即市異動: 2/4 18:00 全日沽空金額低;提防金屬股

即市異動: 2/4 18:00 全日沽空金額低;提防金屬股

18:00 收市後,翻查全日拋空偏底-利好後市
但大市走勢實際是高開低走,升幅收窄,獲利盤不少
較擔心是,中資金屬股獲利盤頗多,大家要少心
今日即市低位,輕輕跌穿23800點,收市期指報23801點升571點
未知主力會否在此水平守關
待消化了獲利盤後,再展升浪?

14:00 港股半日拋空偏底-利好後市

港股2/4半日拋空偏底,半日有220家主板公司股份被沽空,金額29.64億港元,佔成交總金額4.51%.
屬迎期新低,以往只會在股市見低才出現此現象,利好後市
隨內地表現反覆尋底,港股即日或出現回吐,但中短期升勢會持繼

P.S. 上證午後又回吐,但A50今日成交活躍,且看今日內地股市低位3300~3400,是見底位置!

11:34 上證呢次3400摸底?? 在港A50中國基金(2823)上5大成交金額
難道上證今次真正摸底? 因為每次市場傅內地股市見底時,A50中國基金(2823)都不見活躍
但今日內地股市反彈,A50上了十大成交頭5位!!! 金額達22.32億,近期罕見!!

有關網友進一步研討A50既連給:-
http://www.hkreporter.com/talks/viewthread.php?tid=16104&extra=page%3D1&page=1

===============================================
今天起,小弟改改新意思,會少說大市走勢,多點寫即市異動!

亞太區即市圖 from yahoo

請問那裡可以看到 #2823 現時有否出現 折讓/溢價.
原帖由 lulucomecome 於 2-4-2008 11:47 發表
請問那裡可以看到 #2823 現時有否出現 折讓/溢價.
hi lulucomecome,你可以上以下網址查看
http://www.ishares.com.hk/ishareshk-cgi-bin/funds.pl
多謝白兄消息
有成交有睇頭,小弟入小注睇佢點炒
原帖由 白戶則道 於 2-4-2008 12:07 發表

hi lulucomecome,你可以上以下網址查看
http://www.ishares.com.hk/ishareshk-cgi-bin/funds.pl
多謝白戶, 第二個問題, 因為我平時沒留意指數基金, 是否它們一般都會有溢價的呢?
成交咁大,应该有大户睇A股到底嘞。
原帖由 lulucomecome 於 2-4-2008 12:44 發表

多謝白戶, 第二個問題, 因為我平時沒留意指數基金, 是否它們一般都會有溢價的呢?
你說得對,他們多數有溢價的!  
當對比相類同基金時,溢價可作參考作用
有點似研究同類型股票時,我地會比教一吓他們的市盈率P/E
成交大得不尋常,比起 A 股最高位時,太概十月時所做的成交,還要大上好多倍。

我個朋友話:咁都唔搏,都唔知幾時先好去搏。
(以上不是任何投資建議或推介,請不要跟隨,買賣請自行決定,風險自負。)
原帖由 白戶則道 於 2-4-2008 13:06 發表

你說得對,他們多數有溢價的!  
當對比相類同基金時,溢價可作參考作用
有點似研究同類型股票時,我地會比教一吓他們的市盈率P/E
謝謝, 不過買 A50 內地股市大上大落, 又難分析, 都是買唔過. 好易震走. Anyway, 增進了知識. thanks!
會唔會引你入局.....................................