[殷法青 (神功)] 關於新居入伙問題

原帖由 波斯王子 於 23-2-2009 18:58 發表
小磨光我就無學過、因為當時細個 無錢學!!土地開光咒、裏面有段........有功之日(名字上清)。應該唔係(名素上清)。因為名素上清係無意思的、名字上清就係提名奉上三清之意。 土地和地主其實都係地神、但其位是有分別、 ...
多謝師兄指正,"名素上清"應該係"名書上清",神功以前盛傳於客家,師父口述弟子筆錄,難免會有d字眼出現錯別,多討論有助修正.

土地同地主只係一個尊稱,其實都係虛空過往嘅地神,無名無姓根本唔知佢係邊位,有d土地可以係一舊石,亦可以係一棵樹,拜神講心嘅姐,識幾多咪用幾多囉!
原帖由 libasiki 於 23-2-2009 21:35 發表

呢條好似唔係六壬地主咒,係六壬童子鏡,配合小磨光來尋人尋物,老一代既六壬師傅都會用,家陣好少師傅會用la,在下是六壬弟子,如果要請地主就會化符落香爐度再加一D口令。

這是在下一點見解,請不要誤會 ...
識野喎師兄,呢條咒個名係叫小磨光咒,但的確係六壬用黎請地主用,至於化符落香爐請地主,老實講我聞所未聞!
師兄
原帖由 南斗星 於 24-2-2009 00:27 發表
多謝師兄指正,"名素上清"應該係"名書上清",神功以前盛傳於客家,師父口述弟子筆錄,難免會有d字眼出現錯別,多討論有助修正.

土地同地主只係一個尊稱,其實都係虛空過往嘅地神,無名無姓根本唔知佢係邊位,有d土地可以係 ...
師兄說得有理、神功弟子好多都係固步自封!!現在電腦方便、不出門大家就可以交流心得、說說法講講道、其實就係方便之門。甚麼神神秘秘??從中其實可以改錯修正、就如你說的應該係名書上清。
原帖由 南斗星 於 24-2-2009 00:27 發表

土地同地主只係一個尊稱,其實都係虛空過往嘅地神,無名無姓根本唔知佢係邊位,有d土地可以係 ...
師兄你講得對的、師公係客家人、好多都係弟子筆錄。其實有一段請神篇、應該係弟子抄錄時、張音就寫!難明奇意!現在好多好多師父在請神時一樣照讀音、但唔明奇意!請問師兄會否知這段的白話意思嗎??請指教......天子救苦龍應經、邪無做線斬無妖精、胡人則開、三聖胡名。這段應該係客家音、照音抄字、但不明其理??但好多師父都說、無所為呢、  咁耐都係照讀呢、一樣請到神呢。但其實知道其意不是最好嗎? 神功係中國人發明、請神篇當然係中文、不明奇意就是失了真!!就像我要請師兄你食飯、在電話裏說、(飯食去要好不)。你知唔知我講乜??我有個問題存在好耐?點解有咁多師父係以前跟法平同法妙學法的。點解唔問清楚文字不明之意??可能就係有些師父鐘意乜野都話唔問乜都話唔討論的原因!!。
有機會就在初一、十五到殷師傅的伏英館拜神上香。跟殷師傅交談一下,參觀一下,會獲益良多。

nion17: nion17: nion17: :onion17: :onion17: :onion17:

" /> " /> " /> " /> " /> " /> :009:" />

原帖由 哥窰影青 於 24-2-2009 06:18 發表
南斗星兄,見到閣下的論述,想請問一下。我不懂得六壬神功,並非法家,亦非道家。

我不敢說土地和地主是否相同的,我都不知道用什麼咒可以請得祂門來守著家宅。這個我不懂不敢討論。

但我見過門口的土地公,有時有土地婆,也見過 ...
師兄問得好呢、這就是討論區的好處、不必出門就能交流意見。 地主和士地同是地神、只係地主主內、而土地主外、可以說是有不同環境的管理吧。你都識講話見過門口的土地公土地婆呢。門外的都叫土地。再講......我去過其他師父壇應該都不算少了、你說得對、去其他館參觀其實係好的、所為見識見識。很久前、六壬派的有梁法楚、梁法遇、張法箭、李法坤、陳法伸、陳法茂、伍法堯等等   茅出派的李法雄、打石佬、賴少輝。基本上有掛招牌的我都去過。但有一次給我師父知道、他鬧了一次、以係就再無去了。你問為何有些六壬神牌有字、有些無字只有師公像?這都是各師父的喜好、沒大關係的、神牌只係一個代表、一個方向。作為一個代表六壬仙師和眾位仙師的一個代表物。當然最重要就係要壇中有法、有法才能通神做事。仙師個樣點樣??哈哈我無緣吧、我無見過仙師真樣、仙師真樣誰人知呀?仙師千變萬化法相、那個才是真呀??一般穿上一善道服、手放三王印的法相都是人畫才來的。無關係、都只是一個代表。最緊要心存敬意。你又有無見過大聖師公呀?有無見過佛祖或觀音個樣呀?所為色即是空、空是色。舍利子是諸法空相、法相無形無色、給人看到的只是個形相代表。不必執著。 就如殷師父間館、佢個神牌無左五雷大將軍和白蓮真教主兩位師公名的。其他好多館都有、那又如何?一樣可以行到法。
原帖由 南斗星 於 24-2-2009 00:58 發表
識野喎師兄,呢條咒個名係叫小磨光咒,但的確係六壬用黎請地主用,至於化符落香爐請地主,老實講我聞所未聞!
哦,各師各法o者,正如平公一派神牌上就冇五雷大將軍和白蓮真教主,而妙公一派就有。

平公同妙公所行既五雷都唔同,而現在坊間又有分天五雷,地五雷,又有D分文五雷,武五雷,正是各師各法囉。
寒冬送衣少    過橋抽板多
原帖由 波斯王子 於 24-2-2009 03:06 發表
師兄你講得對的、師公係客家人、好多都係弟子筆錄。其實有一段請神篇、應該係弟子抄錄時、張音就寫!難明奇意!現在好多好多師父在請神時一樣照讀音、但唔明奇意!請問師兄會否知這段的白話意思嗎??請指教......天子救苦龍應 ...
咁追索好容易會鑽牛角尖,拜神一切從心出發,橫心奸險之徒念啱哂又如何,多行善業唔通念錯幾個字師公就唔睇你?個人認為神功只係透過請神去形聚眾弟子信念的一種途徑,信念越強能量就越大,我地只能做到的是保留僅傳嘅部份,不需過份執著字眼上的問題!
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽