[網政改組討論] 關於"黃毓民政評"一版

[網政改組討論] 關於"黃毓民政評"一版

有幾點意見想與各站友/版主討論一下.

1. 最近此版出現很多與黃毓民或社民連無關既post(而且每次都係以洗版式狂灌),希望有關版主多加注意.謝.

2. 加/扣分問題.
我本身對此版之扣分制度有所保留(已講過八千幾次,口都臭埋,唔想再講...),
最近發現有其他網友對此制度亦頗有微言,希望有關版主正視問題(最好當然係定立一個明確制度,否則有關版主最起碼亦應"企出黎"講幾句,為一眾站友釋去疑慮).謝.

3. 關於加分.
就我所見,有一網友經常將自拍既立會片post上網,此舉實在底讚,應該加分,但係咪值得加10分..30分..甚至一個post加完又加呢???此舉值得商榷(假如加分者只係一般高級會員既話,我覺得問題不大,但就我所見,加人分果位仁兄,係某某版主,身為版主,應該持平,懇請自重).
另,我又留意到曾經(最近)有一網友將自己既原創文章(當xx與xxx相遇)post上來(質素如何見仁見智),但就石沉大海,難得既原創文章就連半分都無,實在令人婉惜,亦令人氣餒.

我明白,加分係對站友既一種鼓勵或認同,而扣分或者係某D站友對某D帖既一種表態,本屬平常,但如果制度出現問題而無人正視或處理,效果就會適得其反.

以上意見僅供有關版主參考,如有失言,敬希海量.

傻強
唔希望呢度係一言堂
表達理性反對意見就扣分
呢o的唔係民主行為
菩提本無樹, 明鏡亦非台, 本來無一物, 何處惹塵埃!
原帖由 efl200 於 25-10-2008 15:37 發表
唔希望呢度係一言堂
表達理性反對意見就扣分
呢o的唔係民主行為
呢個版已經漸漸變成了“一言堂”!

持反對意見者被扣分,甚至最近有帖子被刪.....

無奈...
傻強
哩到板主係毓民, 但係毓民唔會管理哩到
希望選多一個版主代為管理

網友放片上youtube係要用好多心機時間, 唔係講咁簡單架
加分係應該, 而且多分少分都冇乜分別, 加分只作為鼓勵

我覺得最大問題係好多人亂開新post
相關討論應該集中一個post, 唔好開d冇意義既post

原帖由 shshpp 於 25-10-2008 16:23 發表
哩到板主係毓民, 但係毓民唔會管理哩到
希望選多一個版主代為管理

網友放片上youtube係要用好多心機時間, 唔係講咁簡單架
加分係應該, 而且多分少分都冇乜分別, 加分只作為鼓勵

我覺得最大問題係我多人亂開新post
相關討論應該集中一個post, 唔好開d冇意義既post
關於呢到既版主問題,請睇睇此link (#20)
http://www.hkreporter.com/talks/viewthread.php?tid=256924&extra=&page=2

我絕對明白upload youtube係一項“艱辛既任務”,亦明白加分係理所當然,但請睇清楚我問題既重點...「係咪值得加10分..30分..甚至一個post加完又加呢???...就我所見,加人分既仁兄係某某版主,身為版主,應該持平,懇請自重...」...無錯,加分係一種鼓勵,但作為版主應該持平(應該控制加/扣分或盡量不重複加分),呢個就係我所講“應該要正視”既「制度」問題,無必要讓其他網友對版主產生“偏頗”既懷疑...

最後,灌水問題有關版主亦應注意.

謝謝.
傻強
有時我都發覺好多原創者都有好的帖發..但.又好少人回

但.好多轉貼報章的帖就有分加

PS:本人係發表自己立場而己...並無惡意傷害他人

如我文筆不順(怕有誤會)...請大家見諒.見諒
原帖由 ioummy 於 25-10-2008 17:01 發表
關於呢到既版主問題,請睇睇此link (#20)
[url=viewthread.php?tid=256924&extra=&page=2]http://www.hkreporter.com/talks/viewthread.php?tid=256924&extra=&page=2[/url]

我絕對明白uploadyoutube係一項“艱辛既任務”,亦明白加分係理所當然,但請睇清楚我問題既重點...「係咪值得加10分..30分..甚至一個post加完又加呢???...就我所見,加人分既仁兄係某某版主,身為版主,應該持平,懇請自重...」...無錯,加分係一種鼓勵,但作為版主應該持平(應該控制加/扣分或盡量不重複加分),呢個就係我所講“應該要正視”既「制度」問題,無必要讓其他網友對版主產生“偏頗”既懷疑...
ioummy 兄, 雖然時事政治版的版主可以監察哩到, 但係我覺得都冇盡到版主責任

你說得冇錯, 唔止加分冇準則, 哩到連版規都冇, 不如大家俾意見定版規同加分準則
同埋投票選版主, 咁先夠民主
原帖由 ccbenny 於 25-10-2008 17:23 發表
有時我都發覺好多原創者都有好的帖發..但.又好少人回

但.好多轉貼報章的帖就有分加

PS:本人係發表自己立場而己...並無惡意傷害他人

如我文筆不順(怕有誤會)...請大家見諒.見諒 ...
我甚至見過有站友轉貼報章(有利香港政策既報導),版主加分20,
加分評語竟然寫住:"呢20分加返畀XXX!!!"

p.s: ( XXX 係轉貼報章內既某政治人物 )

對此感想:"吹到啤一聲"

另,我亦見過有“新手上路”網友將不相關帖子貼到此版,
3日都無人理,結果由我待為轉貼到另外一版....

對此感想:"明白版主事忘,希望盡量改善"

謝謝

p.s:我傻強有果句講果句,有咩得失各位,請直說,千萬唔好擺係心!
傻強
原帖由 shshpp 於 25-10-2008 17:42 發表
ioummy 兄, 雖然時事政治版的版主可以監察哩到, 但係我覺得都冇盡到版主責任
你說得冇錯, 唔止加分冇準則, 哩到連版規都冇, 不如大家俾意見定版規同加分準則
同埋投票選版主, 咁先夠民主 ...
其實我想先睇睇版主有無D咩想要交代...此其一....

另外,我贊成由大家俾意見定版規,但係咪應該由版主“企出黎”開帖呼籲會適合D呢?

又,我唔反對投票選版主,但為尊重現任版主,我認為應先讓版主表態後再作打算(我先聲明,小弟無意當版主...)
傻強
[有一網友經常將自拍既立會片post上網,此舉實在底讚,應該加分,但係咪值得加10分..30分..甚至一個post加完又加呢???]

值得到無倫. 100 分一次都值. 佢多咗分, 人地又唔會少咗分. 而且老實講, 分都冇乜用.