貴金屬商品、FX專區

原帖由 銀法王 於 12-2-2008 21:27 發表
農曆假前, 一心等黃金回吐, 點知又試事與願違, 又試上番 920 以上
好彩撈番少少銀.

王教授睇金價都幾準, 佢話金價有機會回落到 900 左右, 就信多佢一次, 睇多兩日啦.
嘩!! 有無咁邪呀?? 教授你使唔使咁準呀?  話回到 900 就到900 .
先兩日教授仲話, 今次到 900 都唔入, 就無機會再買平金, 實會過 1000.

有理無理, 段估無痛苦啦. 現在只剩最後兩發子彈,  都燒埋佢啦, 金銀都殺,!

Gold @ 902, 銀 @ 17.06   
原帖由 hksoros888 於 13-2-2008 23:41 發表

Be careful, buyers.
It will drop near to 850 and see the TA at that time.
但金現價 900 左右, 得 $50 = 5% 水位, 搏唔搏得過?

如果真係咁落到 850, 會再重新展升浪, 定 繼續回落?
近來 白金 升得咁勁. 究竟係炒高, 定係真真正正的 合理升值呢?

咁就要睇睇關於 白金 的基本冷知識先

參考文章.
http://www.gold-eagle.com/editorials_08/obyrne011708.html
因為又是全英文, 可能大家未必睇得明, 等小弟譯少少, 請各倍指教.

1. 白金年產 7百萬 troy ounce, 只是黃金的 6% , 但現價就只是金的兩倍.
2. 白金是重要, 不可替代的工業用元素. 二戰期間, 美國政府將之列為 "戰略金屬",  嚴禁私人擁有, 更不可用於非軍事用途.
3. 自 1975 年起, 工業發展, 每年需求由 2.6m 升至現今的 7m
4. 開採方面, 九成白金礦位於 俄羅斯和南非. 南非更佔 80%, 所以近來南非礦場供電有問題, 實貨供應即刻有麻煩.

5. 提煉更是高成本操作. 10噸礦石先可以煉成 1 安士的白金. (銀法王: 各位手上的白金戒子, 白金首飾全部都是礦工們的血汗!)

6. 其他原料價格方面, 自 2000 起, 油, 銅, 錫, 等都升 5 倍 10 倍. 但白金只升3.5 倍. 黃金只升 2.3 倍, 銀升2.4 倍.  (銀法王: 好明顯這就是受人為操控而壓低! 絕對可以追落後)

個人睇法: 近來 白金 的上升確有炒作味道, 但幾時先會獲利回吐, 唔敢估, 可能明天就回, 或再升多 幾十 % 先回都唔定. 所以建議大家繼續持有, 但千祈唔好見價高就被人震走. 如要想買當然最好買實物!

想入貨的話, 建議留意另一樣較冷門的 鉑金族 成員 palladium, 鈀. 鈀比黃金少, 但價格只是黃金的一半, 價格走勢似 銀, 仍未創新高. 而且 Rogers 都有推介.  
原帖由 夜行客 於 21-2-2008 01:15 發表

好似唔多會短期內落到850。我上次800想等750,點知去到775左右就一枝箭咁上到過900。如果睇1000,咁900都有10%。但910以上就真係入唔過。
點解 入唔過? 咁你認為金價不可以過千嗎?

各位如果有去街巿, 就知豬肉升至 $40 斤以上, 新年前豆苗亦要 $40/斤. 有睇新聞都知, 爛銅爛鐵都升值幾成. 加上全世界政府都不停在印銀紙, 呢點蕭生都好肯定咁話俾大家知. 事實擺在眼前, 問題在於你地又接唔接受到呢?

而金銀價因為人為操控, 係升得好慢的商品喇. 所以先值得買入. 真係唔明白大家對黃金好似有歧視咁, 係都認為金價唔可以升?

講真, 亦都係因為九成九九人都係咁想法, 先致有咁多平金可以買得到.
原帖由 tt1022 於 19-2-2008 11:42 發表
白金在首飾市場,在日本及西歐比較流行,主要是襯鑽石光芒,鈀金在工業上有用於引擎之火咀(通電點火器),因鈀金是一個溶點很高及耐氧化金屬。
大部分稀有東西貴在稀有,炒稀有東西是小圈子玩意,市場是很難量化,萬一有大量發現就會很大獲
多謝你俾d 信心小弟. 萬一有一量發現, 調番轉黎睇, 即係 9999/10000 係無大量發現啦!!
而現在 銀, 白金, 鈀都越用越少.

大家要知道, 白金, 鈀, 呢d 係工業原料, 好似石油咁, 無得唔用. 同普洱茶葉, 鬱金香這一類消費品唔同.

請問巿場對一樣商品/股票 幾時試過 "合理量化" 呢? 如果有 "合理", 咁所有金融巿場都無得日日炒上炒落啦.  
原帖由 tt1022 於 21-2-2008 10:28 發表
d原料貴就會找代替品,也是炒求過於供既野的死門
haha .. 搵得到, 仲要用得到先算啦.

石油夠貴啦, 又話短缺啦. 咁多年來想找替代品, 結果如何呢? 替代的技術係有, 好以話咩粟米油, 菜油之類,. 但因種種原因, 大家都仲係繼續以石油為主要燃料.
原帖由 tt1022 於 21-2-2008 10:35 發表

金價人為操控?什麼價不是人為操控?
對, 所有價格都是由人去訂的. 之前金價被人壓低了咁多年, 都差唔多無力啦. 今日起, 由銀法王發功, 作人為操控 推番佢上去!!!
嘩.. 個封左塵的貼 竟然上番面. 私人醒d 好料俾大家啦!

全世界就快 無銀用!
http://www.silverstockreport.com/2008/crunch.html

各位自己理解啦.

評分次數

• 白戶則道

原帖由 水湄仙子 於 21-3-2008 08:26 發表
我同意黃金升幅那麽急促有炒作的原因,短期會急囘。但不同意Q仔說黃金沒有使用價值,沒有實際用途。

可能男女對黃金的看法不同,我就覺得黃金是有用的。可以做飾物如戒指,頸鏈,金錶……就算因爲受美國拖累,亞洲的經濟都會放緩,但始終有一定的升幅。而中國,印度的中產階級人數不斷增加,其中尤其愛美的女士們會心思思買些金飾裝扮自己。男士們就會買金飾來取悅她們,掙了點錢時也會買個金錶慰勞自己。

有說女人錢最易搵(蕭生從事減肥美容事業應更有體會),永遠覺得自己少了一個手袋或一雙鞋子,當然亦會永遠覺得自己少了一點金飾,而金礦的發現及開採不可能跟得上龐大人口的需求。物罕為貴,long term 説來黃金還是有樂觀的一面。
1. 估唔到, 竟然有女會員 夠膽反對蕭生言論, 好野.

2. 物以罕為貴 這一常識  九成九九人都唔知, 兼做唔到! 近來好多人沽晒d 金飾.
唔使咁保守講 "樂觀的一面" 呀嘛, 直情升 Q 硬啦!
原帖由 yayawu 於 25-3-2008 20:01 發表
幾好噃, 買返幾十斤放床下底都好,
請問邊度有銀磚賣呀?
指點吓啦兄弟。     我窮窮地金就買唔起, 買吓實银作養老用。
呢個問題之前討論過, 有網友話尖咀美麗都商場有得賣, 但我未試過.
另外去孫柏文個 blog, 有教人點買白銀.
但近來實貨供應極度短缺, 想買都未必買到, #185 樓有講.