而家我係等於在完全無風險之下繼續做老闆經營,仲可以繼續有錢分,而風險就分左俾廣大的小投資者。

不過,要搞清楚的,係公司的資金賬戶就只係得這二萬美元,就算而家升到10美元一股,公司的賬戶內的錢係無多到,只係公司的市值大左而已,而我作為最大股東,我持有的這些股票價值,就由原先的1萬美元變為5萬美元,假如我將佢按左俾銀行,咁我的透支額就會根據股票當時的市值來計算,假設銀行對我的公司好有信心,可以按到五成,即係話我可以用這透支額的最大面值,就係2.5萬美元,我可以用來再買賣其他資產或用來營運其他業務都得。而我現時在股票上的身家,就係5萬美元,而公司的市賬率,就是5倍,所以你話我間公司到底值幾多錢,嘻嘻,你地自己計和評論啦。

假設我第一個月出現輕微虧損,於是接近我的網友收到風,就馬上把股票拋出套現,價格由10美元跌到得番8美元,這時PE是40倍,公司市值是8萬美元,而我在銀行的透支額也縮少為2萬美元。

這個月我剛埋完單計數,於是網友又收到風,知道我這個月勁賺40%,於是明日一開波,公司股價就狂升了50%至12美元,公司市值增至12萬美元,而我的透支額也升至3萬美元。而這時公司的賬戶實際只係28000美元(假設沒有其他任何支出) ,這時市盈率升至60倍,而市賬率也升至4.29倍,而坊間就有好多所謂專家,高手,分析師等在指指點點,話我呢隻股好有潛質,又話以這增長速度,長線極度看好,隨時升破50美元也有可能!

假如三月份我又可以再創這神話,又再勁賺50%,這時公司的賬戶內資金去到42000美元,股價又再炒高多60%,去到19.2美元,公司市值192000美元,PE去到96倍,市賬率去到4.57倍,我的身家又再膨漲去到九萬六千美元,銀行透支額可以去到48000美元,仲唔勁過中資股,嘻嘻!

不過,可惜好景不常,四月份我炒左,輸了90%的資金,公司賬戶內的錢只剩下4200美元,結果股價暴瀉,從19.2美元的高位,跌到得番0.42美元,跌幅97.8%,同電盈或花旗有得揮,這時PE去到兩倍左右,市賬率去到1倍。

嘩,好抵呀,仲唔快D去買入,相信在跌勢初段時,好多人都會去追,而我當然係一路放貨啦,結果我的損失有限,因為我原先的一萬美元早就回籠,手上的股票都係賺回來的,高價放完的貨,我又靜雞雞在低位補回了,而家我又持有一半的股權,但就賺了中間一大截的差價,而我在銀行的透支額也只跌到得番1050美元,假如原先我動用了40000美元的透支額,這時銀行追我還錢,差額是38950美元,不過,賺回來的都差不多夠填數了。

以整體來看,當這些股票由高位向下時,整個社會就會損失了這段跌幅的財富,問題只係邊個咁唔好彩而已,你話我內幕交易犯法?搵到證據至好講,唔係因住我告你呀!哈哈,惡人先告狀,而家人人都用啦,點解我唔用得!不過,公司的實際損失只37800美元,但市值的損失就係187800美元,是實際損失的4.97倍。

所以唔好以為買股票係低風險,更不要被一些表面的數字誤導,假如連股東年報的也是作出來的,就更加點到你唔知去左邊,而家連大藍籌都咁大風險,那些細價股,蚊型股,四五六七八線的股,就更加不值一提,自已買左乜都未知!就算我用400倍去炒匯,起碼我知道自己買緊乜,風險有幾大,全在我掌握之中,相比之下,邊個更高風險!

棄牛證入港交輪3509@0.197

呵呵.....下午補回裂口
We have not seen brother Jickfull for quite a while, wish he can give us his latest opinion on HSI and DJI.

預測眾人的預測

歷史參考︰
2/5美市DJ開市跌至收市,跌3百幾
2/6日經跟跌至650,跌勢近似
2/6港女裂口開跌一千三百幾,全日未有反彈
2/6亞爺過節無市

今日市勢︰
開市前
道期-88
架妹-511@9:26am
上海妹-47
匯控開市前-3%

預測眾人的預測,今日量化預計︰
鬼佬會跟美市勢,睇跌千點
蕭氏︰不要太擔心,量化為睇跌650點
tt仔預測跌700點至千一點波動,先深插後反彈

量化預測不易為,估錯勿插

開市前成交28億

今日動作︰
趁深插時,睇位入貨

上海妹唔睇美國佬面色+25
港股首句鐘成交263億
call 港交所

注意︰
上海妹亢奮異常 +77
架妹 -513.00 -3.77%
港女上午收 23607 -732

恆生期指上午收 23,469.00 -741.00 -3.16%
道期 12,220.00 -86.00 -0.70%
日經 13063.80 -539.22 -3.96%
上海妹 4436.48 87.94 2.02%

上海妹︰+96

下午市前量化預計︰

預港女下午反彈至24000左右